Blog

Istorijat Glampinga

Čovek je kroz istoriju, morao pristajati na mnoge kompromise i ujedno se prilagođavati novim životnim situacijama, izumima i globalnim fenomenima. I ako ste se upravo zapitali šta je Glamping, odmah vam odgovaramo da je Glamping upravo jedan globalni turistički fenomen za kojim vlada prava pomama u celom svetu. Glamping je ujedno i jedan od najboljih kompromisa svih vremena u kompletnoj istoriji čoveka.

Za sve vas koji volite prirodu, ali se ne želite odreći luksuza za sve vas postoji Glamping!!!

Ne postoje zvanični dokazi o prvim počecima Glampinga, ali se možemo složiti da svi putevi vode u čitave gradove i palate od šatora, koji su postavljani za Sultane. Ovi luksuzni šatori, bili su pravljeni od tkanina, ukrašavani vezom, opremljeni skupim nameštajem i naravno luksuznim i basnoslovno skupim tepisima. U to vreme, Turci nisu koristili termin Glamping, jer naravno za njega nisu ni znali, ali su itekako znali uživati u ekstravagantnim šatorima u kojima su svakodnevno živeli. Naravno u svom tom uživanju, najveću privilegiju uživanja u svom tom luksuzu, imao je upravo Sultan.

Najekstravagantniji primer Glampinga na svetu u to vreme, bio je diplomatski samit pod nazivom „Polje od zlatnog platna“ (Field of the Cloth of Gold). Samit je organizovan u čast Henriha VIII iz Engleske i Francisa I iz Francuske 1520. godine. Biće potpuno jasno o kakvom se luksuznom kampovanju, pardon, samitu radilo, kada vam kažemo da je bilo postavljeno ni manje ni više nego 2800 šatora, koji su bukvalno odisali teškim luksuzom. Kraj svakog šatora bile su postavljene fontane u kojima je umesto vode, teklo crveno vino. Otprilike u isto vreme, Osmanlije su se bukvalno razmetale, takozvanim palačionim šatorima, koje su prevozili sa jedne vojne misije i lokacije na drugu. Kompletni timovi zanatlija su putovali zajedno sa vojskom, kako bi u svakom trenutku, mogli biti prisutni u održavanju kompletnog naselja. Profesor Nurhan Atasoj (Nurhan Atasoy), opisao je fenomenalne detalje ornamenata, koji su ukrašavali unutrašnjost i spoljašnjost šatora. Ovi ukrasni detalji su ove šatore činili u suštini impozantnim stanovima, dostojnim jednog vladara.

Ovaj tip šatora je tokom mnogih svečanih ceremonija, stvarao prelepu pozorišnu predstavu. Sačuvane su minijaturne slike iz tog vremena, koje prikazuju prisutnu publiku i organizovane bankete u carskom šatoru, koji su bili održavani tokom vekova. Šatori tadašnjih careva, bili su bogato ukrašeni kao umetnički paviljoni. Često su imali dizajn, sličan cvetnim obrascima koji su rađeni na pločicama, bilo kao aplikacije, koristeći za ukrašavanje raznobojne tkanine ili je dizajn bio rađen vezom, koristeći različite šablone, upotrebom metalne ili svilene niti.

Tokom dvadesetih godina, skoro 400 godina kasnije, među bogatim Amerikancima i Britancima, stvorila se ideja na jednom afričkom safariju o pokretanju luksuznog odmora i jednostavno kako su rekli: „Stvar koju treba učiniti“. Ali bogati turisti željni avanture i pokretanja dodatnog adrenalina, imali su jedan problem, nisu se želeli odreći luksuza i udobnosti na koje su svakodnevno navikli. Tadašnji domaćini ovih razmaženih turista, prepoznali su nove mogućnosti u razvoju turizma i bogatim avanturistima su ubrzo uz luksuzne šatore, obezbedili kupatila, generatore za proizvodnju struje, rashlađen šampanjac i sav onaj luksuz, koji su zahtevali tokom te avanture.

U vezi samih početaka Glampinga, možemo vas našom pričom odvestu i u Afriku 1900-tih godina, kada su bogati Evropljani i građani Amerike, počeli dolaziti na safarije, uslovljavajući svoj dolazak zahtevom da unutrašnjost šatora bude kompletno opremljena luksuznom opremom i to od najmanjih sitnica, luksuznom posteljinom, sve do persijskih tepiha i krupnih delova nameštaja. Razmaženi turisti u to vreme naravno nisu sa sobom želeli nositi delove svog nameštaja, već samo luksuznu garderobu, svu obaveznu propratnu opremu za ličnu higijenu i naravno oružje, ako su planirali ići u lov. Podrazumeva se da je u celoj priči morao biti obezbeđen i kuvar, koji je morao znati pripremiti sva ona luksuzna jela na koja su tadašnji bogataši navikli.

Glamping je jednostavno potpuno moderan ekvivalent, koji pogoduje onome što priroda nudi kroz vekove, ali i onim čime današnja moderna tehnologija raspolaže. Ovaj fenomen u turizmu još nazivaju i Luksuzni kamp (Luxury camping), Butik kamp (Boutique camping), Udoban kamp (Comfy camping), kao i kamp Poš (Posh camping).

Glamping je pre izvesnog broja godina, jednostavno zapalio turiste u Americi, koji uživaju u rekreaciji i istinskom odmoru. Sve ukazuje na to da je ovaj globalni fenomen, koji u ekološkom, ujedno i luksuznom ugostiteljstvu, ima najbrži rast na svetu. Tokom ovog tipa kampovanja, neće vas čekati logorske vatre, vreće za spavanje i postavljeni klasični šatori. Šatora u suštini ima, ali su to luksuzni šatori. Uz ove luksuzne šatore, Glamping naselje može posedovati i luksuzne vile, kolibe, brvnare… U današnje vreme strukturu Glamping kampa još čine: Jurt šatori (Yurts), Zvono šatori (Bell tents), Safari šatori (Safari tents), šatori kabine (tent cabins), Vintaž karavani (Vintage caravans), prikolice (trailers), Tipi (Tipis), kuće od drveta (tree houses) pa i takozvani Ciganski vagoni (Gypsy wagons).

Smatra se da osećaj tokom Glamping kampovanja, apsolutno prevazilazi sve one osećaje tokom klasičnog kampovanja. Glamping pruža jednostavno fenomenalne poslovne mogućnosti u razvoju turizma, jer se potpuno razlikuje od svega do sada ponuđenog. Deo turista je sasvim sigurno zasićen već ustaljenim načinima odmora, kao i destinacijama, tako da smo sigurni da će im Glamping ponuditi, potpuno novu dimenziju odmora.

Glamping je posebno postao popularan među turistima u 21. veku. Ovaj tip bogatih turista, želi da im se ponudi kampovanje koje će im podići adrenalin, ali i kampovanje koje će im pružiti sve one pogodnosti, koje imaju tokom boravka u luksuznim hotelima. Ako se pitate koji je raspon cena iznajmljivanja kreveta u Glamping kampovima, proverili smo i saznali da se cene kreću od 55 eura pa čak i do 1150 eura po krevetu za noć. Ne vredi da cene iznajmljivanja u Glamping kampovima, upoređujete sa cenama iznajmljivanja u stanadardnim kampovima, jer se radi o sasvim različitim tipovima kampova i pre svega usluga.

Prema istraživanjima kompanije Google, ključna reč Glamping, počela se pretraživati početkom 2007. godine. Zanimljivo je da su se mnogi rančevi, vinogradi, voćnjaci pa i poljoprivredna gazdinstva, polako počela prilagođavati i sve više koristiti kao Glamping kampovi. Ovo su mesta u kojima se naravno, galantnim turistima omogućava luksuzno kampovanje, ali se od tih turista može i zaraditi pristojna suma novca.

fotografije: Pixabay
Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *