HWorld

Čaj s groficom

Prema legendi, kineski car Shen Nong čaj je otkrio sasvim slučajno 2737. godine prije Krista: jednog ljetnog dana dok je putovao u posjet udaljenoj regiji, on i njegova pratnja zaustavili su se da se odmore. Sluge su počele prokuhavati vodu caru i njegovim podređenima, a suho lišće s obližnjeg grma kamelije palo je u kipuću vodu.

Cara je zainteresirao novonastali napitak, jer je imao ugodnu aromu, pa ga je ispio te otkrio da je veoma osvježavajući i ima ugodan okus. To je bio trenutak kada je čaj izumljen: od tad je car, oduševljen novim okusom, zahtijevao da pije isključivo takvu prokuhanu vodu sa suhim biljnim listićima….

U Europi, ispijanje čaja kao “poslijepodnevni ritual“ u dvorskim salonima postaje popularno u 19. stoljeću za vrijeme vladavine engleske kraljice Viktorije. Navodno su njezine dvorske dame teško uspijevale izdržati vrijeme bez jela između oskudnog ručka i obilne večere pa je jedna od njih, vojvotkinja od Bedforda, navodno prva počela tražiti da joj se svaki dan oko 5 poslijepodne posluži čaj s malo kruha. Uskoro je na ovaj „mini obrok“ počela pozivati svoje prijateljice, a kruh su zamijenili kolači i sendviči no čaj je ostao nezaobilazan dio rutine.

Naravno i dvorac Trakošćan ima 2 salona koji su bili namijenjeni damama za poslijepodnevno ispijanje čaja: Mali ili Goblenski salon, prigodno smješten neposredno uz glavnu blagovaonicu na prvom katu te veći Glazbeni salon.

U sklopu Adventa u Trakošćanu, Umjetnički studio „Respect“ svakodnevno će nekoliko puta u okviru zbivanja u dvorcu uprizoriti „Čaj s groficom’“, gdje ćete iz prve ruke moći vidjeti i poslušati priču o minulim vremenima o tome kako su se grofice oblačile, koga su i zašto “tračale“ uz čaj, kako im je bilo sjedjeti u krinolinama…

Najhrabriji će moći i sami iznajmiti krinolinu ili odoru te i sami sjesti i popiti Čaj s groficom!

Mario Borovec ; Dvor Trakošćan
fotografije: Dvorac Trakošćan
www.trakoscan.hr
www.facebook.com/TrakoscanDvorac

fotografije: Dvorac Trakošćan ; Pixabay

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *