Blog

Šta su Tufahije

Tufahije su kao slatki specijalitet sigurno poznate većini ljudi sa ovih prostora, a najverovatnije su osmišljene i pripremljene po prvi put u Persiji. Sama reč i naziv ovog specijaliteta, potiče od turske reči „Tṹffahiye“ i arapskog „Tuffàh“, što u prevodu znači jabuka.

Tufahije su kao recept na ove prostore, verovatno doneli Turski osvajači tokom njihove vladavine. Narodi ove regije su ovaj recept prihvatili, a Tufahija se i danas rado priprema i sa uživanjem konzumira. Tufahije su najpopularnije na prostoru Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije. Ovaj slatki specijalitet sigurno neće zaobići, skoro svaki ljubitelj slatkog. Poznato je da Tufahiju još nazivaju i „Kraljica lakih kolača“.

Priprema dobre Tufahije je zahtevan posao, potrebno je veliko strpljenje, a za izradu ovog slatkog specijaliteta ne odgovaraju ni sve sorte jabuka. Ovaj specijalitet je u suštini slatko jelo od jabuka, čija se sredina prvo izvadi, zatim se tako očišćena jabuka skuva. Tako skuvana jabuka čvršće konzistencije se zatim puni mlevenim orasima ili bademima, šećerom i slatkom pavlakom. Na vrh tako pripremljene i punjene jabuke, stavi se i šlag koji osim vizuelnog izgleda, upotpunjuje jedinstveni ukus ovog slatkog specijaliteta. Na sam vrh šlaga se još stavlja i višnja, koja tako pripremljenoj tufahiji daje jedinstven izgled.

Za izradu kvalitetne tufahije kažu da je najbolja sorta Granny Smith sorta iz Australije, jabuka koja se može kupiti i na ovim prostorima. Ovo je jabuka zelene boje, koja vremenom dok stoji pridobije žućkastu boju. I da još napomenemo kako se smatra da su za pripremu i izradu kvalitetnih tufahija, najbolje mlađe, tvrđe i što manje jabuke.

Hedonist magazin vam predlaže sledeći recept za pripremu tufahija, a koji nazivaju „Sarajevske Tufahije“:

Vreme pripreme je 30 minuta, vreme potrebno za kuvanje je 20 minuta, a vreme hlađenja traje dva do tri sata.
Za pripremu vam je potrebno sledeće:
-1kg jabuka (slatke manje ili srednje veličine)
-pola kilograma šećera
-dva vanilin šećera
-nekoliko kapi limuna (količina za ukus po želji)
-jedna čaša vode
-15 dekagrama mlevenih oraha ili badema, a orahe možete čak pomešati i sa bademima
-šlag
-po želji se na vrh šlaga može staviti višnja (sveža ili zamrznuta)

Jabuke ogulite, sredinu izbušite i bacite, stavite u lonac, dodate šećer, vanilin šećer, nekoliko kapi limuna i kuvajte jabuke na laganoj vatri 20-tak minuta, dok se ne vrhu ne pojavi pena. Na polovini vremena određenog za kuvanje, jabuke okrenite.

Pripremite fil: mlevene orahe trebate zaliti dobijenim šerbetom u kome ste skuvali jabuke. Kada se jabuke potpuno ohlade, sredinu jabuke napunite se pripremljenom smesom. Predlažemo da pred samo serviranje napunite poslastičarski špric napunjen sa šlagom i onda pritiskom šprica šlag koji izađe, stavite na vrh svake skuvane i filovane jabuke. Sam vrh šlaga možete dekorisati sa jednom višnjom.

tekst: Hedonist magazin
foto: Pixabay ; Bojan Čitlučanin

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *