Blog

Utisci sa salona MonteVino 2019.

Najprestižnija vinska manifestacija u Crnoj Gori, održana je 15. i 16. 03. 2019. U Kristalnoj dvorani Hilton hotela u Podgorici-Crna Gora. Iskreno sa velikim raspoloženjem smo krenuli put Podgorice, a dugogodišnja uspešna saradnja i poznanstvo sa Danijelom Radeč, bila je i potvrda ovog našeg predosećaja.

Mada nismo znali šta nas očekuje, jer do tada još nismo bili učesnici salona MonteVino, bili smo sigurni da će to biti dva kvalitetno ispunjena dana u Podgorici. Iako smo bili zabrinuti vremenskom situacijom kada smo kretali na put, na Zlatiboru nas je dočekalo dobrih 20cm snega pa smo odlučili da se na ovoj planini odmorimo, prenoćimo i sutradan nastavimo put Podgorice. Srećom usput lanci nisu trebali te smo u Podgoricu stigli pre vremena, dan pre početka vinske manifestacije MonteVino.

Do početka same manifestacije u prethodna 3 dana u sali „Princeza Ksenija“ u Hilton hotelu, održane su brojne degustacije vina, kao i Masterclass predavanja.

I došao je i taj dan, dan početka MonteVino 2019. i krenuli smo put Hilton hotela. Iako sigurno već bila umorna od pripreme manifestacije i tri dana dotatadašnjih aktivnosti u radionicama i organizovanim degustacijama, Danijela Radeč nas je dočekala sa osmehom na licu. Kada smo je pitali gde se nalazi naš štand, dovela nas je na udarno mesto u holu Hilton hotela pre samog ulaza u Kristalnu dvoranu. Kada su posetioci dolazili na MonteVino 2019. morali su proći prvo pored našeg štanda, tako da smo našom pozicijom na ovoj prestižnoj manifestaciji, bili izuzetno zadovoljni.

Bilo je zaista veliko zadovoljstvo, što nas je veliki broj poslovnih ljudi odmah prepoznao. Jedan gospodin iz ministarstva privrede, pohvalio je našu ideju pokretanja jedinog magazina na ovim prostorima koji prati tematiku Hedonizma. Posebne komplimente smo dobili za naš vizuelni identitet i posebno šarmantan nastup uz već dobro poznati naklon šeširom i rukoljub damama. Već u prvom obilasku štandova, brojni izlagači su nas zaustavljali da nas pozdrave. Kada smo došli na štand poznate vinarije Korta Katarina iz Hrvatske sa kojom smo ranije kontaktirali, prvo smo morali ispiti njihov čuveni plavac. Kada smo promoteru hteli predati naš Hedonist magazin on nam je kratko odgovorio da je magazin već ceo pročitao, jer ga je dobio na prošlogodišnjem Vinocom-u u Esplanade hotelu u Zagrebu 2018.

U Hilton hotelu u Podgorici smo imali brojne susrete, a moramo izraziti zadovoljstvo što smo se upoznali sa predstavnicima salona vina „Vinodonia“ iz Skoplja-Severna Makedonija. Sa zadovoljstvom možemo reći kako smo dogovorili saradnju, a to znači da će Hedonist magazin po prvi put imati priliku da se promoviše na salonu Vinodonia 2019. u Skoplju.

Naš štand je posetio i Krševan Sorić, nekadašnji poznati odbojkaš, a sada kondicioni trener odbojkaša Cibone iz Zagreba. Kako nam je rekao na MonteVino je došao na kratko, jer već sutradan je njegov odbojkaški klub imao utakmicu sa odbojkašima Budućnosti. Nakon dužeg razgovora odlučili smo da mu poklonimo Hedonist magazin, koji je poneo sa sobom u Zagreb.

Iako je za nas Plavac vino broj jedan, nekako nas je nešto privuklo štandu vinarije Rakčević iz Crne Gore. Sa širokim osmehom nas je dočekao mlađi čovek atletskog izgleda, koga smo pitali ko je vlasnik vinarije Rakčević, a on se skromno osmehnuo i rekao da je on vlasnik. Tada u dužem razgovoru saznajemo da je to Mladen Rakčević, nekadašnji rukometaš profesionalac. Pitali sam ga pored svih zemalja na svetu gde je igrao rukomet, koja zemlja mu je ostala u najdražem sećanju? Opet se osmehnuo i bez ikakvog razmišljanja isti tren odgovorio: „Makedonija“. Rekosmo pa pored svih zemalja u kojima ste igrali, baš Makedonija, kaže Mladen: „Da baš Makedonija“. Da li je Makedonija zemlja vinograda i nadaleko kvalitetnih vina, bila i inspiracija za pokretanje njegove vinarije, nismo ga pitali, međutim obećali smo da ćemo kasnije doći da bi probamo jedno od njegovih vina.

Nismo u ovom tekstu želeli pisati o detaljima koji su drugi mediji pisali i tekstove već objavili. Želeli smo da priča o salonu MonteVino 2019. kod nas malo „odleži“ i zato je objavljujemo tek sada. Moramo uputiti sve pohvale organizatorima MonteVino 2019. i ono što smo čuli od drugih da je ova vinska izložba bila još bolja od prethodne. I da se vratimo priči o Mladenu Rakčeviću gde smo po njegovom predlogu dobili da degustiramo vino Vranac. Po prvom gutljaju smo rekli da je to to i da je vino vrhunskog kvaliteta da nam se jako dopada ne znajući šta sledi. Odjednom se stvorila gužva i počela je dodela nagrada i uz visoko podignuti pehar, videli smo poznato lice. Dok smo ispijali Vranac vinarije Rakčević, nismo ni pretpostavljali da će upravo Mladenov Vranac biti apsolutni šampion salona MonteVino 2019.

Smatramo da je nagrada otišla u prave ruke, jer kako smo saznali, Mladen se prestao baviti profesionalnim rukometom, vratio u rodno selo na „Đedovinu“ sa oko 1500 čokota. Nema ništa lepše nego kada se mlad čovek i uz to poznati rukometaš koji je obišao ceo svet, vrati u svoj rodni kraj, svoje rodno mesto i još pospeši dugogodišnju porodičnu tradiciju gajenja loze i proizvodnje vrhunski kvalitetnih vina uz veoma ograničene količine. Kako nam je rekao, želi proizvoditi samo kvalitetna vina, a ne proizvoditi veće količine koje neće moći zadržati kvalitet koji je u proizvodnji vina postigao, a taj kvalitet želi i zadržati.

Zahvaljujemo se salonu MonteVino 2019. i pre svega Danijeli Radeč na sjajnom gostoprimstvu i podršci Hedonist magazinu. Danijela Radeč je izjavila kako je izuzetno zadovoljna, što je osim ministarstva poljoprivrede Crne Gore, salon MonteVino 2019. ove godine prepoznalo i podržalo ministarstvo trgovine i turističke organizacije. Naši utisci sa ovog vinskog salona su zaista fenomenalni, tako da obećavamo da ćemo se videti i na desetom jubilarnom salonu MonteVino 2020.

I šta reći na kraju organizatorima salona MonteVino 2019. sem Bravo, Bravo, Bravo!!!

tekst: Hedonist magazin
foto: Hedonist magazin ; Mladen Rakčević

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *