Šta kuvati danas

Avokado svojstva, lekovitost i superhrana

Hedonist Magazin i naš poznati internacionalni majstor gastronomije Bojan Čitlučanin, pripremili su za Vas sjajan članak o Avokadu. Kako odabrati zero Avokado, Svojstva, Lekovitost, Superhrana?

Poreklom iz Puebla (Meksiko), Avokado je nekada bio poznat pod nazivom „aligatorova kruška“ zbog oblika i grube zelene kore, koju neke vrste imaju i koje ima veliko seme u sredini. Iako ga smatramo povrćem zbog svog suptilnog ukusa i visokog sadržaja masti, Avokado se tehnički smatra voćem, tačnije kao bobičasto voće. Jedinstveno je bobičasto voće i spada u najhranljive namirnice na svetu. U skorije vreme postaje veoma popularan među pobornicima zdrave ishrane.

Da li ste znali da na svetu postoji preko 400 vrsta avokada? Tako je! Svi se oni razlikuju prema obliku, boji i ukusu. Najrasprostranjenije vrste su Fuerte i Hass, obe su veoma aromatične i sa orašastim ukusom. Severna i Južna Amerika su vodeće zemlje u pogledu uzgoja avokada, a u supermarketima u Srednjoj Evropi uglavnom se prodaje Avocado iz južne Španije, Izraela, Meksika i Južne Afrike.

Za razliku od drugih voćki koje su bogate ugljenim hidratima, Avokado je bogat vlaknima i monone zasićenim mastima, a sadrži  izuzetno malo šećera, što ga između ostalog čini korisnim za snižavanje holesterola u krvi i gubljenje težine.

Kao loša strana smatra se da je Avocado ubica vode, jer da bi rodio, ovom voću treba u proseku 320 litara vode, dok na primer za 1 kilogram jabuka, treba 4 puta manje.

Avokado kao Super hrana!

Bez sumnje, Avokado je jedna od najhranljivijih namirnica. Prepun je zdravih sastojaka i važnih nutrijenata, tako da možemo reći da je Avokado zaista super hrana. Čak je i u Ginisovoj knjizi svetskih rekorda navedeno da je Avokado „najzdravije voće na svetu“.

Koji to sastojci Avokado čine tako moćnim?

Avokado je prepun esencijalnih nutrijenata kao što suvitamini A, E i avokatin B, alfa i beta karoteni, biotin, biljne i nezasićene masti, Kaliijum i Lutein. S obzirom na to da je bogat takozvanim “dobrim” mastima, Avokado pomaže u regulisanju nivoa holesterola. Osim toga, Avokado obezbeđuje sve sastojke potrebne našem telu da bolje apsorbuje nutrijente iz drugih namirnica koje konzumiramo.

Avokado donosi mnoge zdravstvene koristi:

Pošto je bogat kalijumom čak više i od banana, Avokado pomaže u regulisanju krvnog pritiska, što je jedan od najčešćih faktora rizika za infarkt, šlog i bubrežnu insuficijenciju.

Avokado je poznat kao jedna od najmasnijih biljnih namirnica  od čega većinu masti čini oleinska kiselina. Oleinske masne kiseline pripadaju grupi “dobrih” monone zasićenih masti koje pomažu u zaštiti zdravlja srca. Ova izuzetno korisna biljka obezbeđuje bolji metabolizam u organizmu.

Avokado sadrži 7 grama vlakana u 100 grama, što ga čini jednim od najboljih izvora vlakana. Kako je oko 25% vlakana u avokadu rastvorivo, Avokado je odlično dijetetsko rešenje za optimalno zdravlje metabolizma i gubitak težine.

Avokado pomaže u snižavanju holesterola i nivoa triglicerida!

Visoki nivoi holesterola i triglicerida, jedan su od najvećih faktora rizika za razvijanje srčane bolesti. Avokado se pokazao korisnim kada je u pitanju znatno smanjivanje nivoa holesterola i triglicerida.

Avokado štiti naše oči!

Avokado može da sačuva zdravlje očiju, jer sadrži važne antioksidanse: lutein, izeoksantin, koji su poznati kao važni faktori za snižavanje rizika od uobičajenih očnih problema, kao što je katarakta i makularna degeneracija.

Avokado ima potencijal da pomogne u borbi protiv raka!

Iako su potrebna dodatna istraživanja da bismo potvrdili efekat koji Avokado ima na ćelije raka, istraživanje iz 2011. Godine, pokazalo je pozitivne efekte avokada u snižavanju nuspojava hemoterapije kada su u pitanju humanilimfociti. Štaviše, ranije istraživanje pokazuje da je ekstrakt avokada efikasan u sprečavanju rasta ćelija raka prostate.

Poboljšava opšte zdravlje!

Za vreme sprovođenja studije u kojoj su se analizirale navike u ishrani 17.567 učesnika, otkriveno je da su oni koji su redovno konzumirali Avokado, bili mnogo zdraviji nego oni koji ga nisu jeli: “Konzumiranje avokada je povezano sa poboljšanim ukupnim kvalitetom ishrane, unosom nutrijenata i smanjenim rizikom od metaboličnog sindroma.”

Avokado ima i neke negativne strane!

Avokado je bogat zdravim hranljivim materijama i generalno je bezbedan za jelo. Međutim u nekim slučajevima, može izazvati alergiju, naročito kod ljudi koji su alergični na lateks. Simptomi uključuju osip, uznemiren želudac, otok lica i problem sa disanjem.

Kako da znamo da li je Avokado zreo za jelo?

Pogledajte na fotki gore: kad uzmete avokado, maknite mu ostatak peteljke, ako je utor u kojem je peteljka tamnosmeđe boje, vaš Avokado je prezreo. Ako je nežno žute boje, taj nosite kući. Boja avokada takođe je dobar indikator njegovog unutrašnjeg stanja. Po boji kore avokada, možete prepoznati u kojoj je fazi zrelosti: Svetlo zelena kora označava nezreo Avokado, koji će biti spreman za konzumaciju kroz 5 dana. Srednje zeleni Avokado je zreo za 3 dana, a nijansu zeleniji će biti spreman za jesti za 24 sata. Tamno zeleni Avokado koji je pod prstima malo mekan, spreman je za konzumaciju u kriškama (na primer u salatama), dok je tamniji Avokado jako mekan pod prstima i spreman za konzumaciju u obliku kaše. Ako je Avokado potpuno zelen,velike su šanse da je tvrd i nezreo. Bolje je kupiti nezrelo voće, već kod kuće da bi ih doveli do standarda. Glavna stvar je odabrati voće sa glatkom površinom. Ne bi trebalo da imaju ogrebotine, udubljenja, bilo kakve mrlje. Inače, Avokado neće sazrevati, već trunuti. Ni u kom slučaju ne možete staviti kupljeni proizvod u frižider. Avokado ne sazreva na niskim temperaturama. Frižider se može koristiti samo za dugotrajno skladištenje voća. Postoji nekoliko načina da se pomogne sazrevanje avokada, neki od njih su brži, drugi dugotrajni.

1. Uz pomoć rerne

Da biste ubrzali sazrevanje, a samim tim olakšali čišćenje avokada, dovoljno je da ga umotate u alufoliju, stavite u rernu na 200 stepeni i pečete oko 10 minuta dok nepostane mekan (vreme pečenja zavisi od toga koliko je tvrd, ponekad je potrebno i sat vremena). Pošto ste ga stavili u foliju, etilen gas će okružiti plod i process sazrevanj astaviti u veliku brzinu. Izvadite ga iz rerne i stavite u frižider da se ohladi. Vaš Avokado je spreman za upotrebu!

2. Uz pomoć braon papirne kese

Kupili ste Avokado koji je tvrd kao kamen, a za par dana treba da napravite večeru sa meksičkom hranom? Nema problema! Stavite Avokado u braon papirnu kesu i zavorite ga dobro. Avokado proizvodi etilen gas, koji se generalno sporo oslobađa, što čini plod zrelijim. Ali, možete ubrzati process, stavljajući Avokado u kutiju. Vaš Avokado bi trebalo da bude spreman za 4 dana, a nekada i manje.

3. Uz pomoć drugog voća!

Pakovanju avokada dodajte banana ili jabuke, ovi plodovi proizvode etilen gas koji ubrzava zrenje avokada.

Primena avokada:

Avokado može da se jede sirov, začinjen različitim sastojcima, skuvan u supi, pasiran kao umak, ili kao dezert. Ulje avokada je zdrav izbor za pripremu jela, ali i veoma koristan u nezi kože i kose.

Iako je Avokado bogat nutrijentima, pazite da ne preterate iako Avokado sadrži veliki broj korisnih hranljivih materija, visok dnevni unos nije preporučljiv zbog njihove visoke kalorijske vrednosti. U zavisnosti od vaših kalorijskih potreba ne bi  trebalo da jedete više od jednog na dan.

Evo nekih sjajnih ideja i šta možete spremati od avokada:

Avokado Krostini

www.youtube.com/watch?v=apPY4aepi7g&t=28s

Gvaka moli sa Tortilja Čipsom

www.youtube.com/watch?v=S6Ocy8-EPQE&list=PLrwVRLMwFoLdpMuJ5LEy2UwC3TR6KDWq0&index=204&t=0s

Uživajte u čarima čarobnog Avokada!

tekst za Hedonist magazin pisao: Bojan Čitlučanin
fotografije: Bojan Čitlučanin ; Pixabay

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *