Blog

Isetta automobil mehur

U našim krajevima poznat pod nazivom Izeta („Isetta“), italijanski mikroautomobil se proizvodio po licenci u sledećim zemljama: Nemačka, Brazil, Francuska, Belgija, Španija i Velika Britanija. Smatra se da je ovo najuticajniji i najuspešniji ikada napravljen mikroautomobil.

Ovaj simpatičan i neobičan mali automobil, osmislili su i dizajnirali Ermenegildo Preti i i vlasnik kompanije „Iso“ Count Renzo Rivolta. Izeta je stvorena u posleratnoj ekonomiji Evrope, jer u tadašnje vreme malih zarada mnogi građani nisu sebi mogli priuštiti luksuzne automobile, koji su imali veliku potrošnju goriva. Mnogi su se snalazili i u to vreme oporavka nakon rata vozili motore i skutere. „Automobil mehur“ kako su ga prozvali, proizveden je u kompaniji Iso SpA u Italiji, koja je do tada proizvodila frižidere, motorne skutere i male kamione sa tri točka početkom 1950-tih godina. Dva pomenuta inženjera su 1952. godine dizajnirala mali automobil sa jednocilindričnim motorom, koji je koristio motor od motocikla Iso Moto 200. Dizajniranom mikroautomobilu su dali naziv „Isetta“, što je u italijanskom deminutivu značilo „Mali Iso“.

Izeta se smatra najuspešnijim i najuticajnijim ikada napravljenim mikroautomobilom!!!

Pojavljivanje Izete u novinama 1953. izazvalo je pravu senzaciju u Torinu ali i celoj Italiji, jer sličan model automobila do tada nije viđen. Automobil mehur kako su ga prozvali, imao je sledeće dimenzije: dužina 2,29 metra i širina 1,37 metara. Ploča sa instrumentima i volan bili su formirani bukvalno na ulaznim vratima sa šoferšajbnom. Auto je bio jajastog oblika sa prozorima u obliku mehura koji su se otvarali povlačenjem levo-desno, a ono što je bilo neobično je to što se u auto ulazilo i izlazilo bukvalno na prednjem delu, gde su i bila jedina vrata. Neki od modela su imali platneni krov da bi vozač i suvozač u slučaju direktnog čeonog sudara, mogli izaći kroz krov. Sedište je posedovalo kako se smatralo, „razumnu udobnost“ za dva putnika. Postojala je određena opcija grejanja Izete tokom hladnih dana, ventilacija je bila omogućena otvaranjem krova od platna, a iza sedišta je bio postavljen rezervni točak.

Izeta je auto jajastog oblika predviđen kao dvosed sa motorom i pogonom na zadnjim točkovima. U našim krajevima Izeta je bila poznata i kao „invalidsko vozilo“, jer u to vreme nije bio omogućen uvoz automobila. Obzirom da je invalidima bilo omogućeno da kupuju ovaj mikroautomobil on je ujedno bio i jedini inostrani automobil tog vremena, koji se mogao uvesti u zemlju. Posedovao je 236 cc, 7,1 kW split singl dvotaktnog motora.

Prodajom automobila Isetta, BMW se izvukao iz velike posleratne finansijske krize!

Ovaj mikroautomobil je zainteresovao čelnike BMW-a u Nemačkoj, pre svega zbog niske proizvodne cene, odličnih manevarskih sposobnosti, male potrošnje goriva, a na kraju i zbog neobičnog dizajna. Nakon završetka drugog svetskog rata, kompanija BMW je bila u nezavidnoj finansijskoj situaciji. Herbert Kuant (Herbert Quandt) je pod pritiskom menadžmenta, bio blizu odluke da brend BMW proda Dajmler Bencu (Daimler Benz). Herbert međutim tada donosi riskantnu odluku o ulaganju finansija u proizvodnju malog automobila Isetta i to se pokazao kao odličan potez, jer je upravo ovaj mikroautomobil BMW korporaciju, izvukao iz posleratne finansijske krize.

BMW je otkupio kompletan projekat mikroautomobila Isetta, zajedno sa svim potrebnim alatima i proizveo svoju verziju automobila zadržavajući njegov originalan naziv. BMW je za proizvodnju Isetta automobila, koristio motor dotadašnjeg motocikla. Pokretanjem proizvodnje malog automobila, bavarski proizvođač motora i automobila je postigao sjajan uspeh. Između 1955. i 1962. godine, BMW je prodao više od 150.000 komada automobila Isetta. Početkom proizvodnje ovog automobila 1955. godine u kompaniji BMW, Isetta je postala prvi masovno proizvedeni jednocilindrični automobil sa neverovatno niskom potrošnjom od 3 litre goriva na 100 kilometara. Zahvaljujući prodaji mikroautomobila Isetta, kompanija BMW je i dalje potpuno nezavistan brend u proizvodnji automobila pa i motora.

Ohrabrena odličnom prodajom automobila Isetta (161.728 komada), uprava kompanije BMW odlučuje da tržištu ponudi Isetta model oznake 600. Koji se na tržištu pojavio 1957. godine. Novi model se nije u suštini koncepcijski razlikovao od prethodnog modela, jedino je imao povećano međuosovinsko rastojanje, izmenjeno zadnje vešanje, dodata su još jedna vrata sa desne strane i imao je umesto dva, četiri sedišta. Posedovao je i jači dvocilindrični motor od 582 cm3, koji se koristio za proizvodnju motora R67 i mogao je da postigne brzinu od 103 kilometra na čas.

Naveli smo kako se Isetta proizvodila i prodavala u više država sveta, a evo i zanimljivih naziva koji je ovaj automobilčić dobio u tim državama, zbog izgleda mehurastih prozora i jajolikog oblika:

-automobil mehur (bubble car) naziv u više država
-šolja za jogurt (bol de yaourt) Francuska
-kotrljajuće jaje (das rollende Ei) Nemačka
-kotrljajuće jaje (huevito) Čile
-fudbalska lopta FNM-a (kamiona) Brazil

Francuska je kao i Nemačka otkupila licencu za proizvodnju automobila Iseta i proizvodila ga i prodavala pod ovim nazivom: „Velam Isseta“. Francuzi su otkupili opremu za izradu karoserije i proizvodili svoju, ali su u proizvodnji zadržali originalan Iso motor. Umesto šasije koju su formirali Italijani i Nemci, Francuzi su na zadnjem delu ovog automobilčića montirali nosač rezervne gume, menjač i motor. U francuskoj je proizvedeno 5 modela Izete: 1) trkačka verzija 2) standardni model 3) verzija „Sport“ i prelepa kabriolet verzija. Prvi Velam Isetta proizveden je 1955. godine, a iste godine je promovisan na sajmu automobila u Parizu.

Brazil je proizveo svoj model ovog izuzetno ekonomičnog automobila i dao mu naziv „Romi-Isetta“. Ova zemlja se odlučila za proizvodnju Izete, pre svega zbog odličnih mogućnosti tokom vožnje u gradovima. Prvi model brazilske Izete proizveden je 5. 09. 1956. godine, a licencu je dobio proizvođač alatnih mašina u gradu Santa Barbara dOeste (Santa Bárbara d’Oeste). Iako je kompanija dobila odobrenje svoje vlade za proizvodnju ovog automobila, ova kompanija je „Romi-Isetta“ automobil, ipak proizvela bez finansijske podrške tadašnje vlade Brazila. U periodu od 1956. pa sve do 1961. godine u Brazilu je proizvedeno oko 3000 komada ovog mikroautomobila.

Nemačka je otkupila licencu i proizvela svoj „BMW-Isetta“ automobil. Naše slobodno mišljenje je kako je pored ovog modela automobila koji je stvoren u Italiji a proizvodio se u više država u svetu, BMW model Izete bio verovatno i najpopularniji. Osim toga BMW je „preživeo“ finansijsku krizu nakon drugog svetskog rata baš zahvaljujući prodaji ovog autombila i naše slobodno mišljenje je kako je BMW imao i najviše koristi od svih drugih proizvođača. Nemačka kompanija je za potrebe proizvodnje Izete, redizajnirala svoj pogon. Poznato je da osnovni elementi italijanskog modela nisu menjani, jedino je Nemački model bio nešto veći. Prvi „BMW-Isetta“ mikroautomobil se na tržištu Nemačke pojavio 1955. godine.

U Velikoj Britaniji ovaj automobilčić nije bio nešto posebno popularan. Ova zemlja je počela proizvodnju svog modela pod nazivom „Isetta 300“ i to u proizvodnim pogonima bivše železnice. Zanimljivo je da se iz fabrike nije moglo izaći kamionima, jer nije postojao put pa se rešenje pronađeno u vidu transporta železnicom. Za potrebe ovog tržišta volan je premešten na desnu stranu, što znači da su volan i motor bili smešteni na istu stranu gde je sedeo i vozač. Izeta je u Velikoj Britaniji posedovala gume Dunlop, a umesto Bosh i German Hella komponenti elektronike, ugrađene su komponente Lukas (Lucas). Isetta je postala popularna u ovoj državi tek onda, kada je za to postojao konkretan finansijski razlog. Iako su potencijalni kupci ovog tržišta zamerali ovom automobilu to što se mogao prevrnuti, kupovinom ovog automobila, mogli su izbeći oporezivanje sa strane njihovog automobilskog zakonodavstva. Isetta je u Velikoj Britaniji zakonski smatrana za motocikl na tri točka, što je pri kupovini i plaćanju svih poreskih obaveza, kupcima omogućena velika povoljnost i znatno manje finansijsko izdvajanje za kupovinu ovog mikroautomobila. Godine 1962. Velika Britanija obustavlja proizvodnju Isetta automobila, ali sve do 1964. godine nastavlja sa proizvodnjom motora Isetta.

Svojevremeno su mnogi imali ponižavajuće komentare za ovaj automobilčić pa se čak i sprdali sa njim. Verujemo da bi u sadašnje vreme evidentne finansijske krize u celom svetu i sve veće saobraćajne gužve u velikim gradovima, mnogi poželeli da poseduju ovaj mikroautomobil. Na žalost Isetta automobil se retko može sresti pa čak i na skupovima oldtajmera, a kada pogledate oglase u kojima se ovaj automobil nudi na prodaju od predloženih cifara vam se može zavrteti u glavi. Isetta automobili koji su potpuno sređeni i liče kao da su izašli sa proizvodne trake u pojedinim oglasima se nude i po neverovatnih 20.000 eura.

Sređena Isetta se može kupiti putem oglasa, ali po izuzetno visokoj ceni od čak 20.000 eura!

Pisac ovih redova se upravo setio i žali za vremenom kada je kao momak za jedan solidan model automobila Isetta koji je bio ponuđen na čuvenoj „Najlon“ pijaci u Novom Sadu i koji je mogao kupiti, tada trebao izdvojiti samo oko 1000 tadašnjih nemačkih maraka. Ali kako mi u najlepšim godinama znamo često reći: „Da su one godine i ova pamet“. Video sam u to vreme na naselju Satelit u Novom Sadu i jednu parkiranu Izetu bordo boje, ali koja je imala ugrađen motor od tadašnje Peglice sa desne strane te je zbog toga motor sa bočne strane više virio na osnovu karoserijere, nego originalan BMW motor. I da napomenem kako ste u to vreme automobilčić Isetta, mogli voziti sa tadašnjom položenom „A“ kategorijom.

Šta reći za automobil Izeta, osim da bi ga mnogi rado posedovali i vozili u sadašnje vreme da li zbog male potrošnje, izuzetno lakog parkiranja bilo gde u gradu ili zbog atraktivnog izgleda… svejedno, sigurni smo da bi se Izetta na ovim prostorima, često viđala na ulicama naših gradova.

tekst: Hedonist magazin
fotografije: Pixabay

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *