Agro Hedonizam

Dani vina Rivica 2022

I kada je naša tročlana ekipa u sastavu Đorđe Simović, Ilija Mihajlović i ja završila posetu poljoprivrednom sajmu u Bogatiću u dobrom raspoloženju je krenula put obronaka Fruške gore ka mestu Rivica.

Simović i Mihajlović su već bili prethodnih godina na Danima vina u ovom simpatičnom mestu između Iriga i Vrdnika, ali ja nisam. Za mene je veliki izazov da posetim neki sajam ili manifestaciju na kojima nisam do tada bio, jer od poslovnih partnera često čujem različita mišljenja o nekoj manifestaciji od onih pozitivnih pa sve do negativnih. I naravno svoj utisak ubrzo možete steći, već pri prvom obilasku manifestacije.

Veliki je izazov da posetim manifestaciju na kojoj do tada nisam bio!

Po dolasku u mesto po velikom broju automobila koji su parkirani dužinom glavne ulice u Rivici, bilo je jasno da je manifestacija u ovom mestu dobro posećena. Za dobru posetu sigurno je zaslužna i informacija da se Dani vina u Rivici, tradicionalno održavaju već dugi niz godina.

Da u Rivici ozbiljno rade na organizaciji manifestacije, shvatili smo odmah tražeći slobodno mesto za parking. Očigledno je da su organizatori manifestacije unapred bili spremni za prihvat velikog broja gostiju, jer smo slobodno parking mesto pronašli na unapred obezbeđenom parkingu koji se nalazio na samo nekoliko koraka od mesta održavanja.

Odmah po dolasku na lokaciju održavanja Dani vina, bila je primetna velika gužva koju su stvarali izlagači, ali i posetioci. Sa desne strane je bio zatvoreni prostor u kome su učesnici izložili svoje proizvode, bilo je tu naravno vina, ali i rakija, napitka Goji koji pozitivno utiče na zdravlje. Nenad Bermet Aleks je kao i uvek dame šarmirao svojim čuvenim brkovima, ali i čuvenim Bermetom.

Dani vina u Rivici tradicionalno se održavaju dugi niz godina!

Na platou između sale i donjeg montažnog objekta u ponudi izlagača bilo je svega od vina, izloženih tabli slanina koje su pomalo ličile na neku umetničku sliku, čuvenih slatkiša poput liciderskog srca koje nas mislima vraća u detinjstvo, kao i štand kompanije Ecker i program Scarybird Aleksandra Čerevickog.

Ako niste upoznati sa „ptičurinom“ kako se voli našaliti Aleksandar, SCARYBIRD je uređaj za odbijanje ptica štetočina na human i potpuno ekološki način. www.facebook.com/scarybird.srbija

Izuzetan je doživljaj kada smo videli jednog Sremca u najboljim godinama, koji je pucao sa bičem. Iskustvo u baratanju bičem kod ovog čoveka je bila očigledna, a zanimljivo je bilo to što je i svim učesnicima i posetiocima manifestacije, bilo omogućeno da se oprobaju u ovoj tradicionalnoj veštini.

Poseban doživljaj na Danima vina u Rivici bila je tradicionalna veština pucanje bičem!

Kada smo se stepenicima spustili do montažne hale i u nju ušli, sačekala nas je neviđena gužva od posetilaca koji su prosto okupirali halu. Raspoloženje je bilo očigledno, a glavni „krivci“ da raspoloženje prisutnih kulminira, bili su tamburaši. I to ne jedan orkestar već dva tamburaška orkestra i bio je to uvod u totalni „raspad“ sistema svih planiranih aktivnosti ili je to baš tako trebalo da bude.

Šalu na stranu, ali tamburaši su zagrejali atmosferu kod prisutnih do tačke ključanja. I ovo je tipičan primer kako je svima nama u ovim teškim vremenima potrebno malo opuštanja i koliko nam malo treba da zaboravimo na brige i probleme. Verujem da će ovaj tekst doprineti da animira mnoge koji na Danima vina u Rivici nisu još bili pa da isprave „grešku“ dolaskom na ovu manifestaciju sledeće godine.

Dva tamburaška orkestra su u montažnoj hali raspoloženje prisutnih doveli do tačke ključanja!

Saznali smo na nekoliko manifestacija koje su posvećene čvarcima da masnoću najbolje topi vino. Verujemo da vino topi i prisutnu masnoću kod slanina i kobasica koje pojedemo, a ne samo masnoću čvaraka.

Ovu informaciju sigurno dobro zna i naš veliki prijatelj Karol Horvat iz Bačkog Petrovca pa se nismo iznenadili što je na Dane vina u Rivicu došao i on. Karol je naravno sa sobom poneo sve one špecije od suhomesnatih proizvoda koje proizvodi poput čuvenog slovačkog Kulena i naravno njegove čuvene kobasice.

Naš prijatelj je uz svoj čuveni osmeh i naravno obučen u tradicionalnu slovačku narodnu nošnju, odlično sa prisutnim vinarima uklopio topljenje masti iz kobasica sa vinom. www.facebook.com/karol.horvat.5

Ako vino najbolje topi mast u čvarcima onda vino sigurno topi i mast u kobasicama!

Na vinskim manifestacijama je skoro uvek prisutan i vlasnik vinarije Mačkov podrum iz Iriga ili jednostavno Mačak kako ga većina zove. I kakav bi to Sremac bio da ne učestvuje na vinskoj manifestaciji u Sremu i usput se druži sa svojim dugogodišnjim poslovnim partnerima.

Poznato je da je urednik Agro Infotel magazina o poljoprivredi Ilija Mihajlović, veliki poštovalac svojih poslovnih partnera i da se uz rad i malo opusti u neobaveznom druženju i ćaskanju. Dani vina u Rivici nezaobilazna su destinacija za Iliju, koji je inače veliki ljubitelj, poznavalac pa i poštovalac vina i vinara.
www.facebook.com/aitklub

Ilija Mihajlović urednik AgroInfotel magazina o poljoprivredi veliki je ljubitelj vina i vinskih manifestacija!

Najsimpaičniji marketinški potez za mene je bio „ringišpil“ (da ga tako nazovem) sa neobičnim učesnicima „vožnje“. Ringišpil je u suštini jedan drveni točak sa kola koja su nekada često jezdila putevima kroz sela na Fruškoj gori.

Točak je bio postavljen na drveni stub, a sa njega su visile velike table slanina i naravno kulen. Iako se točak nije vrteo kao ringišpil, nama se zavrtelo u glavi kada smo videli sve te suhomesnate špecije koje su nam bile pred očima.

Ringišpil suhomenstih proizvoda!

U Rivici smo mogli degustirati i odlične sireve raznih vrsta, a poznato je kako se kvalitetni sirevi izuzetno slažu uz vina. Izuzetno je lepo  bilo videti i brojna udruženja žena iz ovog kraja, koje su vredno radile i za ovu manifestaciju pripremile brojne pite i naravno slatkiše.

Deo naše ekipe u Rivici bio je i Đorđe Simović novinar RTV Vojvodina koji na radio Novom Sadu uređuje i vodi emisiju „Poljoprivredno dobro“, a ima i svoj sajt www.poljoprivreda.info a sarađuje i sa Agroklub-om i Agrolist-om. Simović je iskoristio priliku pa je snimio za potrebe radio emisije nekoliko izjava sa učesnicima ove manifestacije.

Na Danima vina u Rivici promovisana su i brojna udruženja žena!

Vinari svoje vino moraju negde lagerovati i čuvati, a to znaju i iz kompanije NS Plastic iz Novog Sada. Ova kompanija je izložila burad od medicinske plastike različitih zapremina, koja poseduju plivajući poklopac, kao i slavinu za istakanje vina.

Izložba slika prisutne umetnice na Danima vina, bilo je pravo osveženje za nas. Možemo reći kako je ideja o promociji umetničkih slika po nama odličan potez, koji je na ovaj način doprineo dodatnom kvalitetu održane manifestacije.

I šta navesti kao zaključak ovog teksta sem da smo posetili zaista dobro organizovanu manifestaciju Dani vina u Rivici. Moje kolege i ja smo iskoristili ponuđenu priliku da razgovaramo sa prisutnim učesnicima manifestacije te da smo videli stare poslovne partnere, ali i da smo upoznali neke nove sa kojima smo uspostavili početni kontakt.

Predlažem svima koji nisu učestvovali ili barem posetili manifestaciju Dani vina u Rivici da to obavezno učine sledeće godine!

tekst pisao:
Gabor Večei
urednik Hedonist magazina
fotografije: Hedonist magazin

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *