Blog

Romeo i Julija

Romeo i Julija (Romeo and Giulietta) ljubavna je tragedija, koju je napisao Vilijam Šekspir (William Shakespeare) u svojoj ranoj karijeri. Ovo je bila jedna od najpopularnijih pesama koju je Šekspir napisao, a zajedno sa delom Hamlet, jedna je od njegovih najčešće igranih predstava.

Kuća u Veroni na kojoj se nalazi čuveni balkon, nalazi se u ulici Via Kapelo (Via Cappello) broj 23. Mada je prazna, ova kuća se smatra pravom turističkom atrakcijom, a naročito njen balkon. Smatra se jednom od najposećenijih lokacija u ovom gradu, a u malom dvorištu je postavljena bronzana statua, koja je posvećena Juliji.

Zanimljiva je priča o običaju i legendi, koja kaže da će onaj ko pipne desnu dojku kipa, imati sreće u ljubavi. Mnogi turisti ispisuju na zidu gde se ulazi u kuću poznatijem kao Julijin zid, imena svojih voljenih osoba, jer se veruje da će zbog toga njihova ljubav biti večna.

Poznata je i tradicija da se na zid postavljaju ljubavna pisma, kojih godišnje bude na hiljade. Na ulazna vrata se postavlja bezbroj katanaca na koje zaljubljeni ispisuju svoja imena i onda katanac zakače za ulazna vrata. Ovaj običaj se preneo i na mnoge gradove u svetu, gde zaljubljeni katance sa njihovim ispisanim imenima, zakače na mnoga vrata, ali i mostove.

Postoje međutim manje romantična saznanja u kojima se tvrdi da Romeo i Julija nisu uopšte bili na čuvenom balkonu, već da se balkon samo spominje u samom tekstu Šekspirove pesme. U čega ćete vi čitaoci verovati, ostavljamo svakom ponaosob i mašti na volju.

I Vaša ljubavna priča možda može započeti, ako odlučite da vam u tome pomogne „Fortuna“. Srodnu dušu nije tako jednostavno pronaći, ali nemojte dozvoliti da vaša usamljenost bude toliko tragična. Složićete se sa nama da čovek nije stvoren da bi živeo sam. I na kraju mislimo da treba smoći snage, ukloniti predrasude i pokušate pronaći svoju srodnu dušu, jer ako ne probate nećete ni znati da li je upravo ljubav vašeg života, negde pokraj vas i možda već stoji na nekom romantičnom balkonu u blizini…

tekst: Hedonist magazin
foto: Pixabay

Sponzor teksta:
Fortuna
Udruženje za posredovanje u izboru partnera za život u dvoje
Kralja Milana 4b
11000 Beograd-Srbija
http://fortuna.org.rs
e-mail: fortunabrak@yahoo.com
tel: +381 11/ 268-6535Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *