Blog

Istorijat paprike

Paprika vodi poreklo iz roda Capsicum, porodice Solanaceae. Rod Capsicum obuhvata oko 25 vrsta paprika, mada se pretpostavlja, kako je taj broj još veći. Ovaj rod je još poznat i kao Cajene (Cayenne) paprika, a kod starosedelaca u tropskim delovima Amerike, poznata je već hiljadama godina.

Papriku u Evropu po prvi put donosi Kristofor Kolumbo, pod nazivom Gvineja Peper (Guinea Pepper). Papriku su koristili indijanci koji su živeli južno od meksičke granice, još 700 godina p.n.e. Iako je poreklo imena Capsicum i dalje na neki način misterija, pretpostavlja se da je ime izvedeno od Grčke reči Kapto, što u prevodu znači Grize.


Zanimljivo je da se plod paprike, tehnički smatra jagodom!

Mešavina crvene paprike i čokolade, bio je specijalitet preodređen za Aztec roayalti. Gerard je 1597. godine opisivao Kapsikum, kao izuzetno ljut proizvod i prepisivao kao lek onima koji su imali infekciju grla i kože. Doktori su 1800-te godine kapsium koristili za lečenje artritisa, reumatizma, depresije i smrzotina. Početkom 90-tih godina prošlog veka, koristio se kao siguran i snažan stimulans. Prvenstveno se koristio oralno u lečenju tegoba respiratornog sistema, zubobolje i tumora.

Travari su koristili papriku, kako bi se borili protiv infekcija i kako bi održali toplotu ljudskog tela, a kasnije je bio poznat u američkoj farmakopeji i dispensatorijama. Paprika se u američkoj ilustrovanoj medicinskoj enciklopediji naziva: lokalnim stimulansom, rubefacientnim, protiv nadražujućim i želučanim stimulansom i jako dobrim protiv dijabetesa. Meksički indijanci papriku koriste, kao zaštitu protiv kontaminirane hrane i crevnog dizinficijensom i u lečenju groznice.

U današnjem svetu paprika nije toliko cenjena, kao što je to u nekim zemljama Latinske Amerike i Meksiku. Ove zemlje se ujedno smatraju domovinom svih vrsta paprika. Interesantno je da Indijanci u svako jelo koje jedu ujutru i uveče, stavljaju papriku isto tako, kao što su to radili pre 2000 godina. Paprike su odličan izvor esencijalnih vitamina, koji indijancima inače nedostaju u ishrani.

U zemljama koje uključuju Kostariku i Bahame, Capsicum se smatra izvorom vitalnosti i zdravlja, a koristi se još i za lečenje varenja i kolike. U Africi se koristi kod vaskularnih poremećaja, a u Severnoj Americi kao prirodni stimulans i tonik. Kapsikum se apsolutno izdvaja od izuzetno moćnih farmaceutskih stimulansa koji uklanjaju bolove, jer poseduje moć delovanja bez neželjenih delirioznih efekata.

tekst: Hedonist magazin
foto: Pixabay

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *