News

Najstariji hleb na svetu

Zanimljiva je priča o tome ko je prvi na svetu umesio i proizveo hleb (srp.), kruh (hr), bread (engl). Postoji nekoliko teorija, a mi smo pokušali saznati koja je najbliža istini. Koplja se lome oko mišljenja da li su ovu izuzetno važnu životnu namirnicu, prvi proizveli Egipćani ili autohtoni stanovnici Australije, Aboridžini (Aboriginal).

Kakve god se teorije ispredale, ono što je izvesno to je da je hleb-kruh jedna od najstarije pripremljenih prehrambenih namirnica na svetu. Pronađeni ostaci skroba na stenama ukazuju na mogućnost da su određene biljke, udarane o stene kako bi se usitnile. Pronađeni ostaci su paprat i rogozi, najverovatnije i prve biljke koje su korišćene za proizvodnju hleba. Ostaci skroba koji su pronađeni na stenama u Evropi, datiraju od pre čak 30.000 godina.

Međutim tadašnji hleb nije bio pečen nego kuvan i to tako da su te biljke bile raširene na ravne stene iznad vatre. Kuvanjem su se na ovaj način dobili prvi primitivni komadi hleba. Dok su po mišljenju Brusa Paskoa (Bruce Pascoe), autohtonog pisca iz Australije, hleb prvi proizveli Aboridžini starosedoci ove zemlje. Ovaj pisac tvrdi da je u Australiji pronađen kamen za mlevenje zrna biljaka, koji je star čak 34.000 godina. Tako da Brus zahvaljujući ovom dokazu, smatra kako su Aboridžini hleb pravili, čak 15.000 godina pre Egipćana.

tekst: Hedonist magazin
foto: Pixabay

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *