Blog

Smrznuti jogurt zdrava poslastica

Čovek proizvodi i konzumira jogurt već više od 5000 godina i to na samom početku nastanka u regiji Indije, a posebno na Bliskom istoku. Neko se međutim dosetio da proizvede smrznuti jogurt (Frozen yogurt). Ovaj neobičan tip jogurta ima još i sledeće nazive: Frogurt i Fro Yo.

Smrznuti desert od jogurta, prvi put je ponuđen kao mekana poslastica u Novoj Engleskoj (New England), regiji u Americi i to od strane kompanije H.P. Hood. Smrznuti jogurt je imao više naziva, ali su Frogurt i Fro Yo,1970-tih postali popularna poslastica i najprepoznatljiviji nazivi brenda. Zanimljivo je da ova poslastica postaje jako popularna tek od 1980-tih godina, jer su potrošači na početku zamerali što je ova smrznuta poslastica imala dominantan ukus jogurta.

Proizvodnja smrznutog jogurta započinje 1970-tih u Novoj Engleskoj-SAD!

Može se reći da je smrznuti jogurt bio tretiran kao luksuzna poslastica, jer se uglavnom prodavao u specijalizovanim poslastičarnicama. Najpopularniji postaje tokom ekspanzije fitnes pokreta 1970-tih, jer su Amerikanci bili opsednuti vežbanjem, a smrznuti jogurt su smatrali glavnom zamenom za sladoled sa smanjenom količinom masti. Međutim proizvođači sladoleda su shvatili da proizvodnja i prodaja smrznutog jogurta, sve više negativno utiče na prodaju njihovih proizvoda. Ovde je primetna borba za tržište, jer su proizvođači reagovali i proizveli sladolede sa izuzetno niskom količinom masti. Odmah nakon ovakvih dešavanja, sladoledi sa niskom količinom masti, prouzrokuju znatan pad prodaje smrznutog jogurta.

Kompanija Danon (Dannon) je bila veliki gigant u proizvodnji jogurta i među prvima pokrenula proizvodnju smrznutog jogurta. Smrznuti specijalitet su počeli proizvoditi 1979. godine na štapićima u više voćnih ukusa sa prelivom od čokolade. Bio je to ujedno i prvi kvarljiv proizvod, koji je distribuiran širom zemlje u kojoj je nastao.

Popularnost smrznutog jogurta postaje vremenom sve veća, pre svega zbog sve veće svesti ljudi koji su sve više konzumirali namirnice sa zdravim sastojcima. Početkom 1990-tih ovaj smrznuti specijalitet čini oko 10% tržišta smrznutog deserta. Prepoznajući mogućnost zarade, kompanija Pinkberi (Pinkberry) pokreće svoju franšizu. Odmah iza toga nastaju i druge franšize sa smrznutim proizvodima od jogurta i to: Cefiore, Snouberi (Snowberry), Beri Gud (Berri Good) i Kiviberi (Kiwiberry).

Smrznuti jogurt postiže sve veću popularnost kod potrošača!!!

Tržište je opet nametnulo svoja pravila, tako da su kreativnost i franšize većine tih kompanija propale, pre svega zbog ograničenog izbora pirea, mešavina i proizvoda. Ali je zato zbog propasti ovih franšiza, bio otvoren put manjim proizvođačima. Zbog toga su oni mogli primeniti svoje ideje i kreativnost u proizvodnji svojih proizvoda, jer nisu zavisili od pravila velikih kompanija.

Kao što je to slučaj i sa proizvodnjom običnog jogurta od kravljeg mleka, smrznuti jogurt se proizvodi i od mleka koza, ovaca, vodenih bivola, a na području Zapadne Kine i Bliskog Istoka i od vrste jaka i kamila. Zna se i da je smrznuti jogurt znatno kiseliji nego običan sladoled uz manje količine masti, tako da je nedavno dobio i novi naziv: Lagani i Malomasni sladoled.

Dostupna baza mešavine, omogućila je proizvodnju smrznutog jogurta i u većem broju zemalja van SAD. Pozitivan trend smrznutog jogurta se vraća 2000-tih, pre svega zbog pojave živih probiotičkih mešavina na bazi praha. Džona Vudela koji je ovaj prah osmislio, nazivali su i pionirom alternativnih zaslađivača u industriji smrznutog deserta. Možemo reći da je šećer najznačajnija karika u proizvodnji smrznutog jogurta, jer tokom pravljenja sprečava nastajanje kristala leda, a ujedno i čuva smrznuti jogurt. Ovaj specijalitet je vremenom stigao i u Veliku Britaniju i imao rast prodaje od čak 500% za samo godinu dana. Pojedini proizvođači koji su pokrenuli proizvodnju smrznutog jogurta, ovom informacijom su bili poprilično iznenađeni.

Iako se smrznuti jogurt smatra „zdravom poslasticom“, predlažemo ako vam ne smeta da ovaj specijalitet pravite ipak od punomasnog mleka, jer je upravo masnoća ključni sastojak koji sprečava nastajanje ledenih kristala. Prvi smrznuti jogurt je napravljen od originalno proizvedenog jogurta kao osnove, ali se u poslednje vreme proizvodi i od praha koji se meša sa vodom ili nekim drugim tečnostima i poslužuje kao penasta smrznuta tečnost iz aparata.

Smrznuti jogurt se proizvodi u mlečnoj, ali i veganskoj varijanti!

Postoji još jedan trik u sprečavanju kristala leda tokom pripreme pa predlažemo da dodate i malo kukuruznog sirupa. Poznato je da smrzavanje znatno otupljuje ukuse, pretpostavljamo da ćete biti zadovoljni ukusom, ali i da ćete verovatno poželeti i dodati još malo šećera. Predlažemo čak i da malo eksperimentišete i dodate kao moguće zaslađivače med, agavu ili javorov sirup. Smrznuti jogurt se u svetu proizvodi u mlečnoj varijanti, ali postoje čak i veganske opcije.

Interesantna je informacija da je u SAD od 1993. ustanovljen nacionalni dan smrznutog jogurta, ovaj neobičan praznik postoji i u februaru, a veliki broj prodavnica slavi ovaj dan i svojim potrošačima pri kupovini smrznutog jogurta u to vreme omogućavaju razne degustacije i brojne FroYo popuste.

Za razliku od sladoleda, smrznuti jogurt ima opori ukus!

Smrznuti jogurt veoma brzo postaje jedna od najpopularnijih poslastica, a brojnim kupcima odgovara što mogu kupiti ukusan desert sa znatno manje masnoće i kalorija u odnosu na neke druge poslastice. Od običnog sladoleda se pre svega razlikuje po svom oporom ukusu i uz mogućnost odabira proizvoda sa raznim vrstama preliva. Mnogi ljubitelji smrznutog jogurta smatraju da je on dostojna zamena sladoledu, a naročito za one koji paze na količinu unosa kalorija u svoj organizma.

Jedan magazin je napisao kako je smrznuti jogurt u suštini:
„Vesela fantazija koju možeš jesti bez posledica po organizam i to količinski koliko god želiš“

Za mnoge koji razmišljaju koji tip posla pokrenuti, proizvodnja smrznutog jogurta predstavlja sjajnu mogućnost za razvoj biznisa. Pre pokretanja proizvodnje smrznutog sladoleda svakako treba razmišljati i o mogućoj lokaciji, gde tako atraktivan proizvod promovisati i prodavati. Svakako svima koji se odluče za proizvodnju ove smrznute poslastice, predlažemo i obavezno stvaranje biznis plana. Ozbiljan biznis plan vam može pomoći u pokretanju ove sve više rastuće industrije.

I da ne ostanemo dužni, poklanjamo vam jednostavan recept uz koji sebi možete priuštiti neobičan smrznuti desert:
-za pravljenje smrznutog jogurta vam je potreban takozvani grčki jogurt, neko sezonsko voće koje je na raspolaganju i veštački zaslađivač poput meda
-da bi dobili što kremastiju (čvršću) strukturu, smesi možete dodati i banane, a poseban ukus možete dobiti ako dodate još i breskve, borovnice, maline…
-smesi možete dodati i neki mlečni ukus poput čokolade
-sve sastojke koje planirate koristiti treba staviti u mikser i dobro izmiksati
-dobijenu smesu stavite u zamrzivač
-kada smesa zamrzavanjem potpuno očvrsne, dobijeni smrznuti jogurt možete poslužiti u činije ili čak u kornet

Uživajte i prijatno!
Vaš Hedonist magazin

tekst: Hedonist magazin
foto: Pixabay

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *