HWorld

Prijepolje destinacija koja privlači sve veći broj turista

Prijepolje je grad u jugozapadnoj Srbiji, administrativno pripada Zlatiborskom okrugu. Sam grad nalazi se na ušću reke Mileševke u Lim.

S obzirom da je pandemija virusa Covid 19 najviše pogodila turizam kao privrednu granu i još nismo sigurni kakve će biti posledice po industriju putovanja, dešavaju se neke pozitivne stvari. Svedoci smo sve većeg interesovanja (prvenstveno domaćih) turista koji obilaze prirodne lepote naše zemlje, kulturno istorijska zdanja i upoznaju bogatu tradiciju raznih krajeva zemlje. Interesantno je to da  su obično mesta koja imaju potencijal za razvoj turizma nerazvijena, mladi odlaze u razvijenije krajeve i takva mesta kao da nemaju snage da svojim punim kapacitetom ponude ono što imaju.

Međutim, kao da je priroda sama uzela stvar u svoje ruke, dešavaju se promene. Ljudi sve više žele mir, prirodu, jednu dozu avanturizma, upoznavanje sopstvene tradicije. U poslednje vreme u domaćim medijima sve češće se pominje Prijepolje kao kraj sa velikom perspektivom, naravno turstički radnici su dali veliki doprinos na promociji onoga što Prijepolje zaista nudi, a nudi dosta toga.

Kao prvo, moram da pomenem da je Prijepolje multikulturalna sredina i to će biti vaš prvi utisak i kontakt sa ovim gradom, ljudima. Dobrodošlica se oseća na svakom koraku, duh čaršije i pristupačnost svakog prolaznika.

U Prijepolju se nalazi manastir Mileševa, sagradjen u XIII veku i zadužbina je kralja Vladislava. Manastir Mileševa je poznat po tome što se u njemu nalazi freska Belog Anđela i ćivot Sv. Save. Okružen prelepim konacima, smešten pored reke Mileševke na nekih sedam kilometara od Prijepolja. Kad smo već kod Mileševe, ako krenemo malo uzvodno pogledamo u brda, vidi se srednjevekovni grad Mileševac. Ispod tvrđave Mileševac, nalazi se džamija Hisardžik u kojoj se nalazi Kur’an star četiri stotine godina i do skoro se pretpostavljalo da je najstariji na Balkanu. Dakle u samo par stotina metara, dve vere i dve neverovatne istorije.

Kanjon reke Mileševke jedno je od staništa beloglavog supa, a susret sa vrstom lešinara kojoj je pretilo izumiranje i videti ih kako jedre nebom, zaista je nestvaran.

Kada krenete od  Prijepolja prema Bijelom polju i granici sa Crnom Gorom na dvanestom kilometru se nalazi skretanje za selo Sopotnica. Selo Sopotnica leži na obroncima planine Jadovnik na nadmorskoj visini od 1200 metara, selo žubornih vrela i slapova. Atraktivni vodopadi su raj za oči i odmor za dušu. Sopotnica je pod zaštitom države i što se tiče smeštajnih kapaciteta, može se naići samo na seoska domaćinstva koja će vas sa zadovoljstvom ugostiti i ponuditi domaću kuhinju sa neizostavnom pitom od heljde i domaćeg sira.

Avanturizam je sastavni deo turističke ponude Prijepolja, rafting Limom, kanjoning, planinarenje, paraglajding.

Kada krenete prema drugoj granici sa Crnom Gorom, prema Pljevljima, nailazite na selo Kamena Gora. Kamena Gora se nalazi na dvadeset kilometara od Prijepolja i takođe je zaštićeno područje. Na nadmorskoj visini od 1200 metara prostire se selo sa pašnjacima i četinarskom šumom u čijem se središtu nalazi i nadaleko čuveni Sveti bor, star oko četiri stotne godina. Kamena Gora privlači veliki broj turista koji žele mir, čist vazduh, domaću kuhinju i pravi odmor za dušu.

Ovo su samo neke od znamenitosti Prijepolja i okoline i nema sumnje da će se u narednom periodu razvijati i doživeti ekspanziju u oblasti turizma. Sve je više meštana koji su prepoznali potencijal onoga što imaju i uspevaju to da valorizuju na adekvatan način, a da ne povrede ono što im je priroda dala.

Danko Mlađenović
Menadžer turizma i hotelijerstva

fotografije: Danko Mlađenović ; Pixabay

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *