HWorld

Festival Tajlandske kulture i osmeha u Beču

Hedonist Magazin je bio u poseti festivalu Tajlandske kulture i osmeha u Beču i ujedno bio jedini medij sa ovih prostora. Tokom vikenda u Austrijskoj prestonici, održan je “Festival Tajlandske kulture i osmeha”, povodom 150 godina prijateljskih odnosa između Tajlanda i Austrije.

Inicijator cele manifestacije je bio “Arte de luxe” (www.artedeluxe.at). Na festivalu su bili predstavljeni posebni aspekti Tajlandske kulture iz oblasti tradicionalnog plesa, muzike, umetnosti i raznolikosti tajlandske kuhinje. Na ovoj atraktivnoj manifestacije, predstavljen je širok spektar tajlandske gastronomije od egzotične ulične hrane do vrhunskih specijaliteta. Održano je I takmičenje u pravljenju “Som Tam’” (ljuta salata od Papaje). Šou je varjačom zakuvao i poznati tajlandski televizijski kuvar.

Pred posetiocima je bio pripreman poznati specijalitet Pad Thai i Tom Yum sa susamom. To su samo neki od jako ukusnih specijaliteta sa dalekog Tajlanda, koji su pripremani u Beču. Da doživljaj bude još veći na festivalu je učešće uzelo i nekoliko tajlandskih restorana iz Beča poput “Mamamon Thai Eatery”, “Esgibt Reis”‚ “All Reis Bangkok Street Food”‚ “Song Restaurant”‚ “Som Kitchen & Happy Thai Imbiss”. Ovo su samo neki od restorana, koji su pripremali fenomenalne specijalitete na svojim štandovima.

Imali smo prilike da probamo i brojne neobične specijalitete na festivalu. Naš dopisnik, profesionalni kuvar i vodič kroz čitavu manifestaciju Bojan Čitlučanin, bio je raspoložen za eksperimentisanje pa je probao pržene larve od leptira. Što bi i sam rekao za sebe da je egzotičan kuvar, a kako kaže ova tradicionalna tajlandska poslastica ima odličan ukus, koji pdseća na ukus čipsa. Osim egzotičnih jela, probali smo i veliki broj slatkiša, a najviše su nam se svideli Mafini od Pandana i kokosa. Inače Pandan je vrsta tropske biljke, koja se u Aziji koristi u raznim oblicima i jako je lekovita. Često se koristi za pripremu i aromatizovanje raznih jela sve do raznih krema.

Pored mnogobrojnih kulinarskih delikatesa tu su bili i štandovi, koji su promovisali tradicionalne nošnje koje su popularne na Tajlandu i razna pića iz ove daleke zemlje. Tu je naravno bio i sjajan muzički program, električna mešavina tradicionalnih tajlandskih melodija i ritmova, koji su nas uveli u potpuno drugačiji svet. Za dobru atmosferu, bio je zadužen i poznati tajlandski DJ Maft sa svojom stilskom kombinacijom Rege, Molam i Undergrounda iz klubova Bangkoka.


Organizovana su brojna sjajna dešavanja, razne radionice, promocije borilačkih veština, zanati, promocija modnog dizajna, upriličene su i masaže… Posetioci su imali prilike isprobati i poznatu tajlandsku masažu, kako bi se oslobodili od stresa. Saznali smo da je 15 minuta ove masaže koštalo je 10 evra, a 30 minuta 20 evra.

Tu je bio i kutak za najmlađe: tradicionalne igre, mnogo zabave i šminkanja. I za sam kraj za posetioce je bila organizovana i nagradna igra, a srećni dobitnik je dobio avionsku kartu za let u Bangkok, koju je obezbedio Thai Airways. Ostavljamo Vas da uživate u divnim prizorima festivala i nadamo se da smo vam ovom reportažom dočarali daleki i prelepi Tajland.

Do sledećeg javljanja iz Beča, Vaš Hedonist Magazin!!!

tekst i fotografije: Bojan Čitlučanin

email: citlucaninbojan@gmx.at

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *