Blog

Kan Šatir

Kan Šatir (Khan Shatyr) je pomalo nestvarno, a možemo reći i pravo arhitektonsko čudo, koje se nalazi u Astani glavnom gradu Kazahstana. Izgradnja ovog ogromnog kompleksa, počela je 9. decembra 2006. godine, odlukom predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva (Nursultan Nazarbayev).

Objekat je visok 150 metara i ima prozirnu šatorastu strukturu od etilen terafluoroetilena. Kan Šatir apsorbuje toplotu i unutrašnjost ima pravu letnju temperaturu, čak i kada je napolju i čitavih -35 C. Sa spoljne strane liči na šator, ali je unutrašnjost opremljena vrhunskim enterijerom. Ovaj atraktivan objekat, dizajnirao je poznati arhitekta Norman Foster.

Nagrađen je kao centar za životni stil sa kupovinom svetske klase. Objekat poseduje vrhunski trgovački centar, restorane te razne atrakcije poput kule pod nazivom Kraljica. Na najvišem delu tornja, projektovan je i izgrađen klub (Sky Beach Club) sa velikim bazenom i toboganom, posađene su prave palme, a ovaj klub čak poseduje i tobogan. Ako ste ljubitelj golfa, sigurno ćete uživati u malom terenu za golf.

Kan Šatir poseduje neverovatnih 140.000 kvadratnih metara i ima ogroman kompleks, koji posetiocima nudi vrhunsku zabavu. I da pojasnimo kako se kvadratura koju poseduje, može uporediti sa veličinom 10 fudbalskih stadiona. U sklopu kompletnog kompleksa je postavljen i pravi park, zatvorene plaže, a možete se i voziti čamcem kroz kompletan objekat.

Tržni centar nudi sve vrste proizvoda od prehrane, pića, garderobe, bele tehnike, sportske opreme i još mnoto toga. U prodavnicama prehrane sasvim sigurno možete uživati u kupovini raznih začina, prehrambenih proizvoda, ali i neobičnog voća i povrća. Sigurni smo da ćete neki od neobičnih začina, nesvakidašnjeg povrća i voća ili garderobu, kupiti i poneti kući kao atraktivan suvenir.

tekst: Hedonist magazin
foto: Pixabay

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *