Blog

Čičikastenango pijaca

Čičikastenango pijaca (Chichicastenango’s markets) se nalazi nedaleko od gradova Antigva i Gvatemala. Meštani govore jedan od 31. Maja jezika koji postoje i kojima se govori u ovoj regiji. Engleski govori tek pokoji stanovnik, mada ako ste pravi kupac sa prodavcem ćete lako pronaći zajednički jezik. Ova pijaca postoji već vekovima i od davnina se smatrala, jednom od najznačajnijih i najvećih u regionu čuvenih Maja.

Ovo je veliki autohton grad sa 45000 stanovnika. Veliki broj prodavaca i to često čitave porodice, dolaze predveče u ovaj grad da zauzmu svoje mesto na tezgama. Improvizovani krevet uglavnom prave ispod same tezge, a obzirom da se Čičikastenango nalazi na 1965 metara nadmorske visine i svim prodavcima koji često prespavaju na uličnim tezgama, noću bude izuzetno hladno. Prodavci njihove proizvode postavljaju na svoje tezge već tokom noći, a sve je od rano ujutru spremno za reku kupaca, koji će doći iz svih krajeva Gvatemale na ovu pijacu.

Ovaj neobičan grad je izgrađen i razvija se na trgovini, tako da je u njemu kupovina i prodaja sve. Na ovoj pijaci možete kupiti sveže poljoprivredne proizvode, svinje, žive ćurke ili kokoške, a jednom godišnje i stoku. Lokalni meštani za prodaju nude i začine, lekovito bilje, Pom i Copal (tradicionalni Tamjan), Cal (kreč kamen za pripremu Tortilje), drvene kutije, kamenje i mačete. Ovde naravno možete kupiti i izuzetno atraktivne suvenire, čuvene drvene maske, ručno rađeni tekstil sa šarenim dezenom kao i pribor za domaćinstvo. Drvene maske su popularne u ovom delu sveta, a maske koriste plesači u tradicionalnim plesovima, recimo kao što je ples osvajanja.

Svako može na ovoj pijaci pronaći nešto za sebe, a raspon različitih proizvoda raspoloživih za prodaju je izuzetno impresivan. Među predmetima koji se prodaju je i tekstil, a najbolje se prodaju ženske bluze, koje su izuzenog kvaliteta. Pijaca Čičikastenango radi četvrtkom i nedeljom, a u planu je da ovo bude i najveća pijaca u Gvatemali. Domaća valuta je Kuetzal (Quetzal) i za nju možete kupiti izuzetno zanimljive proizvode na ovoj neobičnoj i pre svega atraktivnoj pijaci.
tekst: Hedonist magazin
foto: Pixabay

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *