Šta kuvati danas

Kinoa drevno seme

Kinoa „drevno seme“ ili „majka svih zrna“ potiče sa Anda u Južnoj Americi i od davnina se koristi kao hrana i kao lek. Pored kukuruza činila je osnovnu namirnicu civilizacije Inka. Kinoa je takozvana pseudo žitarica jer pripada istoj vrsti biljaka kao spanać i cvekla ali se konzumira i priprema kao žitarica. Sve veću popularnost kinoa stiče zahvaljujući blagotvornom dejstvu kojeima na ljudsko zdravlje, lakoći pripreme i bogatstvu hranljivih sastojaka koje sadrži. Obiluje proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima i smatra se nutritivno najvrednijom namernicom na planeti.

Kinoa ne sadrži gluten. Ono što kinou izdvaja od ostalih vrsta žitarica je njen nutritivni sastav, ona je biljka koja može zadovoljiti vašu potrebu za svim neophodnim sastojcima. Kinoa je vrlo hranljiva i odličan je izvor proteina. Takođe kinoa sadrži mononezasićene masti, poput omega 3 i oleinske kiseline koje su jako dobre za zdravlje srca. Pored njih ova namarnica sadrži i antioksidante fitonutrijente koji se zovu flavonidi koji naš organizam čuvaju od štetnih slobodnih radikala, neutralizujući njihov efekat i time štiteći naš organizam. Kinoa je osim toga jako bogata mineralima kao što su magnezijum, mangan, gvožđe, bakar, fosfor, cink, selen, kalijum i kalcijum koji su neophodni za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma. Veoma je bogata i vitaminima i to vitaminima B kompleksa i vitaminom E.  Izrazito je bogata lizinom, koji pomaže u procesima rasta i zaceljivanja tkiva. Kinoa ima mnoga svojstva koja se retko sreću kod biljaka, štaviše karakteristična su za meso. Visoki udeo bakra u kinoi doprinosi proizvodnji melanina, kožnog pigmenta i stvaranju hemoglobina. Ono što je bitno spomenuti jeste da kinoa sadrži svih devet aminokiselina koje su čoveku potrebne, za razliku od ostalih žitarica koje sadrže najviše tri.

Lekovita svojstva: regulisanje holesterola, kontrolisanje krvnog pritiska, regulisanje telesne težine, smanjuje rizik od dijabetesa. Postoje tri glavne vrste kinoe: bela, crvena i crna. Kinou nakon kupovine čuvajte u hermetički zatvorenim teglama i na hladnom mestu.

✔️Priprema: Kinou prelite hladnom vodom i stavite u vodu dok ona ne proključa (jednu čašu kinoe prelijete sa dve čaše vode) a zatim smanjite temperaturu, poklopiti i pustiti da se kuva još 10-15 minuta. Vodite računa da je ne prekuvate, jer onda neće imati lep ukus, a ubićete mnoge hranljive sastojke. Kada se kinoa skuva, videćete da ste od jedne šolje sirove, dobili tri šolje kuvane kinoe. Za još lepši ukus, dodajte koru limuna tokom kuvanja. Pre pripreme kinoe, važno je da se zrna isperu jer sadrše saponin, gorku supstancu koja ih štiti od raznih štetočina. Saponin nije štetan za zdravlje, samo je gorkast pa može da pokvari ukus jela. Kuvana kinoa je zanimljiv dodatak salatama, supama, povrćnim i mesnim jelima, a upotrebljava se i u pripremi kolača i hleba. Takođe, proklijale semenke kinoe mogu se koristiti kao dodaci salatama i ostalim hladnim jelima.  Listovi kinoe su takođe jestivi, podsećaju ukusom i izgledom na spanać ili blitvu, ali uglavnom nisu dostupni u prodaji.

Ovde imate sjajan recept za Šarenu letnju kinou.
https://youtu.be/_smv8gn5DRo

Vaše komentare možete poslati na email: citlucaninbojan@gmx.at 

Vaš Hedonist Magazin

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *