News

Karavani i život na točkovima

Istražujući već duže vreme sve informacije o životu ljudi na točkovima, bili smo prilično iznenađeni nekim saznanjima. Karavan je već vekovima najčešći naziv za pokretno naselje grupe ljudi, koji su svakodnevno živeli u kolima koja su najčešće vukli konji.

Svakodnevni život nekih zajednica većinom se odvijao na točkovima, a takav stil života se najčešće pripisuje američkom stilu i kulturi života. Međutim bićete iznenađeni kada vas obavestimo, kako su prve pokretne kuće krenule svojim karavanskim putevima iz Evrope.

Zna se i ko su bili prvi putnici tih karavana, bili su to putujući zabavljači, koji su konstantno bili u pokretu i često menjali svoju lokaciju.

Još više ćete biti iznenađeni kada pročitate da Glamping (luksuzno kampovanje), nije stil života savremenog doba. Romska Kola ili Romski vagoni kako ih još zovu, bila su prva pokretna Glamping privremena staništa na svetu.

Nomadski život se čak smatra umetnošću, a prvi vlasnici kola u karavanima su čak voleli raskoš, drečave boje i kola su ukrašavali raznim ukrasima. Život u karavanima najčešće je privlačio ljude poprilično nemirnog duha, pre svega zbog avanturističkog i potpuno slobodnog života koji je život u ovakvim zajednicama pružao.

Vardo je naziv kola koji su vukli konji, a u kojima su Romi živeli na prostorima Engleske. Kola su čak imala i dimnjak kako bi kola zagrejali u hladnim danima!!!

tekst: Hedonist magazin
fotografije: Pixabay

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *