Blog

Neighbour pijaca

Zanimljiva je ideja i sve što je sledilo tokom osnivanja i kasnije tokom rada ove izuzetno zanimljive pijace. Prvobitna ideja je bila da se oživi tržište u zajednici, kao društvene institucije.

Ova simpatična pijaca je smeštena u takozvanom „Nebeskom skladištu“ stare fabrike peciva. Neighbour pijaca se uspostavila kao katalizator i prava urbana renesansa, koja je postala prohodno srce malih kreativnih industrija u gradu. Ova izuzetno atraktivna pijaca je postala posebno popularna i sve više posećena od strane svakodnevnih domaćih kupaca, ali sve više i od strane turista negde od 2006. godine.

Nakon deset godina koliko je postojala i radila ova pijaca u gradu Kejp Taun (Cape Town) u Južnoj Africi, ona ujedno postaje i najznačajniji izlog najkvalitetnijih proizvođača i trgovaca u ovom gradu. Ove sjajne i vredne poslovne ljude, nazivaju kreatorima i proizvođačima specijaliteta, ali i alhemičarima hrane.

Pijaca se sada prostire na dva sprata i u prolazu gradske kuće pod nazivom Bramfotein (Braamfontein building). Fasadu ove građevine je projektovao Eduardo Vila (Edoardo Villa). Ovo izuzetno živo mesto svakodnevno poseti oko 4000 ljudi, koji pokušavaju doći do tezge gde mogu probati razne proizvode pa i prave specijalitete.

Zbog izuzetno velikog broja posetilaca koji posećuju ovu pijacu, mesto je prevazišlo svoju prvobitnu namenu. U neviđenoj gužvi, kupci pokušavaju doći do robe koju žele kupiti. Na vagama se svakodnevno izmeri ogromna količina proizvoda i obrne velika suma novca.

Smatra se da je prodavcima najjednostavnije pripremiti ostrige, koje su izuzetno tražene na ovoj pijaci. Na pijaci možete kupiti ostrige, koje vam prodavac može odmah i pripremi za jelo. Tezge gde se priprema kuvana i pečena hrana, smeštene su između dva sprata.

Ovde možete naručiti terijaki suši (teriyaki sushi) i zaliti ga svežim kokosovim koktelima. Posebno otkačenim i potpuno neobičnim, smatra se pravi specijalitet pod nazivom Paela (Paella). Verujemo da ćete sigurno uživati u sjajnoj atmosferi ove pijace, ako budete imali priliku da je jednom posetite.

Ova pijaca nije samo mesto prodaje brojnih trgovaca, nego i izuzetno zanimljivo mesto, gde se tokom susreta mnogi informištu o proizvodima i raznim atraktivnim specijalitetima. Mnogi tu mogu započeti obuku za svoje buduće zanimanje, ali se i ozbiljno edukovati.  Evidentna je pozitivna atmosfera svih onih, koji nešto traže na ovoj pijaci. Nova prijateljstva su sastavni deo svakodnvnih susreta meštana i turista iz celog sveta na pijaci Neighbour, koja je i duša grada Kejp Tauna. Smatra se čak da svakodnevni aktivan život ove pijace, doprinosi i kultu ovog grada pa i značajne elemente razvoja kulture.

Zanimljivo je da je ova pijaca smeštena u ulici koja se zove Vudstok (Woodstock) i otvorena je svake subote. Lokalni meštani pijacu zovu „Stari mlin sa pecivima“, jer je svojevremeno tu ranije radila fabrika biskvita. Na ovoj pijaci svoje najkvalitetnije proizvode nude i prodaju pekari, organski vrtlari, poljoprivrednici, razni trgovci, mesari i lokalni kuvari koji vam hranu od lokalnih proizvoda mogu pripremiti odmah tu na licu mesta. Iako je izuzetno popularna i posećena, pijaca radi samo subotom od 9h do14h. Na ovom prostoru se često organizuju i razne manifestacije i koncerti, a odmah kraj pijace rade brojni butici, galerije, prodavnice kućnih potrepština.

Za prave gurmane imamo sjajnu informaciju koja kaže da se u okolini pijace smešteni najelitniji restorani, koji nude i pripremaju izuzetno kvalitetne specijalitete. Dva najpoznatija restorana koji rade u blizini pijace su The Test Kitchen i The Pot Luck Club. Smatramo da je ova priča o najpoznatijoj pijaci u gradu Cape Town u Južnoj Africi, dovoljan razlog da je posetite, ako imate priliku da dođete u ovaj grad.

tekst: Hedonist magazin
foto: Pixabay

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *