HWorld Ostalo

Hedonizam iz ugla jedne Mame

Hedonizam ima jednu dimenziju, ako na hedonizam gledamo samo iz ugla, kako bi smo mi sami izbrali da uživamo i koja čula da zadovoljimo.

Od kad sam preuzela ulogu Mame, prvo sve to izgleda malo dugačije. Sad mi je bitno da moj sin može da uživa. Bob iako ima samo 22 meseca (u trenutku pisanja teksta) i moram Vam priznati da ja od Boba učim svakodnevno šta je Hedonizam u osnovi i kako se uživa punim srcem i dušom.

Da bih i ja uživala dok on uživa i bila sasvim opuštena, mesta koja  sada biram za moju porodicu je potrebno da ispune par osnovnih uslova:

da je na otvorenom prostoru, da ima prirodnog hlada, da je uređeno i bezbedno za dete koje želi da trči u svim pravcima i istražuje, da ima udobne stolice ili ti ležaljke,

da ima čist toalet, da mi odrasli možemo kupiti hladna pića i da ima nešto lepo da se pojede. I sad ste sigurno pomislili da ja preterujem i da previše uslova ima i naravno  logično sledi pitanje: „Pa gde to ima?“

Toplo i miriše, a nije kafa?
Celo leto je lepo vreme, sunčano, toplo, dan traje do 22:30h, možete uživati u predivnim zalascima sunca. Od ujutro do uveče, možete biti lagano obučeni, piti hladno pivo, koktele ili druga osvežavajuća pića, jesti domaće pravljeni sladoled svih ukusa i uživati u mirisu vafla.

Da li biste pretpostavili da opisujem Belgiju?

Nekako je opšte mišljenje da je Belgija hladna kišovita zemlja i da nikako nije zemlja u kojoj se mogu uživati topla leta. Moje iskustvo govori sasvim drugačije. Ovo je moje treće leto koje provodim u Belgiji, preciznije u Antwerpenu i po meni leta su čak i mnogo toplija nego u Srbiji. Vlažnost vazduha je veća nego u Srbiji zbog blizine okeana, kao i velike reke koja okružuje grad i to jedino može da bude malo neprijatnije dok se telo ne prilagodi. Antwerpen je veličine Novog Sada, čak me položaj grada u odnosu na reku dosta i podseća na moj Petrovaradin i Novi Sad.

Ako imate malo dete kao što je moj sin Bob, nepune dve godine, svakako vam je odabir mesta gde možete se prepustiti uživanju i hedonizmu, podređen i njegovim potrebama i zahtevima za hedonizmom. Sećate se svih onih mojih uslova pri odabiru mesta (osmeh i šeretski mig okom).


Raj za uživanje

Antwerpen ima predivna mesta, koja su raj za porodicu sa malim detetom.

Danas ću Vam predstaviti Zomerbar, što bi na srpskom preveli Letnjibar .

Zomerbar je bezbedno mesto, gde dete možete da pustite da trči, skače i igra se u pesku. Dete će biti okruženo sa drugom decom. Sa posebnom pažnjom je uređen jedan deo prostora samo za decu, tako da im drži pažnju i razvija maštu. Obezbedili su i plastične bazene u obliku školjki u kojima se dete može igrati u vodi, brčkati i rashladiti od vrućine.

Za to vreme dok je Bob u igri i uživa, suprug i ja, možemo se opustiti i uživati u hladnom piću ili pojesti ukusno jelo. Kafić nudi sve kao najbolje snabdeven kafić u centru grada sa razlikom da su cene mnogo niže. Kuhinja je koncipirana drugačije u odnosu na restorane u ponudi je izbor ukusnih specifičnih i sa druge strane jednostavnih jela. Cene su sa namerom veoma niske za pojam Belgijskih cena hrane u restoranima. Ceo Zomerbar je organizovan od strane grada i u njemu rade volonteri i time su cene veoma niske, što je i bila prvobitna zamisao grada Antwerpena, da što veći broj građana može provesti leto sa veoma malim troškom za kvalitetnu zabavu i mesto za opuštanje.

Kultura i umetnost su deo hedonizma

U okviru Zomerbara je postavljena i bilblioteka sa velikim izborom knjiga, koje se mogu čitati u vreme posete. U večernjim satima se izvode pozorišne prestave u letnjem teatru, organizuju koncerti i cirkuske predstave. Atmosfera je vrlo prijatna, svi su ljubazni i u službi prijatnog boravka posetioca. Postoji i teren za boćanje, što je nama uvek intresantno i zabavno igrati. Trenutno je moj suprug malo bolji od mene, mada ja ga pratim u stopu.

Umesto zaključka

Par slika iz moje privatne kolekcije, mogu vam dočarati duh i atmosferu Zomarbara. Ako Vas put nanese u Antwerpen, a i leto je, ja Vam toplo preporučujem da posetite Zomerbar i svakako budite slobodni da me kontaktirate da zajedno jačamo Hedonizam na našem jeziku u sred Belgije.

Snežana Knežević dipl.ecc

NLP Trainer i coach
e-mail:
uspesanposao.rs@gmail.com
Skype: snezana77knezevic

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *