HWorld

Garden Dekor Beton

Odluka o tome da moj suprug i ja pokrenemo izradu betonskih figura i fontana za dekoraciju dvorišta, došla je sasvim spontano i pre svega sve se desilo nekako iznenada. Naravno nismo ni razmišljali da figurice odmah prodajemo, nego kako da pozitivno iskoristimo višak slobodnog vremena. Kako zbog poznate situacije sa pandemijom nismo mogli nigde da idemo, meni je bilo dosadno i rešila sam da to promenim.

Imala sam puno vremena pa sam malo pretraživala internet i gledala šta se sve od ukrasnih figurica za dekoraciju dvorišta proizvodi. Odlučila sam za svoju dušu početi praviti ukrasne figurice od cementa i vode: saksije, pečurke, gusenice, bubamare.

Kasnije su ideje dolazile same po sebi pa sam počela praviti osim figurica i više komada saksija. I onda moj suprug Miša dolazi na ideju da kupimo prvi kalup i to je bio patuljak sa pivom. Moram reći kako nam je bilo izuzetno zanimljivo da zajedno pravimo tog patuljka pa još i da ga farbamo i tako je u suštini sve počelo.

Kada smo na samom početku figurice proizvodili ručno, jer nismo imali kalupe, smatrali smo da je sve to što smo radili zapravo spektakularno. Međutim i kada smo počeli kupovati kalupe i uz pomoć njih počeli proizvoditi ukrasne betonske figurice, shvatili smo da se i uz proizvode izlivenih iz kalupa, možemo kvalitetom izrade razlikovati od drugih koji se bave sličnim proizvodnim programom.

Mada moram napomenuti kako je saksija u suštini bila prvi proizvod koji sam napravila. Naravno prva saksija nije baš uspešno bila napravljena, ali smo oboje bili jako srećni što smo je napravili. Previše mekan beton bio je problem na koji smo naišli, jer se saksija po malo raspadala.

Međutim baš to me je teralo da usavršim pravljene smese, kako bi saksija i svaka naredna figurica bila postojana i čvrsta. Do kvalitetne smese betona, došla sam zahvaljujući mom suprugu koji je nekada radio na građevini i tu mi je puno pomogao, naravno zahvaljujući prethodnom iskustvu koje je stekao.

I kada sam na Facebook-u počela objavljivati fotografije figurica pečurki i svih drugih figurica koje smo napravili, počele su me kontaktirati žene koje su htele da ih kupe kako bi ukrasile svoju baštu i dvorište. I kako to obično biva, jedna gospođa nas je kontaktirala i tražila da joj napravimo pečurku visine jednog metra. Do tada nismo proizveli pečurku te veličine, a kalup za takav model naravno nismo imali. Prihvatila sam izazov i uz puno truda i znoja, uspela sam napraviti pečurku tražene visine.

Na osnovu te velike pečurke, dobila sam ideju da napravim nešto potpuno novo i onda su ideje počele stizati jedna drugu. Počela sam praviti kuću pečurku i to je bila kućica sa tri pečurke, prozorima i vratima pa mi sve to nije bilo dovoljno pa sam još dodala i bubamare pa čak i stepenice. Tu unikatnu kućicu sam danima pravila i ukrašavala i zaista uživala u svoj toj inspirativnoj igri i to nije ostalo neprimećeno, jer sam kućicu ubrzo prodala. Mada… posle mi je bilo jako žao što sam je prodala, a nisam je ostavila nama.

Moram reći da sam posebno ponosna na figurice koje sam napravila bukvalno iz ničega, a to znači da nisam koristila kalupe. Interesantno je da je nekako figurica pečurka najinteresantnija ljudima koji prate ono što proizvodimo, a posebno su popularne figurice patuljaka.

Kada proizvedemo neki novi tip figurice i posebno je ofarbamo, odmah nas zovu i naručuju je, a tako je bilo i kada smo počeli proizvoditi papagaje. Nakon izlivanja iz kalupa i sušenja, puno vremena i uz puno strpljenja, izdvajali smo za njihovo farbanje. Baš zbog tog detalja, naši papagaji su posebno traženi na tržištu i zbog toga smo sigurni da se kvalitetom razlikujemo od drugih proizvođača.

Onda smo počeli proizvoditi česmu, izuzetno interesantan i lep model i tu prvu česmu nam je odmah naručio jedan etno restoran u Vršcu. Iako je ta naša česma duplo skuplja od standardnih na tržištu, kupci je rado naručuju. Izrada česme je izuzetno komplikovana i treba vremena da je proizvedemo, ali nam je baš ova česma najdraža. Još jedna česma nam je izuzetno tražena to je česma bure, a dizajn je u suštini imitacija drveta.

Odluka da počnemo proizvoditi fontane bila je pun pogodak, jer su naši kupci na ovaj proizvod fenomenalno odreagovali. Naše fontane su ubrzo postale hit u regiji i svaku koju proizvedemo odmah se i proda.

Nema pravila ko su naši kupci, ali se nekako žene izdvajaju, jer one najčešće i naručuju naše proizvode. Kupci figurice, česme i fontane uglavnom kupuju da bi ukrasili svoje dvorište. Možemo napomenuti kako se deca često oduševe puževima, patuljcima i drugim figuricama i onda kažu mami i tati da im kupe neku figuricu koja im se najviše dopala. Jednom dečaku su roditelji kupili zaista puno figurica jer je njima oduševljen, a on čak ima i svoj deo dvorišta oko kuće koji sam ukrašava. Nisu naši kupci samo odrasli, već sve češće naše proizvode kupuju mladi ljudi.

Naši proizvodi su za sada otišli u Nemačku, Austriju, Crnu Goru, a u poslednje vreme nas zovu kupci iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije. Isporuka na dalju lokaciju nije jednostavna, pre svega zbog udaljenosti kupca i naravno težine proizvoda.

Ne praktikujemo slanje naših proizvoda brzom poštom jer je takav tip isporuke rizičan, zbog mogućnosti da se proizvodi oštete tokom transporta. Zbog toga praktikujemo lično preuzimanje proizvoda kod nas ili sami preuzmemo obavezu isporuke proizvoda naručiocu na njegovu adresu.

U ponudi imamo zaista unikatne proizvode i u narednom periodu planiramo proširenje asortimana proizvoda, ali i većeg proizvodnog prostora. Iako je izrada figurica, česmi i fontana izuzetno zahtevan pa i težak fizički posao, uživamo u svakom trenutku kada proizvodimo i farbamo bilo koji model.

Posebno nam je drago što našu ljubav prema ovom poslu naši kupci odmah i prepoznaju.

Jasmina i Miša Toplica

Garden Dekor Beton
Srbobran-Srbija
Informacije i narudžbine:
mob: +381 69/ 55-65-421
email: jacatoplica@gmail.com
www.gardendekorbeton.net
marketing: +381 61/ 21 31 008

Podelite s prijateljima

One Reply to “Garden Dekor Beton

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *