HWorld

Hedonist magazin na Genuss Festivalu u Beču

Hedonist magazin je posetio jedan od najvećih i najpoznatijih festivala u Beču, “Genuss Festival“ koji se održavao u “Stadtpark“, gradskom parku u prvom bečkom okrugu.

Za vikend i Dan Majki, Bečki gradski park se svake godine pretvara u jedinstvenu kulinarsku manifestaciju. Moto festivala ove godine glasi: “Najbolji austrijski specijaliteti pod otvorenim nebom“. Na manifestaciji je 190 odabranih austrijskih proizvođača, nudilo svoje delikatese za degustaciju i kupovinu na elegantnim štandovima.

Osim “Krem de la Krem“ regionalnih proizvođača, ugostitelji iz 9 austrijskih pokrajina 3 dana je svojim gostima predstavilo široki spektar tradicionalnih jela poput “Waldviertler Mohnnudelnmit Zwetschkenröster“- Brdske testenine sa makom i sosom od pečenih šljiva, “Wiener Krautfleckerl“-Bečke testenine sa kupusom, “Gebackene Grammelknödel“-pečene knedle sa čvarcima ili ‘’Steirisches Wurzelfleisch“-Kuvana svinjetina sa korenastim povrćem iz Štajemarka.

Festival je odlično bio organizovan, a za sve posetioce, bila je obezbeđena i besplatna aplikacija, ali i štand sa informacijama gde su se posetioci mogli informisati o izlagačima i njihovim uslugama, kao i odredištu gde se koji štand nalazi. “Genuss Festival“ je u održan u organizaciji Kuratorijum kulinarskog nasleđa Austrije, a omogućen i kroz saradnju grada Beča, Regionalnog kulinarskog udruženja, Zilertal turističke organizacije, Raifajzen Banke, Austrijske železnice, Radio Beča, Kazino Beč, Pivare Otakring i još puno saradnji iz sveta poljoprivrede i gastronomije. Ova manifestacija je  takođe dobila podršku od ministarstva za održivost, turizam i ruralni razvoj. Sa manifestacije su izveštavale mnoge Austrijske novine i televizije poput “Kronen Zeitung“,“ORF“, a možemo reći i da je Hedonist magazin imao izuzetnu čast da bude uvršten kao jedini Magazin sa ovih prostora, koji je izveštavao sa ove prelepe manifestacije, a ujedno je bio dobro prihvaćen od strane austrijskih brojnih medijskih kuća.

Na festivalu je bio predstavljen veliki izbor raznih vrsta alkoholnih pića poput likera raznih ukusa, likera od lešnika, čokolade, burbon-vanile, rum-kokosa, marcipana, čokolade sa nanom, raznih likera od jaja i Vermuta…

Od proizvođača “Nordern“ nam dolazi čista organska vodka od do sada neviđenih ukusa od jabuke, krompira i slada sa čak 40% procenta alkohola.

Bili smo jako iznenađeni različitim vrstama pasti od proizvođača “Immermann” sa raznim ukusima poput Bio špageta sa bosiljkom, šafranom, belim lukom, limunom, sipinim mastilom, bez jaja, pljosnate, šarene, razne vrste flekica od spelte, nudle sa začinskim biljem, makom, paprikom, vrganjima i sremušem.

Jako nam je bio interesantan štand sa proizvodima od prepelice vlasnika Seeböckiz “Wilshelmsburga”. Vlasnik nam je objasnio da je jedini proizvođač u Austriji koji ima proizvode od Prepelice. U asortimanu ovog proizvođača smo videli sirova prepeličja jaja i jaja u tegli. Imali smo prilike da probamo čak i liker od prepeličijih jaja, liker sa prepeličijim jajima i čokoladom, ali i do sada za naše prostore jako neobičnu prepeličju kobasicu, specifično blagog ukusa.

Na drugom štandu smo zatekli proizvode od Guske iz zapadnog dela pokrajine Burgenland. Na njihovom štandu smo imali prilike videti razne paštete od Guske, rilete, čvarke od guske, naravno neizostavna guščija mast, gotove guščije supe, bujone, dimljene grudi i njihovo poznato jelo “Beuachel” samo od guske.

Gde je živina tu je i svinjetina, kao i štand izlagača koji su prodavali razne proizvode od Mangulice. Prisutna je bila i poznata austrijska krvava kobasica od Mangulice “Blutwurst”, kao i razne pikantne  kobasice, namazi od Mangulice, neizostavni čvarci, poznati “gehackters” (dimljeni namaz sitno seckane slanine). Za ljubitelje delikatesa i ribe, izlagač “Alpenkaviar” promovisao je prvoklasan Kavijar od Sibirske Jesetre i Kečige.

Tu su bili i sveži fileti Jesetre kao i dimljeni. Za one sa dubljim džepom u Bečkom parku je bio promovisan jedinstveni kavijar alpske albino Jesetre. Cene proizvoda su bile prilično visoke za ovakav delicates, ali sudeći po posećenosti ovog štanda reklo bi se da bečlije dosta polažu na prefinjene ukuse. Tako na primer teglica od 10 grama kavijara košta 20 evra, 30 grama 48 evra, 50 grama 75 evra, a 100 grama čak 175 evra, imali smo prilike i probati i reklo bi se da kvalitet opravdava cenu. 

Jedan štand nam je isto zapao za oko i to svojim specifičnim asortimanom, kao što i sam naziv štanda kaže “Marmelade Paradise“. Širok je bio izbor marmelada najrazličitijih ukusa dunje, brusnice, kisele višnje, breskve i ribizle, pomorandže sa viskijem, bundeve-pomoranže i djumbira, jagode i zove, jagode-maline-nektarine, crne ribizle sa limunom, manga-breskve, kestena i ruma, kupine i šumske borovnice, ananasa-sa kokosom i rumom, breskve i plavog curacao, maline i bele čokolade, maline i banane, rababe i maline, maline-čokolade i čilija, plave pomorandže i camparija, jabuke i cimeta, jabuke i maka, breskve i aperola, kajsije-maka i vanile, višnje-amareta i marcipana, višnje i nugata, šljive i suvih grožđica u rumu…

Takođe smo uživali i u prelepom vremenu koje je poslužilo da ovaj festival bude još lepši i učinio da ovaj prelepi park ostavi na nas čarobni utisak. Sve u svemu ocenili bi ovaj festival čistom 10-kom, što zbog organizacije čitavog festival tako i zbog asortimana koji je predstavljen posetiocima. Mi ćemo ga sigurno posetiti i sledeće godine, a toplo bi preporučili i Vama.

Do sledećeg dešavanja pozdrav iz Beča… Vaš Hedonist magazin i dopisnik Bojan Čitllučanin.

email: citlucaninbojan@gmx.at

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *