Šta kuvati danas

Valdorf salata

Svoj naziv ova salata je dobila po njujorškom hotelu Valdorf-Astorija. Valdorf salata (Waldorf salad)) prvi put je poslužena 14. marta 1896. godine, prilikom jednog dobrotvornog skupa održanog u hotelu. Kreator dotične salate je Oskar Čirki, švajcarac koji se te godine nalazio na mestu „šefa sale“. Smislio je kombinaciju svežih jabuka, celera i oraha, pomešanih sa majonezom (ili dresingom na bazi majoneza) i posluženu na listu zelene salate. Čirkijeva izmišljotina se odmah svidela izbirljivim gostima luksuznog hotela na Menhetnu.

Zahvaljujući velikoj zbirci recepata koje je objavljivao kao nadaleko čuveni „Oskar iz Valdorfa“ ovo lagano jelo je steklo popularnost širom sveta. U prvom objavljenom receptu nisu se nalazili orasi, jer su oni tek kasnije dodati, ali su odmah postali sastavni deo Valdorf Salate. Dok danas postoje varijante sa piletinom, ćuretinom, suvim voćem…


U svakom slučaju hvala gospodinu Čirki na ovom sjajnom laganom specijalitetu, a kako to sprema naš poznati kuvar Bojan Čitlučanin možete pogledati u linku ispod:
https://youtu.be/LrDfi7NQhxI

Vaš Hedonist magazin i Vaš kuvar Bojan Čitlučanin!

Ukoliko vam se svideo naš recept pošaljite nam vaš komentar:
email: urednik@hedonistmagazin.net

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *