HWorld

Gerila marketing u duhu Hedonizma

Nekada je gerila bila kultni pojam povezan sa revolucionarima iz Južne Amerike. Ko se još ne seća majica sa likovima Če Gevare, maštovitih motiva otpora, pobune. I opet otpora. I revolta i slobode. Neka druga, kao moderna vremena, poslala su u istoriju ideale a nametnula potrošačko, simplifikovano, zombirano i tabloidno društvo koje se neprestano bombarduje novim i novim informacijama.

Nije baš sve nestalo. Od silnih revolucionara ostao je pojam koji se održao, ali u nekom drugom značenju.

Nećemo pisati o sukobima i pobunama iako nas reč gerila naprosto uvlači u rovove.

Gerila marketing koristi kako digitalnu tako i offline infrastrukturu

Biti svoj, biti provokativan. Gerila marketingu pliva u drugačijem obliku komunikacija koji često podsećaju na Hedonistički pristup životu.

Uprošćeno, gerila marketing koristi nekonvencionalne taktike i tehnike za promociju proizvoda, usluga ili brenda odnosno robne marke.

Bez želje za decidnim definisanjem ovog pojma ukazaćemo na neke karakteristike gerila marketinga koje možete svakodnevno prepoznavati na najrazličitijim mestima. A ako ste dovoljno hrabri, smeli i inspirisani i sami ćete stvarati scenarije i događaje koji će pokretati i vašu publiku jače nego klasični oglasi.

Kreativnost kao pokretačka snaga

Šta pokreće gerila marketing? Rekli bi kreativnost i fokus na izazivanje reakcije kod onih kojima je namenjen. U moru reklama, bilborda, oglasa nije jednostavno biti prepoznat a pre toga uopšte i uočen. Preciznije, izazivanje reakcije kod potencijalnih klijenata davanjem sadržaja na koje oni neće ostati imuni je mantra koja pravi pobednike.

Hajdemo na neki primer. Ko još nije čuo za ruske prečišćivače vazduha? Makar u svetu korisnih i prestižnih uređaja za prečišćavanje vazduha.

Bez enormnih budžeta, jednostavno, sa jasnim, jeftinim i privlačnim nastupima kroz digitalne medije sa unikatnim frazom: ruski prečišćivač vazduha ostvaren je viralni efekat. Za kratko vreme nepoznat brend ambilife stao je rame uz rame sa prekaljenim decenijskim neprikosnovenim brendovima: Možda i zahvaljući činjenici da ovo podneblje voli Ruse i sve što je rusko, ali verovatnije zbog inventivnosti marketara i prepoznavanja potreba u realnom vremenu.

Mali budžeti i isplative kampanje

Nije baš jeftino pristupiti milonskoj populaciji. Potrebna su pozamašna sredstva i to ne jednokratna, već permanentno ulaganje u najrazličitije kanale oglašavanje. Mnogi od njih su skupi, kao što su televizije sa nacionalnom pokrivenošću, štampani mediji, najčitaniji portali na Internetu ili bilbordi na najprometnijim mestima.

Dobro osmišljene kampanje mogu dopreti do ogromnog broja ljudi sa relativno malim budžetima. Upravo je to najjača strana gerila marketinga. Većina takvih kampanja cilja na naše slabe tačke. Jedna od njih je izazivanje emocija. Nekada i na granici skandaloznosti a u želji da izazovu empatiju i interakciju kod ciljne publike nekonvencionalne kampanje plešu na ivicama pristojnosti.

Provokacija kao faktor iznenađenja

Nije da je sve bajkovito i apriori uspešno, ali faktor iznenađenja kroz provokacija pravi prevagu. Kampanje su na granici rizičnosti da skrajnu na drugu stranu i umesto pozitivnih efekata stvore odbojnost ciljanih osoba prema brendu. Ipak, takav rizik kod većine ovih kampanja daje više nego što oduzima, odnosno ima izraženo pozitivan efekat. Nije nepoznato da rizik stvara pobednike i čini investicije uspešnim.

Hod po žici je možda drugo ime i način da se opišu kampanje koje se vode kroz gerila marketing. Nekada i na granici zakonitosti, ali zbog uloženog truda, mašte i kreacije retko kada dolaze pod lupu zakona.

Nekonvecncionalni pristup

Kada se susretnete sa reklamama na nekonvencionalnim mestima i na nekonvencionalan način očekujemo da ćete tada lakše prepoznavati o čemu se radi i zašto se to radi.

Šta vam može doneti gerila marketing?

Nove kupce, nove korisnike, ali mnogo više od toga svest o vašem brendu. Jer kada zagolicate javnost tada se kao cunami širi priča o vašem brendu. Pandan tome je deljenje na digitalnim mrežama. Još jedan moćan efekat je i izdvajanje od konkurencije jer lakša prepoznatljivost vašeg brenda radikalno, ali ne zemunski, smanjuje potrebna sredstva za ulaganje u marketing i postizanje ciljeva. U skoro pandemijskoj evoluciji količine sadržaja ostati prepoznat, ostati u svesti potencijalnih konzumera je fantastičan dobitak.

Pojavni oblici gerila marketinga

Nisu frilenseri nikakav originalan izum. Odavno su poznate taktike u kojima poznate ličnosti nešto provlače krzo svoje role, živote, nastupe. Od cigareta, automobila, pića do različitih modnih odevnih elemenata. Ovaj pomalo skriveni i suptilni marekting daje fantastične rezultate kada se pametno iskoriste potencijali nosioca glavnih uloga.

Mesta za promociju gerila marketinga

Uglavnom su neuobičajena, drugačija. Ali ne zabačena i ne tamo gde je mala frekvencija kretanja ljudi. Setite se uličnih svirača koji se nadovezuju kao slučajno jedan na druggoa stapajući se u uličnom ambijentu u moćan orkestarski nastup u dinamici na kojoj bi i sam Hičkok bio ponosan.

Gerila marketing nije puka improvizacija već studiozan pristup koji podrazumeva razumevanje svoje publike, jasno definisanje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva, jasne tehnike i isto tako dohvatljive procedure za praćenje efekisanosti i efektivnosti kampanja.

Kako biti drugačiji?

Lako ako imate u timu kreativce i one koje dišu duboko i opijaju se vrcavošću ideja koje su tu odavno, ali u drugačijim oblicima. Eksepriment, provokacija, faktor iznenađenja stvaraju prodore čiji dometi nemaju granica.

A gde je tu Hedonizam?

Svuda gde je sloboda ideja, kreacija, mašte dominantna vlada hedonizam jer nema sputavanja, ograničavanja koja guše i blokiraju izražavanje. Ako imate proizvod ili uslugu koji imaju potreban kvalitet, isprobajte usluge gerila marketinga u njihovoj promociji. Možda vas rezultati više nego prijatno iznenade.

Mirjana Savkić
Tesha Design
www.teshadesign.com
+381 62/ 236-999


fotografije: Pixabay ; Tesha Design

Podelite s prijateljima

3 Replies to “Gerila marketing u duhu Hedonizma

  1. Odlican tekst, cini mi se da je danas gotovo svaki marketing postao gerila marketing. Ima mnogo reklama, na sve strane, a na drustvenim mrezama pogotovo. Kada jednom pretrazujem da nesto kupim posle mi samo iskacu razne reklame vezane za tu moju pretragu.

  2. Bravo za tekst! Mislim da gerila-marketari hedonistički uživaju u svom poslu, pre svega zbog njegove kreativnosti. I zaista, ako hoćete brze rezultate, angažujte ih, jer niko to bolje ne radi od njih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *