Blog

Istorijat vage

Najstariji ostaci vage za merenje, pronađeni su u blizini današnjeg Pakistana. Prva vaga datira oko 2000 godina pre Hrista i imala je dve ploče na koje se stavljao teret koji se trebao izmeriti.

Dve ploče su postavljene i fiksirane na centralnom stubu vage. Na jednu ploču se stavljao teret koji se trebao izmeriti, a na drugu je stavljano kamenje. Kamenje je dodavano sve dotle, dok se ne postigne ravnoteža između dve ploče.

Vage su osmišljene u Antičko doba, kako bi trgovcima pomogle u proceni i izračunavanju vrednosti robe. Tadašnjim trgovcima je najteže bilo proceniti vrednost robe nepravilnog oblika, poput grumena zlata ili nepravilnog oblika oraha.

Iako osnovni balans na tasu vage postoji već hiljadama godina, tačnost merenja nije uvek bila iste preciznosti. Tačnost merenja je ipak u poslednjih nekoliko vekova, vremenom bila sve više poboljšavana i naravno sve preciznija.

Zanimljivo je da su postajale i vage za merenje težine jaja. Ocenjivanje jaja po težini, započelo je još 1900. godine, kao način izbora idealne veličine jaja za nasad. Zanimljivo je da je vojska SAD-a za vreme 1. svetskog rata, jaja kupovala u velikim količinama i plaćala ih na osnovu veličine i težine.

Tokom istorije pravljeni su razni tipovi vaga i to za merenje, novca, začina pa čak i za merenje masnoće kriški kolača. R.V.Vinfild je 1840. godine osmislio i napravio takozvanu vagu sveća, za potrebe merenja pisama i paketa. Vage su vekovima korištene za merenje težine raznih proizvoda, od prehrambenih, preko zlata do svih drugih tipova proizvoda i životinja na stočnim pijacama.

Naravno da su vremenom pojedinci želeli da saznaju koliko su teški, tako da su kroz istoriju pravljene razne vrste vaga na kojima je čovek želeo da se izmeri. Tokom dugog perioda se proširivao broj mogućnosti i šta se sa vagom sve može izmeriti.

tekst: Hedonist magazin
foto: Pixabay

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *