HWorld

Utrka za mač grofa Draškovića

Utrka za mač grofa Draškovića, jedinstvena utrka koja se trči u okruženju najljepšeg dvorca ovog dijela Europe i ove je prve nedjelje u mjesecu srpnju, polako već tradicionalno, održana po 5.put. Ovogodišnji je broj natjecatelja i natjecateljica morao biti ograničen, zbog specifičnosti staze te je zaustavljen na brojci od 700 njih, podijeljenih u dvije osnovne dužinske kategorije od 5 i 10 km, odnosno varijante od jednog ili dva kruga oko jezera.

Utrka je i ove godine imala međunarodni karakter s natjecateljima iz 6 europskih država, što je ujedno i dokaz da unatoč relativno kratkoj povijesti i tradiciji, „Utrka za mač grofa Draškovića“ postaje prepoznatljiva u sve širim okvirima, a među svim ljubiteljima trčanja u kombinaciji s ljepotama prirode i kulture te povijesti, što sve Trakošćan definitivno spaja i nudi. Sama staza je jedinstvena i posebna jer cijelim putem prolazi neposredno uz jezero kroz zaštićeno područje park-šume s prekrasno i bogato očuvanom florom i faunom- start je na livadi podno dvorca, a cilj u dvorištu ispred ulaza u sam dvorac.

Podsjetimo… „Utrka za mač grofa Draškovića“ organizira se u cilju podsjećanja i isticanja važnosti obitelji Drašković, obitelji koja je skoro puna četiri desetljeća gospodarila Trakošćanom, koja predstavlja jednu od najstarijih i najvažnijih hrvatskih plemićkih obitelji (izniman doprinos povijesti i kulturi i Hrvatske i cjelokupne Europe od 16.-og do 20.-og stoljeća ) te čijom zaslugom, naposljetku i sam dvorac i područje park-šume s jezerom danas jesu toliko prepoznatljivi i cijenjeni.

Obnovom podmaršala Juraja VI. Draškovića u sredini 19. st. formiran je cjelokupni prostor ovog što se danas naziva Kulturno dobro Dvor Trakošćan. Naravno, sukladno tradiciji, svake godine kad mu to obaveze dopuštaju, Utrci prisustvuje i grof Drašković osobno, bilo u protokolarnom dijelu, bilo kao natjecatelj!

Ovogodišnja realizacija Utrke ostvarena je prvenstveno zahvaljujući trudu volontera i članova Atletskih klubova Varaždin i Sloboda iz Varaždina, pod vodstvom neumornog Josipa Lackovića, koji na ovaj način svoje osobno bogato trkačko iskustvo prenosi i pretače u organizacijske zadatke.

U logističkom smislu, svakom natjecatelju osiguran je startni “poklon-paket“ ( trkačka unikatna majica, energetski napitak, poklon bon sponzora, personaliziran startni broj s imenom ), osigurano je profesionalno elektronsko mjerenje vremena i plasmana, svakog je natjecatelja na cilju dočekala i bočica vode te ono natjecateljima možda i najvažnije: svi su dobili medalju definitivno unikatnog i jedinstvenog dizajna sa stiliziranim samim mačem grofa Draškovića.

Medalje su dijelile “grofice“ osobno na cilju-dvije mlade dame odjevene u barokne haljine, a i glavni voditelj programa bio je u prikladnom viteškom srednjovjekovnom oklopu. Također po završetku Utrke, osigurano je 700 toplih obroka za trkačice i trkače, piće po izboru, a i posebne nagrade za najuspješnije u natjecateljskom smislu po kategorijama.

Naravno, možda najvrijednije i najljepše na kraju, ipak je bilo vidjeti doslovno obiteljsku atmosferu, spontano druženje i međusobno bodrenje svih natjecatelja i navijača u pratnji, a sve je to i ove godine jedinstvenu utrku pretvorilo u pravi festival zdravog života i prakticiranja zdravih navika, računajući sve prisutne i natjecatelje i publiku. Oko 2 tisuće ljudi dalo je tog prijepodneva poseban ugođaj cijelom Trakošćanu…

Na kraju, pretpostavljate kako je sve završilo: čvrstim obećanjem da se vidimo ponovno za godinu dana u još većem broju!

A i Vas očekujemo, naravno…

Mario Borovec, Dvor Trakošćan
fotografije: Dvorac Trakošćan ; AK Varaždin i AK Sloboda
 www.trakošćan.hr
https://www.facebook.com/TrakoscanDvorac

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *