News

Danas je Međunarodni Dan Belog Vina

Na svetu postoje vina raznih boja i ukusa, ali pojedini smatraju da nema kvalitetnijeg i slađeg za ispijanje od belog vina.

Istorija Međunarodnog Dana Belog Vina

Najranije potvrđeni dokazi o vinu, ukazuju na to da je ono proizvedeno još pre 7500 godina u Iranu. Ne postoje zvanični arheološki dokaz da je vino proizvedeno i pre 7500 godina pa se zato ni ne može zvanično potvrditi tačan datum njegovog nastanka. I da nas neko ne shvati pogrešno, jasno je da bela vina nisu zaista i bele boje, već se od predivnih sorti grožđa od kojih se ovo vino i proizvodi, dobijaju vina zlatne, slamnato-žute i žuto zelene boje.

Dan belog vina je nastao i slavi se svake godine 3. avgusta, kako bi ga ljubitelji ovog tipa vina mogli proslavili. Oni belo vino smatraju posebnim, a tvrde da se kvalitetom apsolutno izdvaja od drugih. Tokom proizvodnje ovog vina kroz istoriju, zna se da je zauzimalo izuzetno visoko mesto i poštovanje u društvu. Belo vino se nekada konzumiralo tokom svetih obreda, a kupovali su ga bogati ljudi, ali i oni plemeniti. Nekada se smatralo da je ovo vino dostojno kraljica i kraljeva, a čuvano je onako, kako su se čuvala i blaga na tamnim i skrovitim mestima.

Belo vino čini ujedno i najveći procenat od svih tipova proizvedenih vina u Švajcarskoj i Nemačkoj. Francuska je opet poznata po šarolikosti i velikoj ponudi proizvedenih belih vina. Ovo vino mnogi smatraju i jednim od najukusnijih i često ga znaju uparivati sa ribom. Šampanjac je zaista penušavo belo vino, koje se proizvodi isključivo u francuskoj regiji Champagne, dok naziv Cava, ima poseban tip vina, koji se proizvodi u Kataloniji.

I da ponovimo kako se Međunarodni Dan Belog Vina (Internacional White Wine Day) slavi 3. avgusta svake godine. Dan belih vina je osmišljen, kako bi se proslavilo ovo vino po mišljenju onih, koji smatraju da se izdvaja od svih drugih vina.

E sad sigurno se pitate, kako ovaj dan proslaviti?

Evo i nekih predloga, koji će vam zasigurno pomoći:

-okupite svoje prijatelje i ako ste vinar, ponudite im belo vino iz vaše omiljene berbe
-probajte animirati i one koje ne poznajete i koji ne dele vaše mišljenje da je belo vino bolje od svih drugih
-imate poslovne partnere, prijatelje ili rodbinu, koji su inače ljubitelji vina, poklonite im danas bocu kvalitetnog belog vina
-pripremite najdražoj osobi, kumovima ili prijateljima gastronomski specijalitet, koji će se najbolje upariti sa belim vinom koje ćete im i ponuditi
-nemojte zaboraviti i na neki desert, koji će se isto tako odlično složiti u kombinaciji sa belim vinom
-i naravno… odaberite čaše koje su dostojne da se u njih sipa kvalitetno belo vino

Nadamo se da smo vam kroz ovaj tekst dali i neke ideje, kako proslaviti internacionalni dan belog vina. No ako vi tako smatrate, belo vino možete slaviti i svaki drugi dan u godini.

Živeli i Sretan vam Međunarodni Dan Belog Vina!
Vaš Hedonist magazin

tekst: Hedonist magazin
foto: Pixabay

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *