News

Poreklo reči Gondola

Pretraživali smo detaljno internet u želji da saznamo poreklo reči Gondola poznatog čamca koji vozi da kažemo, vodenim ulicama Venecije. Iako postoje razne teorije o poreklu imena Gondola do danas se još nije došlo do zadovoljavajućeg saznanja i zaključka. Ono što se sa sigurnošću zna to je da se reč Gondola po prvi put spominje 1094. godine u jednom pismu zvaničnika Mletačke republike.

Ipak smo došli do jedne po nama izuzetno zanimljive informacije kojom se tvrdi da je reč Gondola najverovatnije izvedena iz vizantijsko-grčkog jezika i to iz reči „κοντούρα“ (kontoura).  Etimološki u prevodu sa vizantijsko-grčkog, reč kontoura znači „mali rep“. Definicija gondole je poznata i bilo je do nje ipak lakše doći, nego do samog saznanja porekla reči. Postoje još neka mišljenja da je reč Gondola izvedena od stare engleske reči Gundel sa starog italijanskog Gondula, ali i da je ipak nekog nepoznatog porekla. Po Barnhartu je čak moguće da je reč Gondola, izvedena od nekadašnjeg tipa čamca, koga su nazivali Gonda.

Kaže se da je ovaj pomalo romantični čamac koji svakodnevno vozi turiste Venecijom:

„Mali uski dugi čamac sa visokim pramcem i krmom, pogonjen jednim veslom“

Gondolu pokreće Gondolijer (Gondolier), osoba koja upravlja čamcem i koji stoji okrenut napred prema pramcu. Gondolu pokreće redovnim udarcima veslom prema napred i nakon toga kompenzuje prvi udarac drugim i to udarcem unazad.

tekst: Hedonist magazin
foto: Pixabay

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *