HWorld

Hedonist magazin na Festivalu Vegan Manija u Beču

Proteklog vikenda u austrijskoj prestonici Beču na platou Muzeja Kvartijer (Museum Quartier), Hedonist magazin je prisustvovao najvećoj veganskoj zabavi u Evropi i ujedno postao i jedini magazin sa ovih prostora koji je izveštavao o ovoj jako posećenoj manifestaciji. Preko 12.000 posetilaca dnevno, prisustvovalo je najvećoj manifestaciji u Evropi ovog karaktera.

Veganski stil života postaje sve važniji za mnoge ljude. Za početak šta je Veganstvo:

Veganstvo je način ishrane i življenja, koji izbegava iskorišćavanje životinja i njihovih proizvoda za ishranu, odeću i druge svrhe. Vegani se pridržavaju veganske ishrane ne konzumiraju meso, ribu, morske plodove, niti nose stvari od krzna, vune, kože i drugih materijala životinjskog porekla. Ljudi postaju vegani iz raznih razloga, uključujući etičku brigu za životinje i prirodnu okolinu, kao i neke ličnije vezane za zdravlje, duhovnost i veru. Događaj je namenjen svima koji žele da nauče više o veganskom načinu života sa svim svojim raznovrsnim proizvodima i ukusnom hranom.

Sponzori ovog ogromnog Festivala su bili: “Bernds Welt“, “Coco Aloha“, “Lebensbaum“, “öKlo“ i “Veganista“. Muzika, ukusna ulična hrana, dobra atmosfera i toplo vreme, izmamilo je mnogo bečlija, turista, Vegana i onih koji to nisu, da posete ovu izvanrednu manifestaciju. Brojne nevladine organizacije, kao što su VGT ili Vegansko društvo, nudili su pregršt informacija o pravima životinja i zaštiti okoline, a tu smo zatekli i štand iz Hrvatske “Animal Friends Croatia“, koji su pored informacija nudili i interesantne majice sa temom o veganstvu i zaštiti životinja. (www.prijatelji-zivotinja.hr)

Pored informacija tu je bilo sjajnih izlagača koji su posetiocima omogućili potpuni doživljaj. Široka kulinarska selekcija od brze hrane do zdrave hrane, otkriva raznolikost veganske kuhinje i nikog ne ostavlja ravnodušnim pa čak i one koji nisu vegani. Ono što je nama bilo posebno interesantno, a morali smo probati je Nangkaili Džek Frut Burger. Šta je Nangka: Džek frut je vrsta voća koje se uzgaja u tropskim krajevima, a koje u prirodi raste u krajevima južne i jugoistočne Azije. Plod drveta Nangka je najveće voće na svetu koje može da naraste do neverovatnih 90 cm dužine, 50 cm širine i koje može biti teško i do 45 kg. Nangka je nacionalno voće Bangladeša, a takođe se uzgaja kao jedna od osnovnih namirnica u Indiji, Nepalu, Šri Lanki, Kambodži, Vijetnamu, Tajlandu, Maleziji, Indoneziji, kao i na Filipinima i u nekoliko afričkih država. Bogata je vlakanima, mineralima i vitaminima, a sve to bez zasićenih masnoća i holesterola, što je čini jednom od najzdravijih i najukusnijih namirnica. Nangka je odlična zamena za pljeskavice i burgere od mesa. Pored burgera na štandu “Makam Vegan Catering“, probali smo Veganski Doner sa raznoraznim povrćem, a osim Donera u svom asortimanu su se nalazili i razni turski specijaliteti poput veganski Pide, veganskog bureka, nudli, baklava i kolača, a štand sa Veganskim picama je bio posebna atrakcija. Na štandu“Adamah“ je bilo raznih vrsta kombinacija i ukusa pesta: cvekle i rena, paprike i čilija, šargarepe, origana, belog luka, muskatne tikve, paradajza i praziluka.

Od sponzora “Bernds Welt“ smo imali prilike da vidimo veliki spektar veganskih slatkiša, štrudli, krofni, mafina, peciva sa raznim vrstama voća. Za protekle tople dane kao osveženje posetioci su mogli probati i veganske sladolede raznih ukusa. Tu su bili i štandovi sa raznolikim pićima, a pažnju nam je privukao štand “Coconutwater.company-Dharma By Kova Kft“ iz Mađarske, gde smo imali prilike da probamo 100% prirodanu Kokosovu vodu, bez ikakvih dodataka idealna voda za tople dane. Zatim je tu bio prisutan i izlagač sa raznim sortama svežih Datula ili Urmi: Sukari Soft, Khidri, Mabroom, Safawi, Segai…

Od izlagača iz Hrvatske “Opg Kralj“, imali smo prilike videti jako neobičan “Beli“ luk crne boje. Crna boja ovog luka nastaje fermentacijom čitave glavice belog luka u vlažnom i kontrolisanom okruženju na temperaturama od 60 do 80 stepeni Celzijusovih tokom 60 dana. Proces fermentacije odvija se bez aditiva, konzervansa ili bilo kog drugog sastojka, potpuno prirodnim putem. Nakon te faze, glavice oksidiraju u čistoj prostoriji još 45 dana.

Na festival nam je privukao pažnju i štand sa Ajvarom, “Mama’s Food GmbH“ sa velikim asortimanom i 100% prirodnim sastojcima, bez dodataka i veštačkih boja. U ponudi smo videli kisele krastavce, ljuti ajvar, blagi ajvar, zeleni ajvar dobijen od zelene paprike, ljuti i blagi, ljutenicu, pečeni pasulj… i sami smo se uverili da je kvalitet ajvara odličan. (www.mamasfood.mk)

Tu su bili i mnogi štandovi koji su predstavili svoje proizvode od obuće, odeće, nakita, kao i pribora za kozmetiku naravno od prirodnih sastojaka. A za dobru atmosferu je bilo zaduženo i mnogo muzičkih grupa i dj-evapoput: Clemens Wabra, Tales of Water, Sophie Klesl, Musikcafe Prenner, Ella John, Lila Mondscheiner, Akusstics…

Nadamo se da smo uspeli da vam prenesemo delić atmosfere ove Veganske manifestacije i ostavljamo Vas da uživate u slikama koje smo načinili na ovom neobičnom festivalu.

Do sledećeg javljanja iz Beča, Vaš Hedonist Magazin i Bojan Čitlučanin!!!

tekst i fotografije za Hedonist magazin: Bojan Čitlučanin

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *