HWorld

Marketing u doba krize zbog koronavirusa

Nikada svet do sada nije bio u ovakvoj situaciji. Kriza zbog koronavirusa se pokazala u svom veoma razornom obliku. I kriza ne bira industrije kojima je posebno teška. Marketinška industrija je posebno na udaru ove koronavirus krize. 

Ipak, marketing 21. veka ne bio to što jeste da nema odgovore. Ovaj tekst je jedan od onih koji pokušava da ulije nadu i optimizam u bolje sutra. 


Šta se dogodilo sa radom na marketingu zbog koronavirusa?


Bolje pitanje je šta se dogodilo sa našim poslom uopšte? Jer naš život se, ako već niste primetili,  promenio poslednjih meseci. A marketing je deo mnogih života, firmi, pojedinaca. A on se promenio iz korena. I pred mnoge one koji se bave ovim poslom, kao bujica su stala u red mnoga pitanja.

Kako obavljati svoj posao u doba krize?

Kad se malo bolje razmisli možda je baš sada pravo vreme da se govori više o marketingu. Očekivani i neočekivani uslovi su tu. Svetska kriza. Recesija koja nema moderni pandan. Nacionalne granice zamagljuju teško stečene slobode kretanja. Razloga za tmurne misli napretek.

U stvari, marketing je kao neki aspirin. Sredstvo za optimizam. Upravo zato ali i ne samo zato, marketinške aktivnosti ne smeju da prestanu u doba krize


Šta nam se dogodilo?

Koronavirus. U najkraćem i najrazornijem izdanju. Svet je stao. Ali bukvalno stao. Teško je poverovati da se ovakvo nešto danas piše da su granice država postale prave granice. Ima razloga za to. Prioritet postaje zaštita ljudskih života. A posao je za mnoge trenutno na čekanju.

Nova situacija za marketinške timove, klijente, vlasnike, šefove, sve one koji imaju veze sa ovom nezamenljivom delatnošću.


Poslovni svet trpi ogromne štete

Da se razumemo. Nije ova kriza podjednako pogodila sve delatnosti. Pored onih koji trpe bolne gubitke, ostaju bez posla, bez prihoda za svoju porodicu, postoje i industrije koje opstaju pa i povećavaju prihode. I to značajno.

Svet se zamrznuo

Nema putovanja, nema izlazaka, na snazi je socijalna distanca u najvećem delu svetu. A to mnoge firme gura do granica izdržljivosti. 

Spirala smrti

Kriza ima svoja pravila. A često je marketing jedna od onih stavki koja prva strada u poslovanju. Smanjuju se ulaganja, povećavaju se otpuštanja. Kreira se okruženje straha, neizvesnosti, a direktna posledica je smanjena potrošnja. Taj začarani krug lomi kako one slabe, tako i najjače ekonomije.

Smanjena potražnja dovodi do smanjenja troškova poslovanja. Neminovno se smanjuju investicije, a rapidno raste broj nezaposlenih. Sa time se suočavamo danas, ali kriza je bilo i ranije. Recesija na površinu donosi strah, neizvesnost svuda pa i na marketinške aktivnosti. 

Preokrenite situaciju u svoju korist

A ima od koga i da se nauči. Kako to vešto i lagano zvuči kada su u pitanju Kinezi. A oni kažu „Kada duvaju vetrovi promena, neki grade skloništa, dok drugi grade vetrenjače„.

Privrednici, preduzetnici, svi oni koje kriza nemilosrdno šiba, treba da promene svoj pristup. To je ono što ovaj tekst i ima za cilj.

Kako preokrenuti krizu zbog koronavirusa u svoju korist?

1. Ne preterujte sa rezanjem troškova

Marketinške agencije se, kao i druga preduzeća, bore za preživljavanje zbog krize. Ušteda je veoma cenjena reč u ovakvom vremenu. Koliko pitanja su baš ove agencije dobile od svojih klijenata, a možda ste ih i vi uputili: „Koliko možemo da smanjimo troškove ulaganja u marketing, a da ne izgubimo prisustvo na tržištu”? Pitanje za dva miliona evra.

Logično. Korisnici usluga marketinških agencija smanjuju svoje troškove ulaganja u marketing. Ali ne prekidaju ulaganje u marketing jer znaju da je to jedan od preduslova opstanka na tržištu.

Koji je odgovor na ovo pitanje?

Iako nije isti za sve industrije iz ugla marketinške agencije, on se svodi na to da ne treba radikalno kresati budžet za marketing, jer se to vrlo brzo obije o poslovanje. Jer kada kriza prođe, ako krećete od početka sa marketinškim aktivnostima, bićete u nenadoknadivom zaostatku za konkurencijom.

Uzmimo na primer ulaganja u SEO (optimizacija za pretraživače), socijalne mreže (Facebook, Instagram) ili ulaganja u marketing sadržaja. Rez u ova ulaganja stvara Internet mrak za vaše poslovanje, jer odlazite u duboku tamu. Postajete nevidljivi. To sasvim izvesno nije pravi put. 

Rešenje? Naravno, marketinška agencija.

Konsultujte se sa vašom marketinškom agencijom i pronađite optimalno rešenje. Analizirajte svaki kanal ulaganja i posledice neulaganja u isti. Takođe i povrat i benefite od svakog od njih. Prava odluka po ovom pitanju pravi razliku u odnosu na konkurenciju.

Pratite šta rade najuspešniji

Cene oglasnog prostora Facebook-a i Instagram-a, Twitter-a,  YouTube-a i naravno Google-ovog oglasnog prostora su u doba krize pristupačnije.

U stvari to malo drugačije funkcioniše. Za isti nivo ulaganja dobijate više. Ako prestanete ulaganja u njih ne dobijate ništa. I ako sada imate neke od kanala koji su ROI profitabilni (ROI – Return on Investment) možda je ovo pravo vreme da osmislite pobedničke strategije jer krizi se ipak nazire kraj. 


2. Investirajte sada za vreme posle krize

Svaka kriza ima svoje vreme trajanja. I ovoj krizi se nazire kraj. Najčešći okviri za prestanak krize se mere nedeljama i iz mnogo različitih izvora neki rok 6 nedelja je najizvesniji. Ulaganja u marketing sada su ulaganja u vreme posle krize. Bez preteranog favorizovanja i promovisanja marketinga u doba krize, pa i u doba krize izazvane koronavirusom, pozvaćemo se na brojna istraživanja po tom pitanju. A ona se mogu svesti na to da oni koji ulažu u marketing u prodaju ili usluge tokom recesije, imaju tendenciju da lakše nadmaše svoju konkurenciju. I to mnogo brže nego u regularnim uslovima kada se uspostavi normalizacija tržišta.

3. Povežite se sa svojim klijentima

Iako je na trećem mestu ovo je neobično važna opcija, možda i nešto najvažnije što možete da uradite u  ovom trenutku. Zašto?

Ceo svet je na neki način zatvoren. Korišćenje Internet servisa je prozor u svet za ogroman broj onih koji mogu biti i vaša ciljna grupa. Ključna razlika svih onih koji koriste Internet sada i u vreme pre krize je da oni na drugi način posmatraju svet, ljude oko sebe i sve ono što vide na Internetu. Na taj način posmatraju i vaše prisustvo na Internetu, nekim drugim očima, ali i očekivanjima. Ako se pitate koja je ključna reč u ovo doba krize, onda je jedna od njih empatija. Ono što se poslednjih godina i decenija tako lagano izgubilo za ovo kratko vreme se ponovo rodilo. Jer ugao posmatranja se drastično promenio, a upravo ti životni uslovi diktiraju i drugačije načine razmišljanja.

Kreiranja sadržaja koji vas iskrenije i empatičnije povezuju sa vašim klijentima, potencijalnim kupcima, fanovima, prijateljima je put kojim treba ići. To su korisni sadržaji koji treba da osnaže svest o vama, vašem brendu i da vas na jači i iskreniji način povežu sa ljudima. Svaka marketnška agencija kao jednu od ključnih reči izdvaja reč poverenje. Gradite je u doba krize i taj trud će vam se isplatiti.

Koju vrsta sadržaja kreirati? Jednostavno je. Onu koja je korisna ljudima. Dakle ne samo PR, prodajnu, suvoparnu, već onu vrstu sadržaja koja će makar malo pomoći ljudima da lakše prebrode ovo vreme krize. Ništa lakše ni teže u isto vreme. Vreme krize često oslobađa i niske pobude kod mnogih. Žeđ za profitom sasvim izvesno izbaciće na površinu i one koji nemilosrdno koriste krize za jeftino profiterstvo. Ne dozvolite da i vi upadnete u tu zamku, jer kada kriza prođe kratkoročni profiti mogu da se pretvore u dugoročni fijasko.

Možda je ovo prilka za mnoge da se malo temeljnije osvrnu na svoje marketinške aktivnosti. Da prečešljaju i ispeglaju svoje mejling liste. Svoje šablone za slanje newsletter-a da istraže kanale oglašavanja da osveže i osnaže sadržaje na svojim veb stranicama. Da porade na boljem vizuelnom identitetu. Možda da malo preslože svoju stranicu  “O nama” na sajtu.

I umesto zaključka da prosto ukažemo da budete pažljivi, da vodite računa o socijalnoj distanci, da kada možete ostanete kod kuće i da kao što kažu neumorno često perete ruke. I verujte da ćemo lakše svi zajedno proći i ovu kornavirus krizu.

Umesto zaključka

Mnogima je marketing bitan za poslovanje. Mnogi bez marketinga ne bi ni postojali. Razmislite da li je marketing i dalje dovoljno prisutan u vašem poslovanju iako je doba krize? I imajte na umu da će kriza proći. Ako ste blagovremeno posejali imaćete dobru žetvu.  I biće vam lakše u vremenu posle krize.

Mirjana Savkić

Tesha Design

Agencija za Internet marketing
www.teshadesign.com
email: office@teshadesign.com
tel: +381 62/ 236-999

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *