Blog

Resveratrol

Jedinjenje Resveratrol otkriveno je daleke 1976. godine u ćelijama vinove loze (Vitis vinifera) te je utvrđeno da ga biljka sintetiše, kao odgovor na gljivične infekcije koje izaziva uglavnom plesan sive boje (Botrytis cinerea) ili prilikom izlaganja biljke ultraljubičastom zračenju. Fenolni fitoaleksin i antifungicid iz klase antibiotika, odgovorni su za to. Najveća koncentracija ovog jedinjenja, nalazi se u pokožici grožđa, dok je njegov sadržaj u mesu (pulpi) izuzetno nizak.

Narodi istočne civilizacije su lekovita svojstva ovog jedinjenja, upoznali mnogo ranije, koristeći tradicionalni lek Kojo-kon, koji se dobija iz korena biljke Polygonum cuspidatum i koristili za lečenje bolesti krvnih sudova, srca, jetre, dermatitisa, hiperlipidemije. Ovaj koren je poznat i u našoj narodnoj medicini kao „troskot“, a koristio se kao lek za lečenje slabosti srčanog mišića.

Motivisani rezultatima epidemioloških ispitivanja, koje ukazuju na negativnu korelaciju između konzumiranja vina i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti (jug Francuske gde se konzumiraju crvena vina), godine 1992. objavljeno je da Resveratrol koji se nalazi u vinu, može imati biološki veoma aktivna svojstva. Činioci koji izazivaju ovu bolest su povišen krvni pritisak, povišena koncentracija holesterola, šećerna bolest, gojaznost, nasleđe i fizička neaktivnost.

Zanimljivi su rezultati jednog Švedskog ispitivanja, kroz koje je razmatran relativan rizik smrtnosti kod unošenja 2 do 3 pića dnevno i utvrđeno da se konzumiranjem vina, smrtnost smanjuje. Pivo gotovo i nema uticaja, dok se kod unošenja jakih pića relativan rizik smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti povećava. Prema najnovijim rezultatima, preporučuje se unošenje 14 grama alkohola dnevno, što predstavlja jedno žestoko piće, pola litre piva ili 200 ml (2 dl) vina.

Ako se sve ovo sagleda ni jedna supstanca biljnog porekla, nije izazvala toliko interesovanje naučne javnosti kao Resveratrol. Na količinu resveratrola u vinu utiče više činilaca. Pre svega sorta grožđa (kultivar), klima, uslovi dužine čuvanja vina, fitosanitarno stanje grožđa, pritisak ceđenja kljuka, način vinifikacije, soj kvasca, primena enzima, kao i primena sredstava za bistrenje vina.

tekst: Hedonist magazin
foto: Pixabay

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *