News

Međunarodni dan Konjaka

Postoje brojni oblici destilovanog alkohola, koji u sebi sadrže plemenitost, društvene veličinu i kulturu. Ali samo jedno alkoholno piće ima svoju posebnost, bogatu istoriju, ponos i naravno dugu tradiciju, a to je čuveni Konjak (Cognac).

Međunarodni Dan Konjaka u svetu se obeležava 4. juna (4.06) svake godine. Konjak se proizvodi u području bogatom vinogradima, koji okružuju grad u francuskoj po kome je ovo alkoholno piće i dobilo ime „Cognac“. Zna se da postoji nešto više od 200 proizvođača konjaka, ali je poznato da za proizvodnju ovog pića, moraju biti ispunjeni strogi zakonski uslovi. Da bi alkoholno piće smelo nositi naziv Cognac, tokom proizvodnje se moraju koristiti određene sorte grožđa.

Ovo poznato piće se mora obavezno dva puta destilovati u specijalnim bakrenim loncima. Ugni Blanc je sorta grožđa koje se najčešće koristi za proizvodnju konjaka, a proizvedena tečnost mora odstojati minimum dve godine u bačvama od francuskog hrasta iz Trocaisa ili Limousina.

I da ne zaboravimo obavestiti sve ljubitelje dobrog konjaka da je za Međunarodni Dan Konjaka (Internacional Cognac Day) odabran 4. jun. Sigurni smo da ćete sa svojim prijateljima znati kako proslaviti ovaj dan, a predlažemo da im svakako ponudite poznati Scotch, Cognac ili Bourbon. Konjak možete popiti pre jela kao aperitiv, ali se ovo piće često koristi kao digestiv nakon jela.

I sigurno se sad pitate kako i na koji način proslaviti ovaj poseban dan. Konjak se u svetu smatra kraljevskim pićem, tako da je međunarodni dan konjaka izuzetno svečani dan, a kao takav ga treba i proslaviti „Svečano i Kraljevski“. Predlažemo vam za početak da odete do prodavnice koja u ponudi ima kvalitetne konjake, isprobate nekoliko i onda se odlučite za onaj koji vam se najviše svidi.

Kada ste obezbedili dobar konjak, ostaje vam samo da pozovete vaše prijatelje, načnete bocu, sipate u čaše koje su predviđene za konjak i započnete proslavu. U ponudi ima čaša koje su posebno dizajnirane pa predlažemo da koristite upravo te koje će vas i vaše prijatelje, zajedno sa konjakom odvesti u sjajno hedonističko raspoloženje. Sipajte odabrani konjak u čaše, nazdravite sa prijateljima i Sretan vam Međunarodni Dan Konjaka!!!

Vaš Hedonist magazin

tekst: Hedonist magazin
foto: Pixabay

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *