Blog

Cezar salata kultni recept prošlog veka

Sigurno ste čuli za čuvenu Cezar salatu (Caesar salad), jer je to jedna od najpopularnijih salata na svetu. Sa sigurnošću možemo reći da je to kultni recept prošlog veka. Iako su posle ove nastale i druge salate, sigruno je ipak da je Cezar salata ostala za mnoge najomiljenija.

Iako se o ovoj salati puno piše i pisaće se, evidentno je da postoji više teorija o tome kako je zaista nastao naziv Cezar salata. Hedonist magazin će vas voditi kroz istoriju i u narednim redovima ovog teksta, saznaćete ko je najpoznatiju salatu na svetu osmislio i kako glasi originalan recept.

Originalno ime salate „Caesar salad“ pripisuje se Cezaru Kardiniju (Caesar Cardini), koji je bio italijansko-meksički imigrant u Americi. Rođen je u italijanskom mestu Lago Magiore (Lago Maggiore), pretpostavlja se da je imao četvoro sestara i braće, mada se pretpostavlja da je bilo tri brata: Marija (Maria), Karlota (Carlotta), Kaudencio (Caudencio) i Alesandro (Alessandro). Sestre su ostale živeti u Italiji, a braća su emigrirala za Ameriku. Cezar je pre odlaska u Ameriku, radio u evropskim restoranima, a kada je došao u Ameriku, živeo je i radio u Sakramentu (Sacramento) i oženio se Kamilom (Camille). Postoje mišljenja da je Cezarov brat Alesandro koga su zvali Alek, bio ujedno i njegov partner u restoranu u gradu Tijuana u Meksiku. Cezar je otvorio svoj restoran prvo u Meksiku, a kasnije i u Americi. Posle je živeo u San Dijegu (San Diego), ali je istovremeno radio u Tijuani u Meksiku, gde je na određeni način izbegavao pojedine američke zabrane. Njegova ćerka Rosa je u jednoj izjavi saopštila kako je njen otac, recept za Cezar salatu osmislio ili bolje reći izmislio 4. 07. 1924. godine.

Originalno ime salate „Caesar salad“ pripisuje se Cezaru Kardiniju (Caesar Cardini)!!!

Tog dana sve planirane zalihe namirnica za pripremanje hrane u njegovom restoranu su iskorišćene u organizovanoj proslavi koja se održavala tih trenutaka. Kardini je morao da se snađe u datom trenutku dok je proslava još trajala i iskoristi za pripremanje hrane namirnice, koje su mu još preostale u magacinu. Uz iskustvo koje je imao ne plašeći se eksperimentisanja u pripremi hrane, iskoristio je i genijalnost koju je posedovao i počeo gostima pripremati salatu koju je bukvalno izmislio tog trenutka. Gosti naravno nisu znali da je ta salata bila rezultat nestašice namirnica tog trenutka u restoranu, a da Kardinijeva genijalnost bude još veća, odlučio je da svoju upravo smišljenu salatu priprema direktno na stolu pred gostima.

Kardini je veliki problem nestašice namirnica, preokrenuo u pravu senzaciju!!!

I naravno gostima je sve to uz atrakciju koju je napravio, nije palo na pamet da se vlasnik lokala nekoliko trenutaka pre pripreme Cezar salate preznojavao i razmišljao šta da radi bez namirnica, koje je uvek imao u zalihama za pripremu jela koja su bila u standardnom jelovniku restorana. Toliko o Kardinijevoj genijalnosti, jer je veliki problem nestašice namirnica, preokrenuo u svoju korist i pravu senzaciju pripremanja hrane pred zatečenim gostima. Kada su Kardinijevi zaposleni u datom trenutku videli od kojih sastojaka Kardini sprema jelo i uz koji atraktivan nastup pred gostima, odmah su prokomentarisali: „Upravo je izmišljeno novo jelo“. Evidentno je kako je Kardini vešto sakrio trenutni problem i usput tokom pripremanja Cezar salate, upriličio pred gostima pravi šou.

Kako smo već napisali, Kardiniju se pripisuje nastanak Cezar salate, koja je inače postala ne samo popularna nego i moderna među holivudskim i drugim slavnim ličnostima tog vremena. Cezar salata postaje još više popularna pa i poznata, kada je Kardini svoj restoran preselio nekoliko blokova bliže jednom izgrađenom hotelu, koji danas ponosno nosi naziv „Hotel Cezar“.

Porodica Kardini se 1935. godine preseljava u Los Anđeles (Los Angeles). Od tada porodica se posebno posvećuje proizvodnji i razvoju marketinga, specijalnih preliva za salatu i ovaj svoj proizvod porodica 1948. godine, uspeva zvanično i zaštiti. Glava porodice Cezar Kardini, preminuo je 3. 12. 1956. u bolnici Dobri Samarićani (Good Samaritan) u Los Anđelesu. Njegova ćerka Rosa je nakon očeve smrti preuzela kompaniju „Cezar Cardini Foods Inc.“, ali je ubrzo kompaniju prodala trećem licu. Zanimljivo je da se u Hotelu Cezar u Tijuani-Meksiko i danas čuva originalni recept Cezar salate, koju je osmislio Kardini. Zvanični zaštitini znakovi „The Original Caesar Dressing“, „Cardini’s“ i „Caesar Cardini’s“ postoje od 1950. godine, iako su zvanično registrovani i zaštićeni tek nakon više desetina godina. U današnje vreme postoji desetina Kardinijevih preliva za salatu i to sa različitim sastojcima.

Kardinijeva ćerka je 1970-tih godina rekla da originalan recept njenog oca, sadrži cele listove zelene salate, italijansko maslinovo ulje i meko kuvana jaja. Poznata američki kuvar Julija Čild (Julia Child) koja je u Ameriku uvela recepte francuske kuhinje, jednom prilikom je rekla, kako je kao dete 1920-tih godina jela originalnu Cezar salatu u Kardinijevom restoranu. Zna se kako originalna Cezar salata nije sadržavala u sebi inćune za razliku od Aviator salate. Mada se često dešava da kuvari ipak u Cezarovu salatu stave i inćune, ali se zna da to onda nije salata, koja je pripremljena po originalnom receptu.

Kako u Cezar salatu idu i jaja, uvek je postojala opasnost od infekcije izuzetno opasne bakterije salomonele, koja se ponekad može pronaći u sirovim jajima ili napuknutim ljuskama jaja, koje nisu dobro oprane. Ipak se u receptima koji su kasnije objavljivani, predlagalo da se jaja pasterizuju ili barem na kratko skuvaju. U pojedinim receptima za pripremu Cezar salate je čak izostavljeno jaje pa je na taj način proizveden „Caesar vinaigrette“. Zna se i da kuvari smišljaju razne varijante ove nadaleko poznate salate u svetu, tako da u nekim receptima jaja zamenjuje jogurt, pre svega kako bi zadržao kremastu teksturu, dok drugi opet predlažu korišćenje majoneza tokom pripreme.

Jedan restoran u Americi već godinama promoviše Cezar salatu, ali je veliki broj građana Njujorka ljut na njih, jer se njihova salata ne radi po originalnom receptu i osim onih sastojaka koje je Kardini stavljao u svoju salatu, kuvari ovog restorana stavljaju puno belog luka, inćune, sirće, kruton (sitno seckani prženi komadići hleba), crni biber, zelenu puter salatu, sirova jaja i sir. Iako originalan recept ove poznate salate ne sadrži inćune u modernim receptima se inćuni smatraju najvažnijim sastojkom Cezar salate, a koji se često emulguju u boce. Veliki broj kompanija u svetu, proizvodi i prodaje na tržištu čak i flaširanu verziju Cezar salate.

Ovde možete pogledati video sa receptom: https://youtu.be/vlyQxGKo98s

tekst: Hedonist magazin
foto: Pixabay

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *