News

Međunarodni dan Piva

Međunarodni Dan Piva (Internacional Beer Day) prvi put je ozvaničen 2007. godine u Kalforniji (California), a slavi se svakog prvog petka u avgustu mesecu.

Od jednog lokalnog obeležja pivu, ovaj događaj je prevazišao početnu zamisao i možemo slobodno reći, postao događaj svetskih razmera. Ako se pitate šta se radi i kako se obeležava taj dan, odgovor je jednostavan. Na današnji dan ljubitelji piva najzdravljaju jednom od najstarijih alkoholnih pića na svetu, nazdravljaju pivarima, barmenima i raduju se veličini piva. Globalna proslava piva, obeležava se i proslavlja u dvorištima, pivarama i pabovima širom sveta.

Tokom Međunarodnog Dana Piva, proslavljaju se tri stavke:
-Obožavaoci piva se tokom ispijanja piva, zahvaljuju svim pivarima koji proizvode pivo i to od najmanjih craft pivara pa do onih najvećih.
-Tog dana se okupljaju, zbližavaju i slave svi ljubitelji ovog napitka
-Proslavlja se druženje sa prijateljima, koji ispijaju jedno od najpopularnijih pića na svetu
-Svi ljubitelji piva za stolom „okreću“ (plaćaju) barem jednu turu svim prisutnim prijateljima za stolom
-Zahvaljuju se konobarima, koji na vreme donose za sto dovoljno ohlađeno pivo (kažu da je temperatura od +11C najidealnija za ispijanje piva).

Prema nekim saznanjima, pivo se prvi put proizvelo i pilo u starom Egiptu. Konzumira se u celom svetu i iako se uglavnom smatra alkoholnim pićem u mnogim zemljama pivo se smatra prehrambenim proizvodom. Određena naučna saznanja dokazala su da je pivo biološki uravnotežen proizvod, jer jedna litra piva ima energetsku vrednost, koja je identična istoj količni punomasnog mleka.

tekst: Hedonist magazin
foto: Pixabay

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *