Blog

Ajkula, Boginja ili Citroen DS

Izuzetno ugledan magazin Classic & Sports, proglasio je „Citroen DS“ najlepšim automobilom svih vremena i dodelio mu visoko treće mesto za uticaj na dizajn automobila u svetu. Nemački magazin Auto Motor und Sport je zbog svog bezvremenskog dizajna, kao i korišćenja naprednih tehnologija tokom njegove proizvodnje, ovaj prelepi luksuzan automobil, proglasio najboljim automobilom od drugog svetskog rata do danas.

Tridesete godine prošlog veka, bile su izuzetno teške za kompaniju Citroen. Zbog velikih dugova ova kompanija 1934. godine proglašava bankrot, a kao spasilac se pojavljuje poznati Mišelin (Michelin), koji ovog proizvođača automobila i kupuje.

Najzaslužniji za dizajn ovog automobila, a kasnije i njegovu proizvodnju su Flaminio Bertoni tada poznati italijanski vajar i Andre Lefevr (Andre Lefebvre) francuski vazduhoplovni inženjer. Bertoni je dizajnirao ovaj automobil i iako je imao svoj naziv, ostaće uvek popularan pod nazivom „Ajkula“. Bertoni je bio vodeći šef odelenja za dizajn u Citroenu, a još 1938. je počeo raditi na dizajnu DS-a. Kompletan projekat dizajna ove limuzine, bio je završen samo mesec dana pred sajam automobila u Parizu.

Pedesetih godina proizvodili su se automobili pravih da kažemo kockastih linija, a Ajkula je bio prvi automobil koji je imao zaobljene linije. Hauba ovog automobila je proizvedena od aluminijuma, karoserija od čeličnih limova, a krov je bio formiran od fiberglasa. Svi paneli koji su bili montirani na automobil, pričvršćeni su na šasiju šrafovima, što je u slučaju eventualnih kvarova popravke činilo znatno jednostavnijima i jeftinijima.

Citroen je za svoj vodeći sedan odabrao „DC“, jer se ova dva slova na francukom izgovaraju „déesse“, što u prevodu znači Boginja. Ajkula se počela proizvoditi tokom leta 1955. godine i to u najvećoj tajnosti. Dužina kompletnog automobila od prednjeg do zadnjeg branika, iznosi 189 centimetara. Isticao se pre svega svojom elegancijom i bez do tada praktikovane rešetke za hladnjak, vratima bez okvira. Zbog toga što je motor bio postavljen iza prednje osovine to je dizajneru Bertoniju omogućilo da dizajnira haubu sa oštrim uglom.

Kabina „DS“ automobila deluje izuzetno moderno sa velikim pretincem za odlaganje rukavica i širokim volanom, koji je imao samo jedan krak. Može se reći da je novi model automobila kompanije Citroen u to vreme, dizajnerski bio daleko ispred konkurencije i da je na tadašnjem sajmu u Parizu bio potpuno iznenađenje i prava atrakcija. Pojedini stručnjaci su tada govorili, kako je dizajnerski pa i samim vizualnim izgledom u to vreme bio barem 20 godina ispred svih ostalih proizvedenih automobila na svetu.

Proizvedeni model je bio po prvi put promovisan na sajmu automobila u Parizu. U prvim satima ove svetski poznate manifestacije, bilo je poručeno čak 800 komada, a do zatvaranja manifestacije, bilo je naručeno čak 79.000 automobila Ajkula. Kada se pojavila na automobilskoj izložbi, posetiocu su bili potpuno zatečeni, jer je ovaj model Citroena zbog svog izuzetno neobičnog oblika izgledao tih trenutaka, kao da je došao iz daleke budućnosti. Citroen „DS“ je tada imao izuzetno visoku cenu, a kupci su morali položiti skoro 80% avansa od pune cene, iako su znali da će na isporuku svog ljubimca na četiri točka, morati čekati čak 18 meseci.

Boginja se proizvodila od 1955. sve do 1975. godine, a proizvedeno je i prodato čak oko milion i po komada. Ovo je i sada izuzetno luksuzna i udobna limuzina, a da je bila udobna to vam može potvrditi i pisac ovih redova, koji je imao čast da se vozi ovom pravom lađom, koja prosto pliva na putu. Ovaj model Citroena ima više naziva i to od onog zvaničnog „DS“, zatim u narodu popularnog naziva Ajkula, ali je nazivan i Žaba. Unutrašnjost vozila bila je izuzetno prostrana i to sa ravnim podom, jer je menjač bio postavljen kod volana. Ima više interesantnih detalja automobila Ajkula, počevši od volana koji je imao samo jedan krak da bi  se u slučaju direktnog sudara slomio. Rezervoar za gorivo je smešten u unutrašnjost izuzetno jake šasije, a neobično je bilo to što nije postajala klasična papučica za kočenje, nego gumeno dugme montirano na podu vozila, koje je imalo identičnu funkciju kao i papučica za kočenje kod drugih tipova automobila.

Popularni „Citroen „DS“ je posebno poznat po hidropneumatskom ogibljenju, koje je isprobano na modelu „15N“. Sa ovakvim tehničkim rešenjem, „DS“ je posedovao izuzetnu udobnost tokom vožnje i bez obzira na opterećenje, konstantnu visinu vozila. Svakako je neobična informacija da se automobil može voziti i na samo tri točka, ako ispusti jedna od guma. Ovaj tip hidraulike, dodatno je omogućio da se ugradi servo volan i poluautomatski menjač. Kako bi omogućio komfornu i udobnu vožnju te dodatno dobio aerodinamiku vozila, Bertoni je pri dizajniranju ovog automobila izostavio klasičnu masku hladnjaka. Što se kočnica tiče na zadnjim točkovima su postavljene klasične doboš kočnice, a na prednjim za kočenje su brinuli diskovi postavljeni na prednjoj osovini. Malo se zna da je dizajner DS modela, dizajnirao još nekoliko popularnih, poput AMI 6 i 2CV poznatijeg kao Spaček.

Prodaja DS modela, porasla je 1958. godine, kada je Citroen promovisao modele karavana DS-a i ID-a. Ovi tipovi su podrazumevali komercijalne varijante ponuđene vlasnicima privatnih kompanija i zanatlijama. Dizajnirani su i takozvani porodični modeli sa tri reda sedišta, kojima je omogućen prevoz čak 8 putnika. Ovi modeli su podrazumevali dvodelna vrata, metalni krov i krovni nosač. Poznato je da je citroenov „DS“, bio prvi serijski proizveden automobil koji je imao ugrađene prednje disk kočnice.

Zanimljiv podatak za ovaj automobil, vodi nas do trenutka kada je izvršen atentat na tadašnjeg francuskog predsednika Šarla de Gola 1962. godine. Francuski predsednik se tih trenutaka vozio DS-om u kojem je bila i njegova supruga, a oboje su sedeli na zadnjem sedištu. Paravojna grupa otvara rafaljnu paljbu na tadašnjeg predsednika i rešeta automobil sa čak 140 metaka. U datom trenutku nekoliko metaka završava u dva točka i buši dve gume i tada na mokrom i neravnom putu, automobil počinje da proklizava. Tada na scenu stupa novo i potpuno inovativno samopodešavajuće hidropneumatsko oslanjanje, koje izuzetno brzo usklađuje pozicije točkova, prilagodivši se trenutnoj situaciji i probušenim gumama. Sistem je omogućio održavanje gazne površine u kontaktu sa putem, a iskusan vozač od ozbiljnog zanošenja vozila, uspeva povratiti kontrolu nad vozilom, ubrzati vožnju i odvesti tadašnjeg predsednika Šarla de Gola i njegovu suprugu na bezbednu udaljenost.

Možemo napomenuti kako je naslednik proizvodnje DS-a, kompanija PSA grupa, koja je početkom 2009. godine počela sa razvojem automobilske linije sa nazivom DS automobili (Different Sprit). DS automobili su prvobitno osmišljeni kao Citroen-ov brend, a od 2015. Godine, DS postaje potpuno samostalna marka automobila iz premijum segmenta. Jeste da novi DS znači Different Sprit ili Distinctive Series, jasno da inspiracija za nove modele dolazi od Ajkule, poznatog starog modela iz 1955. godine.

Mnogi smatraju kako je ovo najskuplji model Citroena, koji je ikada proizveden u ovoj kompaniji. Ovaj automobil se ujedno smatra i jednim od najuticajnijih automobila svih vremena od svih onih koji su proizvedeni u Evropi. Može se reći i kako je ovaj model automobila, ostavio apsolutno neizbrisiv trag u proizvodnji automobila u celom svetu.

tekst: Hedonist magazin
fotografije: Pixabay

sponzor teksta:
AMC Zdravko amortizeri
Sentandrejski put 95
Novi Sad-Srbija
tel: +381 21/ 2414-357
mob: +381 69/ 141-43-57
email: amczdravko@gmail.com

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *