Blog

Pijace Luang Prabanga

Luang Prabang (Luang Phabang) je izuzetno interesantan grad u Laosu, smešten na ušću dve reke koje ga okružuju. Grad i dalje čuva tradicionalne Lao drvene kuće, ali poseduje i naznake evropske arhitekture.

Zlatni krovovi su ukrašeni muralskim slikama i mozaicima, koji su pre svega inspirisani životom Bude. Balkoni ovih drvenih kuća izgrađeni su od tikovine, a prozori datiraju čak iz 19. veka. Možete samo pretpostaviti, kako izgledaju ove drvene kuće iza kojih pogled puca na zelenilo hrapavih planina u pozadini.

Do sada smo pisali o najpoznatijim pijacama gradova širom sveta, ali u Luang Prabangu teško da možete posebno izdvojiti samo jednu pijacu. Pretpostavljamo da je veliki broj turista koji posećuje ovaj simpatičan grad, iznenađen pa i zadivljen čistoćom i kompletnom uređenošću, ovog možda i najšarmantnijeg grada Jugoistočne Azije.

Jutarnja pijaca

Da započnemo predstavljanjem pijace koju zovu Morning market (Jutarnja pijaca). Pijaca je prepoznatljiva po tome, što prodavci svoje proizvode prodaju ispod postavljenih suncobrana raznih boja. Ako želite osetiti dušu ovog grada, poranite i pravac na pijacu gde lokalno stanovništvo od jutranjih sati kupuje, povrće, voće, ribu, juneće, pileće i guščije meso, ali i brojne životinjice poput žaba. Na ovoj pijaci je posebno cenjen Khaiphaen, inače sušeno meso od bizona.

Ako još niste probali pržene izdanke bambusa ili čips od banane, evo prave prilike za eksperimentisanje sa ukusima. Pijaca je smeštena odmah iza turističkog informativnog centra Luang Prabanga, a radi od 5h do 11h ujutru. A ako i niste preterano zainteresovani da kupite nešto na ovoj zanimljivoj pijaci, sigurno ćete biti raspoloženi da fotografišete neke od neobičnih proizvoda koji su u ponudi.

Posi pijaca
Posi pijaca (Phosi market) je verovatno i najveća pijaca u Luang Prabangu i pijaca je tematski podeljena na više delova. Na pijaci se prodaju sveži proizvodi od povrća do voća, sušena hrana, žive životinje, ali i proizvodi koji se koriste u kupatilu i razni kućni aparati. Ipak se može reći kako je Posi market posebno poznat po ponudi jeftine tekstilne galanterije i odeće. Ovde u ponudi ima svega od igle do lokomotive i ako opremate vaš dom tu možete pronaći posuđe, posteljinu pa čak i nameštaj. Posi market je smešten na putu za Kuang Si vodopade i radi od 5h pa sve do 17h. Zanimljivo je upozorenje koje možete dobiti pre odlaska na ovu pijacu, a to je da zbog velike gužve na ovoj pijaci, posebno vodite računa o sadržaju svoje torbe, počevši od novčanika pa sve do dokumenata.

Naviengkham pijaca

Naviengkham pijaca je u suštini po ponudi slična Poksi pijaci, jedino što je znatno manja. Na samom ulazu su prodavači voća i tu slobodno možete voziti bicikl i na brzinu obaviti kupovinu. Od ovih prodavaca uvek možete kupiti sveže voće od papaje preko manga, sve do banana. Za sebe možete kupiti razne tipove odeće od naboranih materijala do Flip Flopsa. Posebno treba napomenuti da su cene znatno povoljnije, ako povrće, meso, domaći pirinač i testo, kupujete u popodnevnim satima. Naviengkham market je smešten iza informativno turističkog centra ovog grada, a pijaca je otvorena svaki dan od 11h do 18h.

Dara pijaca

Pijaca Dara je smeštena u zatvoreni tip objekta u blizini kancelarije turističkog informativnog centra Luang Prabanga. Najveći deo prodavaca prodaje poznate suknje pod nazivom Skirts i to su tradicionalne suknje koje nose Lao žene i koje su izrađene od izuzetno šarenih materijala. Osim ženske garderobe, brojni štandovi u ponudi imaju i tradicionalne muške košulje i bluze. Ako odete dalje kroz pijacu, možete za sebe kupiti šešire, rančeve, patike i treking sandale. U sklopu pijace je smešten i veliki market u kome možete kupiti puno toga od sunčanih naočara, posuđa, šampona pa čak i sveže povrće. Na tezgama Dara pijace, možete pronaći i štap za selfi, razni dodatni pribor za mobilne telefone zaključno sa malom mobilnom WiFi antenom. Orijentir ove pijace je i muzej Taec koji se nalazi u blizini pijace, a radno vreme pijace Dara je od 8h do 17h.

Noćna pijaca

Ova pijaca je i jedna od najpoznatijih i najposećenijih, a nalazi se na glavnoj ulici u Luang Prabangu. Smatra se da je ovo i najveće tržište rukotvorina i mnogi dolaze u ovaj grad, kako bi obavili važnu kupovinu. Ovaj grad je poznato turističko mesto, a ova pijaca svakako zadržava pomalo upsavani šarm Laosa. Ova noćna pijaca se smatra čak i jednom od najboljih u svetu, jer turistima nudi proizvode starih zanata, razne drangulije i neobična jela.

Na ovoj da kažemo velikoj uličnoj pijaci, možete kupiti prepoznatljive papirnate suncobrane, magnete za frižidere, lampe, suvenirske majice, odeću sa otiscima slonova, Lao tekstil i čuveni tradicioinalni Hmong vez. Ako ste raspoloženi da podržite lokalne proizvođače iz domaće tekstilne industrije, kupite obavezno proizvode sa oznakom „Made In Luang Prabang“. Verovatno ćete odmah prepoznati razliku u kvalitetu uvoznih i domaćih proizvoda. A ako ogladnite, svakako vam preporučujemo da probate Lao palačinke od kokosa, a ako ste ožedneli u ponudi su voćni napitci, pivo i domaće dugačke baget kifle. Pijaca je za sve posetioce otvorena svaki dan od 5h pa sve do 20h.

Interesantno je da u ovom gradu funkcionišu dva potpuno različita tipa tržišta. Jedno je tržište hrane za koje turisti uglavnom nisu zainteresovani i ono noćno tržište, koje turiste itekako zanima. Smatra se da su raznovrsne pijace u Luang Prabangu prosto fascinantne, jer u svako doba dana i noći u brojnim uličnim prodavnicama, možete probati raznorazna atraktivna, ali i poprilično nesvakidašnja jela. U kasnim popodnevnim satima, saobraćaj se u glavnoj ulici zaustavlja i tada odjednom počinju nicati brojni štandovi. Na nekim od štandova možete kupiti predivan nakit, torbe, mekane igračke, ukrase, predivne umetničke radove, ali i hipi pantalone. Laos je poznat po ručnoj proizvodnji tkanih materijala i ručno šivenim proizvodima, a pored nekih proizvoda teško da ćete proći tek tako i da vas neće uopšte zainteresovati. Ako niste zainteresovani za kupovinu, a krećete se glavnom ulicom gde su brojne aktivnosti na štandovima, postajete na neki način i smetnja.

Restorani duž glavne ulice ovog grada su uglavnom poprilično skupi i pretežno su usmereni ka luksuznim turistima. Dok ugostiteljski objekti duž reke Mekong, imaju znatno niže cene usluga. Luang Prabang se ponovo otvara za turiste iz celog sveta od 1989. godine i od tada dolazi do velikog preokreta, jer do tada siromašni narod kao i ceo grad, živi sve bolje pa i bogatije. Nekadašnje tradicionalne drvene kuće koje su ranije korišćene kao kolonijalne vile, bile su u stanju raspadanja. Kada se situacija normalizovala, drvene kuće se renoviraju i menja im se dotadašnja namena u sada obnovljene butik hotele i vile. Zanimljivo je da je Luang Prabang 1995. godine uvršten na UNESCO listu svetske baštine.

I na kraju ove izuzetno zanimljive priče možemo slobodno reći da je grad Luang Prabang, destinacija koju jednostavno ne možete preskočiti, jer je jedno od najboljih i najatraktivnijih mesta Laosa. Ovaj grad je ujedno i poznata drevna kraljevska prestonica Laosa, tako da je ova regija ponosna i na svoju bogatu istoriju.

tekst: Hedonist magazin
foto: Pixabay

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *