News

Međunarodni dan Mafina

Sigurno ste barem jednom pripremali ili konzumirali Mafin, ali koliko znate o samom kolaču? Na svetu ima više tipova i naziva tako da postoji američki, engleski, nemački i portugalski mafin, kao i više da kažemo hibrida: Muffin tops (Mafin vrhovi), Cruffins i Duffins…

Naziv Mafin je najverovatnije izveden od staronemačke reči „Muffen“ (u množini Muffe), što u prevodu znači „Mali kolač“. Zvanični Međunardoni Dan Mafina se u svetu slavi 20. februara svake godine. Tokom pripreme ovog kolača, dozvoljene su sve varijante egzibicija, tako da za njegovu izradu možete koristiti čokoladu, narandžu, mekinje, brusnicu, borovnicu… a slobodno sami nastavite pisati spisak voća i namirnica, koje možete koristiti za pripremu ovog poznatog kolačića.

Zanimljivo je da je Mafin od borovnice, službeni kolač države Minesota (Minnesota), a Mafin od kukuruza, službeni je kolač države Masačusets (Massachusetts). Mafine u Americi nazivaju „mali pečeni hleb“ i sam kolač peku u malim limenim modlama, dok mafine u engleskoj prvo peku u rerni i posle kuvaju u tiganju.

Engleski Mafin je osvojio kuhinje u domovima ove zemlje, još pre 1000 godina u Velsu (Wales), a na prostore Amerike stigao je u 18. veku. Mnogi će se složiti sa nama, kako ovaj kolačić zaista zaslužuje da se 20. 02. svake godine slavi. Mafin je kolač koji je voljen podjednako u celom svetu i ako ne volite baš neki ponuđeni Mafin, uvek postoji onaj drugi, pripremljen na neki drugi način i sa nekim drugačijim sastojcima.

Mafin je u suštini vrsta malog brzo pripremljenog hleba, a ako volite eksperimentisati, napravite vaš Mafin, svejedno je da li je sladak ili slan. Ovaj kolačić je izuzetno lako napraviti i nije problem da za kratko vreme, ako dolaze gosti koji se nisu ranije najavili, napravite veoma brzo veliku količinu. U danima darivanja pripremite svoje mafine, upakujte ih u neku lepu kutiju i ostavite ispred vrata vaše rodbine, prijatelja ili poslovnih partnera, sigurni smo da ćete im ovim potezom izvući osmeh.

Ostavljamo vama da sami odlučite kako ćete i sa kime proslaviti 20. februar, Međunarodni dan kolača Mafin. Kako god da odlučite, biće to sasvim sigurno, jedna od najslađih proslava u vašem životu. Mafin je poput Oreosa i svako od vas će ga pojesti na svoj način, počevši od vrha, dna ili sredine.

tekst: Hedonist magazin
foto: Pixabay

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *