Blog

Zanimljive istorijske činjenice o proslavi rođendana

Čovek na planeti zemlji živi već 200 miliona godina, a koliko ljudi je rođeno toliko ima i rođendana. Pored svih dešavanja u životu svakog čoveka, Rođendan spada među nekoliko zagarantovanih tokom njegovog života.

Od dana kada je čovek počeo hodati zemljom bilo je naravno i rođendana. Jedino što tada čovek nije razvio toliku svest pa i kalendar sa datumima nije postojao. Rođendani su se tek kasnije kroz razvoj čoveka i zajednice počeli zvanično obeležavati, a u novije vreme se zbog rođendana organizuju i čitave proslave. Brojni sadržaji u vidu torti sa svećicama, pokloni i zabave, nisu praktikovani u neka prošla vremena.

Rođendan spada među nekoliko zagarantovanih dešavanja tokom čovekovog života!!!

Pojedine proslave rođendana u dalekoj istoriji, razlikovale su se prilično od ovih današnjih proslava. Postoje saznanja da su Egipatski Faraoni proslavljali svoje rođendane sasvim drugog datuma, a ne onog kada su bili rođeni. Faraoni su svoj rođendan proslavljali onog datuma kada su bili krunisani, jer su verovali da će nakon krunisanja postati bogovi.

Veruje se da su Grci u drevnoj Grčkoj, prvi na svetu postavljali sveće na rođendanske torte. Povod postavljanja sveća, bilo je davanje poklona Artemidi boginji lova u vidu mesečevih kolača sa svećama. Po mišljenju tadašnjih Grka, mesec je bio simbol koji su povezivali sa boginjom.

Egipatski Faraoni su proslavljali svoje rođendane sasvim drugog datuma, a ne onog kada su bili rođeni!

Postoji verovanje da je Aleksandrija inače grad u Egiptu, izgrađen na lokaciji koja je bila poravnata sa mestom izlaska sunca tokom datuma kada je rođen Aleksandar Veliki.

Prve pozivnice za rođendan pisane su na kamenim pločama u Rimskom carstvu, jer u to vreme nije postojao papir. Pretpostavljamo da je isporuka ovih pozivnica pozvanima, bila izuzetno naporna naročito onima koji su pozivnice raznosili, pre svega zbog evidentne težine same pozivnice.

U visokom društvu drevnog Rima, rođendane su smeli proslavljati samo muškarci. I tek pronađeni zapisi u Evropi iz 12. veka, poseduju informaciju da su i žene od tada smele zvanično proslavljati svoj rođendan. U vreme mračnih vekova hrišćana, proslava rođendana je smatrana nečasnom paganskom tradicijom, a jedina iznimka bila je obeležavanje rođenja Isusa Hrista. Ipak crkva u kasnijem periodu ublažava svoj stav pa su proslave rođendana bile sve češće.

U visokom društvu drevnog Rima, rođendane su smeli proslavljati samo muškarci!

Prvi moderni rođendanski kolač, napravili su Nemački pekari 1700. godine, a prvu modernu rođendansku tortu 1800. godine. Proslavu dečijeg rođendana nazivali su „Kinderfeste“, a torta je tada bio inovativan način da se proslavi dečiji rođendan.

Za vreme Kineske dinastije Tang, nije bilo rođendanskih torti za vreme proslave rođendana. U dinastiji Tang su smatrali da konzumiranje dugačkih rezanaca obezbeđuje slavljeniku zdrav i dug život. Zbog toga se u vreme dinastije Tang slavljeniku na trpezu nije stavljala torta, već tradicionalno rođendansko jelo koje su nazivali „Rezanci dugog života“.

Prvu modernu rođendansku tortu napravili su Nemački pekari 1800. godine!!!

U vremenima do industrijske revolucije, brojne porodice nisu sebi mogle priuštiti sastojke od kojih bi se napravila lepa torta slatkog ukusa. Zbog toga u tom vremenu proslava rođendana, retko je bila praktikovana.

Poznata pesma „Happy Birthday to you“ koja se često peva na proslavama rođendana, nije uvek imala tekst iste sadržine. Učiteljica Mildred Hil je krajem 1800. godine, napisala pesmu pod nazivom „Dobro jutro svima“. U ono vreme ova pesma se pevala slavljenicima koji su proslavljali svoj rođendan.

Zanimljivo je to da je pesma koja je poznata svima u današnje moderno vreme, zapravo nastala remiksom pesme koju je napisala učiteljica Mildred 1800. godine.

fotografije: Pixabay

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *