Blog

Gavez je jedna od najlekovitijih biljaka na svetu

Gavez (lat. Symphytum officinal) višegodišnja je zeljasta biljka. Na našim prostorima je još zovu: crni gavez, volovski jezik, crni gavez, vela konsolida, pljušč, opašica, svenik, svatovci, veliki gavez i kilnjak. Koren je u unutrašnjosti bele boje, spolja je crn i repastog je izgleda, sočan, debeo, razgranat i vretenast. Stablo je uspravno, zeljasto, a dostiže dužinu od 30 do 60 centimetara. Grana se u gornjem delu u unutrašnjosti je šupalj, čvrst je i pokriven dlačicama. Listovi biljke Gavez su izuzetno čvrsti i dlakavi.

Donji listovi su lancetasto jajasti, postepeno se sužavaju u lisnu dršku, a gornji su sedeći. Cvetovi ove biljke se grupišu u cvasti u uvojke, pojavljuju se tokom leta iz takozvanog pazuha gornjih listova. Čašica je kraća od krunice i to dvostruko, a čine je žućkasto beli i prljavo ružičasti listovi, koji međusobno srastu. Listovi imaju izuzetno neobičan, pomalo zvonast izgled. Unutar same krunice, nalaze se kratke lancetaste i papilozne ljuspice. Stub tučka nema uvek istu dužinu, a prašnici su epipetalni. Ova lekovita biljka uglavnom cveta od maja do jula, a sam plod je orašica. Za rast i razvoj su mu potrebna vlažna staništa poput livada, a može se pronaći i u ravničarskim terenima.

Gavez u svom latinskom nazivu ima reč officinal, što znači da je Gavez bio službena lekovita biljka. Kao takva bila je zvanično prodavana u farmakopejama i apotekama tog vremena u srednjem veku i to između 5. i 15. veka. Latinska reč „officinale“ i „officinalis“ su reči, koje su se koristile u srednjem veku. Ova reč je označavala da se biljka koristi u herbalizmu i medicini, a često se koristi i kao drugi naziv dvodelnog botaničkog imena. Može se pronaći u velikom delu Evrope pa sve do Male Azije i zapadnog Sibira.

Biljku Gavez smatraju jednom od najlekovitijih biljaka na svetu!!!

Biljka sadrži tanine, smole, sluzi, alkaloide, karotin i eterično ulje. Listovi biljke sadrže značajnu količinu karotina, a poznato je da sadrže i glikoalkaloid konsolidin, kao i cinoglisin. Prisutne supstance su i alantoin koji se smatra purinskim derivatom, a koji poseduje još i simfitin, pirolizidin i ešimidin. Lekoviti deo biljke koji se sakupljaju za zdravstvenu upotrebu su listovi i korenje. Ovi delovi Gaveza se sakupljaju na proleće i kasnije na jesen. Lekovitost Gaveza naročite čine holin, tanin, sluzi i etarska ulja.

Biljku Gavez smatraju jednom od najlekovitijih biljaka na svetu. Ova lekovita biljka efikasno deluje protiv sledećih zdravstvenih problema: reume i artritisa, iščašenja i uganuća, bolova u leđima, čireva, krvi u mokraći, psorijaze, deformacije palca, proširenih vena, unutrašnjih i spoljnih rana, ogrebotina i oteklina, krvarenja i lomova. Prirodna i aktivna supstanca alantoin ima snažno delovanje, koje povoljno podstiče rast stanica u potkožnom, vezivnom tkivu te kostima. Pomaže kod obnavljanje tkiva kod zatvorenih preloma kostiju, kostobolje, iščašenja i uganuća, najviše deluje u stvaranju novih ćelija svih vrsta poseklina, ispucalosti.

Koren Gaveza ublažava teškoće kod organa za varenje!

Smatra se da nema boljeg leka od sveže nastruganog Gaveza, kojim se oblože obolela mesta od kostobolje i gihta. Tinktura se pokazala efikasnom kod lečenja upale živaca, naročito na bolnim mestima koja su osetljiva na na pritisak. Odlika tinkture je da ima mogućnost obnavljanja kože, naročito one koja je naborana i ostarela, a to znači da uklanja bore oko očiju, a sve zbog upotrebe mnogih kozmetičkih sredstava.

Koren Gaveza ublažava teškoće kod organa za varenje, srdobolje, katara želuca (bez ili sa prolivom) prejake menstruacije, krvavog ispljuvka i kašlja, upale pluća, bronhialnog katara, upale porebrice, bolesti bubrega, dijareje, hroničnog kašlja, karpalnog sindroma, katara želuca pa čak i kancera. Pokazao se kao dobar i protiv upale vena korišćenjem njegove tinkture, kada se koristi u kombinaciji sa kantarionovim uljem i gospinom travom, a najbolja kombinacija je sa tinkturom od kantariona. Zanimljivo je da botaničari smatraju da je izuzetno snažan i ima izuzetnu moć da ubrza srašćivanje prelomljenih kostiju.

Od Gaveza se mogu pripremati biljne kapi, čaj, mast, tinkture, oblozi, gel i kupke. Oblozi od ove lekovite biljke su izuzetno efikasni, a pripremaju se od osušenog i mlevenog korena. Ako primenite oblog odmah po pripremi, pomažu kod svežih rana, najdublje rane zarastaju brzo i ne ostaju ožiljci, a sprečava i trovanje krvi. Oblog od lišća biljke, preporučuje se čak i kod paralize i stavlja se na obolele ekstremitete. Primena ove biljke se preporučuje uglavnom za spoljnu upotrebu, sem pojedinih situacija kada se biljka Gavez koristi i kao čaj koji se priprema od korena.

Botaničari smatraju da je Gavez izuzetno snažan i ima izuzetnu moć da ubrza srašćivanje prelomljenih kostiju!

Mast od ove lekovite biljke, izuzetno je efikasna kod otvorenih i svežih rana. Naučnici smatraju da bi mast od Gaveza mogla pomoći protiv bolova u leđima milionima ljudi. Istraživanja ukazuju da su primenom ove biljke, bolovi smanjeni čak za 95% i to u roku za neverovatnih sat vremena od kako je urađena primena. Ako nemamo mogućnost primeniti svežu biljku, možemo koristiti i tinkturu, koja se pokazala odlično protiv neuralgičnih bolova, a naročito protiv nepodnošljivih bolova lica. Obzirom da biljka deluje snažno na centralni nervni sistem, preporučujemo da se uzima u manjim količinama.

Od korena ove biljke se može praviti i čaj, koji pomaže kod bronhijalne astme, protiv čira na želucu ili ako želite poboljšati mokrenje i znojenje. Ovaj čaj je izuzetno efikasan u uklanjanju grčeva u trbuhu, bronhijalne astme i protiv čira na želucu. Od biljke se priprema i gel, koji se može nabaviti, a to je preparat koji sadrži ekstrakt korena. Kada se gel namaže na određene delove tela poboljšava drenažu, epitelizaciju i regeneraciju tkiva. Efikasnost gela je dokazana kod iščašenja, istegnuća, reumatskih deformiteta nožnih i ručnih zglobova, posttraumatskih stanja pa čak i sportskih povreda, modrica, posekotina i nakon ujeda insekata.

Gavez je izuzetno privlačan insektima oprašivačima!

Tinktura Gaveza je dobra kod lečenja upale nerava organizma. Ispiranje usta sa izdrobljenim korenom, koji je pomešan sa kamilicom i vodom, deluje efikasno kod upale sluzokože usne duplje i dentalnog procesa.Ne preporučuje se primena biljke Gavez trudnicama. Zanimljivo je da se Gavez smatra jednom od najkorisnijih biljaka, koju možete zasaditi u svoje dvorište, jer obogaćuje biljke mineralima i jača kompletnu biljku. Biljku gaje i zbog toga što prelepo izgleda kada procveta, a zanimljivo je da je izuzetno privlačna insektima oprašivačima. Vaša bašta može biti puna pčela, ako zasadite ovu biljku. Svi preparati od Gaveza ne smeju se pripremati i skladištiti u metalnom posuđu.

tekst: Hedonist magazin
fotografije: Pixabay

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *