Blog

Tsukiji najveća riblja pijaca na svetu

Ako ste veliki ljubitelj ribe koju često koristite u svojoj ishrani, obavezno morate posetiti Tsukiji riblju pijacu u dalekom Tokiju. Na ovoj pijaci u Japanu, nudi se čak preko 500 vrsta riba.

Sveže ulovljena riba i morski plodovi, kupcima se prodaje na neverovatnih 15.000 tezgi. Ovo je i najveća riblja pijaca u Japanu, ali i celom svetu. Ako je neko zainteresovan da zakupi tezgu na Tsukiji ribljoj pijaci, slobodne tezge za najam, jednostavno nema.

Ova ogromna pijaca se nalazi u samom centru Tokija, između reke Sumida i ekskluzivnog Ginza šoping distrikta (Ginza shoping district). Zanimljivo je da je za posetu unutrašnjeg dela pijace, ograničen broj posetilaca, jer se svakodnevno stvara velika gužva.


U unutrašnjosti pijace se na tezgama ugovara prodaja većih količina ribe i morskih plodova. Na ovoj ogromnoj pijaci se svakodnevno izmere zaista impresivne količine morske ribe. Interesantno je da je kompletan unutrašnji deo pijace gde se nalazi veleprodaja licenciran. To znači da svaki prodavac mora imati licencu, ako želi prodavati ribu na veliko. Tokom dana se organizuju i prave aukcije, putem kojih se prodaje ulovljena riba i morski plodovi i to naravno najboljim ponuđačima.

Maloprodaja se vrši izvan pijace sa spoljne strane, gde od tih prodavaca možete zatražiti da vam izmere i prodaju manje količine ribe ili morskih plodova. Poznato je kako je za mnogobrojne turiste iz celog sveta, prava atrakcija da posete ovu pijacu. Sa spoljne strane možete posetiti i veliki broj restorana i prodavnica.

U mešovitim prodavnicama možete kupiti Japanska pomagala koja se koriste u kuhinji, pribor i opremu za restorane. Isto tako možete kupiti razne namirnice, kao i morske plodove. Tsukiji pijacu okružuju i mnogobrojni restorani, koji nude gastronomske specijalitete napravljene od sveže ulovljene ribe i morskih plodova. Naravno najatraktivnija je ponuda čuvenog Japanskog specijaliteta Suši (Sushi).

Na ovoj neobičnoj pijaci možete kupiti i više od 400 vrsta morskih plodova, jeftinu morsku travu, sićušne sardine, tunjevinu, ali i kontroverzno meso od nekoliko vrsta kitova. Kavijar je naravno i najskuplji proizvod, koji možete kupiti na Tsukiji pijaci.

Unutrašnji deo pijace počinje sa radom već u 03:00h ujutru, kada se ulovljena riba iz celog sveta, dovozi na pijacu kamionima, brodovima pa čak i avionima. Posebno je impresivan istovar ogromnih količina zamrznute Tune, koji za mnoge predstavlja pravu atrakciju.

Aukcije započinju već u 05:20h, a kupci koji u aukcijama žele učestvovati, moraju pribaviti i dozvolu. Sve aukcije se završavaju do 10:00h. Zbog velikih problema koje stvaraju turisti, zabranjeno je njihovo prisustvovanje aukcijama. Turisti koji ipak žele da posete unutrašnjost pijace to mogu učiniti samo ujutru u vremenu od 05:00 do 06:15h. Tržište ribom i morskim plodovima u Japanu, uvek ima u ponudi čak oko 480 različitih morskih plodova i to od najjeftinijih morskih algi, sitnih sardina, tuna težine i do 300 kilograma, mesa kontroverznih vrsta kitova, najskupljeg kavijara i oko 270 drugih proizvoda.

Neverovatno zvuči informacija da se samo na tržištu Tokija, obradi čak oko 700.000 metričkih tona raznih vrsta morskih plodova. Na tržištu ribom radi oko 900 licenciranih dilera, a broj zaposlenih u ovoj industriji dostiže i do 65.000 zaposlenih. U posao sa ribom i morskim plodovima, svakodnevno su angažovani distributeri, aukcionari, službenici kompanija, trgovci na veliko i knjigovođe. U samo jednom danu u Tokiju se na tržištu, mogu prodati proizvodi ulovljeni u moru u vrednosti od čak 14 miliona dolara.

Restorani kraj pijace se otvaraju vrlo rano i to u 5h ujutru, a najbolja preporuka za rani doručak je naravno poznati specijalitet Sushi. Svi restorani rade od ranog jutra do podneva ili ranih popodnevnih sati, a razlog ranog otvaranja restorana su naravno i rane aktivnosti na pijaci. Riblja pijaca Tsukiji u Tokiju, jedno je od najboljih mesta u ovom gradu gde možete uživati u svežim plodovima mora, koji vam se odmah pripreme na licu mesta.

tekst: Hedonist magazin
foto: Pixabay

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *