HWorld

Njegovo veličanstvo, Tartuf od Istre

Tartuf je poznata vrhunska delicija, kojom su se još prije 4000. godina „Sladili“ mezopotamski vladari, a danas je jedan od prestižnih i gotovo nezaobilaznih sastojaka svjetske gastronomije. Stari Grci, Rimski carevi, austrougarski plemenitaši i francuski dvor, dražili su svoja nepca ovom gljivom intenzivnog mirisa. 

U Istri između Pazina, Buja i Buzeta, posebice u dolini rijeke Mirne te u motovunskoj šumi, svoje prirodno stanište, imaju bijeli i crni Tartuf. Mjesec listopad je vrhunac sezone bijelog tartufa, koji je ujedno najcjenjeniji i najskuplji.

Već rujna se u Livadama, poznatom tartufarskom mjestu u blizini Motovuna, održava niz manifestacija u čast ovog neospornog kralja među gljivama. Iako cijela Istra svoju jesen pleše u ritmu Tartufa, neprikosnoveni kralj ove velebne gljive je gospodin Giancarlo Zigante, koji je mjesto Livade stavio na sam tron svjetskih tartufarskih događanja.

U Livadama inače najbogatijem izvoru istarskih tartufa, svake godine se održava Međunarodna gurmanska izložba „Dani Zigante Tartufa“, koja traje od rujna do kraja studenog. Na samoj izložbi, mogu se kušati i kupiti Bijeli i Crni svježi tartufi te preko pedeset različitih proizvoda od tartufa.

Uz promociju autohtonih istarskih proizvoda te međunarodnu izložbu vina, nezaboravna je potraga za tartufima u motovunskoj šumi. Tijekom vožnje turističkim vlakićem stazom tartufa, vodič upoznaje goste sa tartufarstvom u Istri. Po dolasku u šumu, gosti uživaju u iskustvu traženja tartufa uz licenciranog tartufara i njegove pse tragače.

Međutim ono što će se mnogima dopasti je definitivno uzbudljiv kulinarski show u kojem mnogi domaći i strani vrhunski chef-ovi, pripremaju omiljene specijalitete s tartufima, koji se naravno mogu i degustirati.

Pa Dragi Hedonisti, svjetski putnici, nisam li vas dovoljno namamila?

tekst za Hedonist magazin napisala: Vlatka Poropat
fotografije: Vlatka Poropat ; Pixabay

Sponzor teksta:
VMP Design
http://stonehouse.com.hr
email: info@vmpdesign.hr
tel: +385 99/ 44-26-967 (Hrvatska)
tel: +386/ 40/ 585-124 (Slovenia)

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *