HWorld

Prvi utisci života u Engleskoj

Sticajem okolnosti trenutno živim u Engleskoj i tu sam se doselila pre 2-3 meseca. Živim u delu Engleske koji se zove Jorkšir (Yorkshire), to je deo sa najiskrivljenijim engleskim jezikom. Dosta gutaju suglasnike, uvijaju samoglasnike prilikom izgovora i po meni Škota razumeš, ako se skoncentrišeš, ali Jorkširca teško i to je ono prvo na šta se moram navići.

Ovde su svi uvek izričito ljubazni i nasmejani, čak i previše. Možete se slobodno bilo kome javiti na ulici i ta osoba će vam uzvratiti pozdrav! (naravno da sam probala!) Gotovo uvek će vas u prodavnici osloviti sa: Izvoli ljubavi?,  Kako mogu da ti pomognem ljubavi?, Kako si ljubavi?, Draga/Dragi, da li si dobro?, što je meni u početku bilo jako neobično. Mislim, zamislite situaciju sa svojim partnerom ste, on/ona kupuje vodu, cigare, upaljač, majicu, hleb, šta god i prodavac tu vašu osobu oslovi sa: Izvoli ljubavi?, naravno da ćete biti zatečeni. Naravno sve to je maska, lepo vaspitanje i uvek pripremljen savršen odgovor na skoro svaku situaciju. Jednom prilikom sam to i testirala.

Najviše sam se iznenadila koliko raznih naroda u Engleskoj živi, imate nas raznih boje kože, vere i polova…. i niko nikog ne dira, ne pilji, ne zuri, ovde svako gleda svoja posla i to je ono što mi se strašno dopada. Gej populacija se normalno šeta, drži za ruke. Muslimanski deo populacije koji nosi marame, turbane i ostalo, isto nikog niti diraju, niti se prema njima nešto posebno treba ophoditi.

Pored toliko filmova i serija koje sam gledala, jako sam se razočarala koliko su Englezi ne lep narod, koliko su buckasti, prljavi, skrnavi ne vode računa o odeći i obući koju nose, farbaju kose u kojekakve boje, tinejdžeri se oblače, kao da je non stop noć veštica…. Na ulici veoma često možete uočiti devojčicu koja ima pocepane mrežaste ćarape, donji veš i xxl majicu na sebi….

Što se kuća tiče, hmmmm, unutrašnjost ne bih da komentarišem da ne uvredim nekog, ali spolja dvorišta su im prilično sređena. Kada potpisujete ugovor prilikom rente kuće ili stana, uvek ćete pronaći deo posvećen redovnom čišćenju i pranju stana, čak vlasnici dolaze i obilaze s vremena na vreme. Mislim da vam je sada sve jasno.

Imam utisak da živim u jednoj šumi, gde su jedva nekako uspele da niknu kuće…. jako neguju i čuvaju svoje ostrvo. Ono što je primetno da im je stalo do njihovog ostrva na kome žive. Ulice su čiste i uredne, ima dosta delova između kuća, krajevi ulica gde su šipražja, oni ih ne krče, već ograđuju i ostavljaju takva, minimalno seku bilo koju vrstu zelenila. Non stop čujete neke ptice, mirišete svež vazduh i uvek neko cveće miriše…..

Konačno živim u gradu gde ljudima kiša ne smeta. Ne krive je za raspoloženje, niti eto iznenada je pala, nisu poneli kišobran, pa će pokisnuti. Kiša i ako pada ili padne, niko se ne sklanja, niti ubrzava hod. Već mesec dana i duže sviće oko pola 5h, a mrači se oko 22h. Ukoliko je pun mesec, onda je baš svetlo i ulična rasveta ti i ne treba. Što se tiče tog famoznog vremena, nekada 15 stepeni je za šorc i majicu kratkih rukava, sandale i naočare, a nekada za jaknu ili prsluk. Oni ukoliko je 15 stepeni i sunčano, kod fontana se deca prskaju, kupaju…. kada je preko 25, dele sladoled i vodu kao osveženje….

Napravili su takav sistem da će samo najveća lenština gladovati i biti beskućnik. Poznajem ljude koji su sa platom malo većom od minimalca, kupili kuću na kredit, putuju 2x godisnje van Engleske i generalno žive normalno. Hrana za njihov standard nije skupa, kućna hemija, stvari za kuću, kućni aparati, sve je jako kvalitetno. Dosta stvari tog kvaliteta koje sam videla u Engleskoj, kod nas nisam nikada pronašla. Odeća, obuća i šminka takođe je sve kvalitetno.

Do sada nisam ni jednom išla u noćni provod, ali jednom prilikom vraćajući se iz bioskopa, imala sam prliku da vidim pijane ljude, koji se već od 20h teturaju po ulicama. Oni se baš baš napiju, bukvalno da ne znaju za sebe i vole da prave nered. Eto to je i razlog zbog čega baš i nisam zainteresovana za izlaske. Pored tog vikend-alkoholisanja u bilo koje doba dana ili noći, bilo kuda da se šetate, osetićete miris marihuane ili ćete videti kako je ljudi na ulici bez skrivanja konzumiraju.

Generalno, nije ovde loše, a nije ni sjajno i sve zavisi ko zbog čega dođe. Ovo je moje trenutno mišljenje, posle samo 2-3 meseca boravka ovde, neko pravo mišljenje ću imati tek posle nekoliko godina….

tekst: J.I.
fotografije: J.I. ; Pixabay

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *