Hedonist Fest

Kako je nastala reč Festival

Reč „Festival“ prvobitno je korišćena kao pridev iz kasnog 14. veka, a svoje poreklo vodi iz latinskog, kao i preko starofrancuskog jezika. Na kako se to kaže srednjem engleskom, „Festival Dai“ bio je verski praznik, a poznato je da je ova reč prvi put zabeležena kao imenica i da je korišćena 1589. godine kao reč „Festifall“.

Duži vremenski period, Festivali su izuzetno značajni u ljudskoj kulturi, a nalaze se u gotovo svim kulturama. Značaj festivala u sadašnjem vremenu nalazi se u privatnom, javnom pa i verskom životu. Drevna grčka i rimska društva u velikoj meri oslanjala su se na praznike, kako komunalne, tako i administrativne. Saturnalije su najverovatnije bile najuticajnije za vreme Božića i u vreme karnevala.

Festivali su izuzetno značajni u ljudskoj kulturi!

Jedan od najranijih festivala osmislio je i pokrenuo staroegipatski faraon Ramzes III. Mnoge dinastije obeležavale su tokom svojih vladavina razne praznike, a naročito poljoprivredne praznike koji su bili vezani uz žetvu.

Neki festivali u svetu imaju dugu istoriju već vekovima!

Pojedini festivali imaju izuzetno dugu istoriju već vekovima, a u suštini su se značajnije razvili tokom poslednjih nekoliko vekova. Festivali su sve više bili popularni nakon 2. svetskog rata i da navedemo dva koja su osnovana 1947. godine: Avinjonski festival i Edinburški festival Fringe.

Oba ova festivala bila su prepoznata i posebno zapažena u oblikovanju modernih modela festivala. U sadašnje vreme, festivali su komercijalizovani kao globalna turistička perspektiva, iako su uglavnom javni ili neprofitni.

fotografije: Pixabay

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *