News

Najstarije alkoholno piće na svetu

Pretpostavlja se da je od svih alkoholnih pića na svetu, pivo jedno od najstarijih. Posle vode i čaja, pivo je treće napopularnije piće na svetu. Ovo piće je sasvim sigurno i jedno od najstarijih alkoholnih pića, koje se konzumiralo u drevnom Egiptu.

Najraniji arheološki nalazi i dokazi prve fermentacije piva, pronađeni su u izuzetno starim ostacima piva sa konzistencijom kaše. Ovi pivo je tokom ritualne gozbe pre neverovatnih 13.000 godina, konzumirao nomadski narod Natufijans (Natifians) u pećini Rakefet (Raqefet cave), koja je u sastavu planina Carmel u Izraelu.

Podatak koji smo pronašli ukazuje na to da je jedno od prvih piva proizvedeno u Gobekli Tepeu (Göbekli Tepe), regiji neolitskog svetilišta na brdu jugositoče Anadolije u Turskoj, 95 kilometara od reke Eufrat za vreme neolitskog doba pre keramike. Prosto neverovatno zvuči, ali ova informacija ukazuje na to da je pivo prvi put zvanično proizvedeno pre nekih 8500 godina p.n.e.

Prvi sačuvani pisani tragovi o pripremanju i pravljenju piva, pronađeni su na sačuvanim glinenim pločicama. Ovi tragovi vode do pivara, koje su Sumeri pokrenuli čak 6000 godina p.n.e. Zanimljivo je da su ljudi iz praistorijskog perioda pivo smatrali jelom, a proizvodili su ga pivski majstori Germani, Skiti, Kelti i Sloveni. Pivo su u svojim kućama proizvodili i Vavilonci i to pre čak 7000 godina p.n.e. Najpoznatije regije sveta gde se pivo prvo počelo proizvoditi je Mesopotamija, Egipat i Jermenija.

tekst: Hedonist magazin
foto: Pixabay

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *