HWorld

Put promjene

“Sreća se množi samo kada se dijeli”

Sigurno ste čuli ovu rečenicu više puta i klimnuli glavom u smislu “aha, jeste”. A da li ste zaista srećni?

Ne možemo pružiti ništa što nema u nama.

Ako osjećate da je vrijeme da preduzmete nešto za sebe, ako osjećate da ste na izmaku živaca i snage, ako ste 24 časa pod  stresom i pritom ste blizu neke dijagnoze na pravom ste mjestu.

Želim da vam svojim primjerom pokažem i olakšam svoj put do sebe do sreće do ispunjenja do radosti…

Jeste da će trebati vremena i da nije lako, alo moguće je…

Naime, moj put promijene je zaista čudesan i možda jednog dana knjigu ispišem o tome, ali za sada  ću vam ga predstaviti u kratkim crtama.

Šta je za vas Hedonizam? Šta je za vas Uživanje? Šta je za vas Vrijeme za sebe?

Ako ste se upravo zgrozili, naježili, osjetili otpor misleći da ste tako sebični i egoistični… Ovaj tekst će vam zaista biti od pomoći!

Jer upravo svi ti osjećaji vam pokazuju da čuvate tvrdokorna uvjerenja koja nosite od kad ste se rodili, a pokupili ste ih samim rođenjem od svojih predaka, vučete ih iz prošlih života i nije lako ići kroz život sa svim tim teretom na leđima.

Zar nije bolje otpustiti sve to. Jesu nam preci živjeli teško, gladno u mukama, a mi sada imamo sve i živimo, čini mi se gore nego oni.

Ja sam takođe neko ko je odrastao u porodici sa ekstremno strogim ocem, majkom punom ljubavi, starijim bratom i sestrom…

Kroz tolike teškoće sam prolazila u djetinstvu. Znate kako je kad ste najmlađi… Ništa nemate svoje, sve dobijate od starijih kad dođe red na vas ili je njima otpad, a što slučajno imate svoje, morate odmah da date. Tako reći na zadnjem ste mjestu u porodici.

Neka što ste na zadnjem mjestu kao dijete, već to uvjerenje nosite cijeli život. I tako odete u svijet gdje vjerujete da ste vrijedni samo otpadaka, gdje dajete sve što imate i gdje ne znate šta znači donijeti odluku. I puštate da drugi odlučuju za vas, iako vam se to ne sviđa vi to prihvatate, jer mislite da morate.

Em što sam rođena kao lijevoruka pa je ocu to izgledalo “naopako” i morala da učim da pišem desnom rukom, pa mi se od samog pisanja i olovke dizala kosa na glavi. Em što sam upisala školu koju ne želim do toga da sam zaista izgubila sebe… Do te mjere da sam otišla u krajnost na drugu stranu. Kasnije pride u ranoj mladosti, izgubim brata pa oca. Tada sam preuzela kompletno očevu ulogu.

Htjela sam biti sposobna, samostalna da imam novca da samostalno zarađujem i pomognem sestri i majci. Tako sam furala do skoro… Išla na brod radila, ovdje u gradu tražila poslove koji su samo obećavali veliku platu… Dok jednog dana nisam završila sa upaljenim živcem lopatice lijeve ruke, gdje nisam spavala 2 mjeseca i pod konstantnim bolovima. Došla sam na 40 kg!

Zar mora ovako nešto da nam se desi da bi se dozvali sebi i mislili na sebe?

I onda sam negdje usput shvatila da sam svo vrijeme ustvari zamjerala ocu na život koji živim, a ne želim. Pa sad bi svako normalan rekao : “Pa promijeni ga ako ti se ne sviđa” Da, ali vučem uvjerenja iz djetinstva da nisam dovoljno dobra da nemam prava i ne smijem donositi odluke, da moram da ćutim i trpim… I tako godinama sjedila, pila, pušila i krivila oca za svoj profulan život.

Dok zaista nisam došla do dna i rekla “Dosta je”!!!

Tada sam osvijestila važnost brige o sebi! Od tada sam počela misliti na sebe!

Prvo sam se oslobodila loših navika, loših ljudi, kojima sam bila 24h dostupna sa tri mobilna telefona sa po dvije kartice i loših uvjerenja, koja me spriječavaju da budem ono što želim.

Prvo sam ostavila cigarete i alkohol, počela zdravije da se hranim, nalazila vremena za sebe svaki dan bar dva tri sata šetnje pored mora i “upoznavanja sa sobom”.

Od buke u glavi i raznih uloga koje nam život servira mi zapravo i ne poznajemo sebe, mi ne znamo ko smo.

Tada sam na plažu počela da pišem pjesme. Baš čudno, jer sam od papira i olovke imala traumu.

Kako je vrijeme prolazilo, tako sam se sve više upoznavala sa sobom, svojim bićem i shvatila da su optužbe sa kojima sam krivila oca, samo moji izgovori da se ne pokrenem i da krenem dalje.

Tu sam shvatila da je život zaista u našim rukama i da smo mi i jedino mi odgovorni za to što nam se dešava!

Čak vjerujem i da sami biramo izazove i teškoće sa kojima ćemo se sresti da bi naučili neke lekcije. Vjerujem da sam ja baš birala takvog oca da bi postala ono što sam sada.

Tada sam krenula na razne edukacije, završila NLP, otišla na ThetaHealing. Sve te edukacije i tehnike, pomogle su mi da bolje spoznam sebe.

Sada mogu sa ponosom da vam predstavim svoju zbirku poezije sa 21 pjesmom, koja je ugledala svjetlost dana decembra 2018. a zove se “Božija kraljica”. A u vrijeme kada vam ovo pišem već 19 novih pjesama imam završenih, koje će ići u sledeću zbirku “Novi put”.

Sada sam srećna, ispunjena i svaki dan odvajam vrijeme za sebe i što sam shvatila, da misliti o sebi nije ni sebično ni neodgovorno već naša dužnost i obaveza prema samima sebi i prema ljudima oko nas. Kad se posvetite sebi, radite ono što volite, uživate u svakom trenutku i tada ne da ste srećniji i ispunjeniji, nego i lakše riješavate izazove i duplo ste zdraviji.

Vjerujem da vas je moja priča inspirisala da otpustite iz života sve “krivce”, izgovore i da krenete putem svojih snova. Da sa punim pravom uživate u svemu onome što za vas predstavlja radost i veselje sa punim poštenjem i bez da ikome naudite zbog toga.

Dan ima 24 časa, zar ne, možete bar 1h odvojiti za sebe?

Pročitali ste tekst, nemojte se uhvatiti u zabludu kao ja, već se osvijestite da vam je to, ništa drugo nego izgovor.

I još jedan savjet za kraj… Taj jedan sat ugasite sve mobilne telefone i ostavite ih u najdonji škafetin (policu).  🙂 Kroz opuštanje i uživanje put do svoje životne svrhe je zagarantovan. Nema sada toga na svijetu ko mi može oduzeti vrijeme na plažu i u prirodi, gdje pišem svoje pjesme i uživam u samoj kreaciji stvaranja. I ovaj tekst je napisan na plažu, samo da znate 🙂

-Ugledajmo se na prirodu!

-I priroda diše sa lakoćom, ljubavlju i radošću, nigdje ne žuri, a sve stigne!

-Uspori malo i daj vremena sebi!

-Sve možete kupiti, dobiti, platiti, ali vrijeme koje ste uzaludno potrošili ne možete vratiti!

SREĆNO!
Lidija Rajterić NLP & Theta Healing Practitioner & Poetry writer

Zbirku poezija za dušu “Božija kraljica” možete poručiti putem e-maila: dr.mr.lix@gmail.com

                                                                                                  

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *