Blog

Buvlje pijace postaju prepoznatljiv trend u svetu

Buvlje pijace postaju prepoznatljiv trend u celom svetu i sve više se smatraju Turističkim proizvodom. Zanimljiva je još jedna formulacija u kojoj se kaže da se na buvljacima razvija ozbiljan turizam.

Mnoge Buvlje pijace u svetu privlače pažnju turista naročito vikendom pa se ovaj tip turizma naziva i Vikend turizam. U mnogim delovima sveta, Buvlje pijace (eng. Flea market) postoje i rade već vekovima. Upravo saznanja i iskustva o tome kako one funkcionišu i koliko turista dovode, mogu pomoći mnogim sredinama u razvijanju turizma.

Buvlje pijace se smatraju ozbiljnim turističkim proizvodom

Specifična posebnost turizma na buvljacima, može se promovisati i kao celovit turistički proizvod. Buvlje pijace u celom svetu privlače stotine hiljada posetilaca, a neki od njih vole predmete sa dušom kako mnogi nazivaju antikvitete. Pojedini posetioci buvljaka ljubitelji su umetnosti, neki sakupljaju stare knjige, ploče, a pojedini su ljubitelji filatelije ili numizmatike.

Na buvljim pijacama mogu se pronaći čak i vredni pa i delikatni artefakti, kao i brojni starinski predmeti. Nije potrebno posebno navoditi kako Buvlje pijace oduševljavaju obične turiste amatere što se tiče starih stvari, ali i prave profesionalce koji strpljivo love vredne antikvitete koje potražuju čak i godinama, a možda i ceo svoj život. Kada krenete na neku buvlju pijacu, odredite sebi (ako ikako to možete) određeni budžet, koliko novca planirate potrošiti na buvljaku.

Pojedini koji obožavaju šetnju buvljacima i to bez nekih preciznih planova šta će kupiti, često znaju reći:
Kada ideš na Buvlju pijacu ne treba ti ništa, ali kada kupiš neku staru stvar, baš ti je ona trebala!

Onima koji ne znaju kako funkcioniše trgovina na ovim atraktivnim pijacama starih stvari, treba svakako reći da na Buvljim pijacama nema fiksnih cena i da je tokom kupovine poželjno pa i obavezno cenkanje.

Može se slobodno reći kako su Buvlje pijace pune brojnih iznenađenja, jer nikada ne znate šta će se na pijaci prodavati, jer to nije klasična prodavnica u koju redovno idete i već znate šta se gde u prodavnici od robe nalazi.

Oni koji na ovim izuzetno zanimljivim pijacama prodaju stare predmete, kao i oni koji se bave turizmom i ugostiteljstvom, neka obavezno provere koliko turista posećuje neku Buvlju pijacu. Sve zavisi naravno o ponudi pa i samoj atraktivnosti neke buvlje pijace, ali se može reći kako pojedine privlače hiljade, a neke čak i desetine hiljada turista ljubitelja starih stvari, ali i ozbiljnih antikviteta.

Mnogi antikvitete nazivaju i Predmeti sa dušom!

Buvlje-Antikvarne pijace su postale prepoznatljivo pa i popularno mesto za kupovinu zanimljivih starih stvari. Svaki buvljak ima svoju specifičnu atmosferu, koju pozitivno prenosi na sve one koji pijacu posete. Nije bitno da li ste novi u trgovini sa starim stvarima ili ste profesionalac koji se ozbiljno bavi antikvitetima, ali je uvek je interesantno da saznate nešto o istorijatu buvljaka na koji ste došli. Ne samo da buvlje pijace stvaraju potpuno novo iskustvo kod svakog posetioca, već mu one mogu pomoći da nauči nešto novo, ali i da mu pomognu u razumevanju istorije.

Iako je teško definisati istorijat buvljih pijaca, već smo pisali da je termin Buvlja pijaca najverovatnije nastao na pijaci u Parizu koja je od samog početka bila specijalizovana za prodaju polovne robe koja može, ali i ne mora da ima buve. Istraživao sam i saznao da je termin Buvlja pijaca na engleskom jeziku (eng. Flea market), nastao je najverovatnije 1922. godine.

Buvlje pijace mogu pomoći i oko boljeg razumevanja istorije!

U svojim najranijim oblicima, buvlje pijace su bila mesta, gde se mogla prodavati polovna roba. Pijace starih stvari koje se već tradicionalno održavaju već dugi niz godina, postavljaju se duž mnogih ulica u gradovima i najčešće su sezonskog karaktera. Ipak zbog velikog interesovanja onih koji obožavaju šetnju ovim pijacama u mnogim gradovima u svetu, pojavile su se i stalne lokacije na kojima se redovno održavaju buvlje pijace.

U zavisnosti od lokacije na kojoj se ove pijace nalaze, buvlje pijace mogu imati i drugačije nazive, kao što je Svap sastanak (eng. Swap meet). Nazivi Antikvarna pijaca (eng. Antique market) ili Vintaž market (eng. Vintage market) označavaju uglavnom mesta gde se prodaju samo ozbiljni antikviteti. U nekim manjim mestima u svetu, buvljaci su još poznati i kao Dvorišna prodaja (eng. Yard sales) i Garažna prodaja (eng. Garage sales).

U nekim manjim mestima buvljaci su poznati i kao Dvorišna i Garažna prodaja!

Iako imaju pomalo misteriozno poreklo, niko ne sumnja da buvlje pijace u svetu obožavaju i posećuju milioni posetilaca. Osim što su buvlje pijace interesantne pa i korisne posetiocima, one su i idealno mesto pojedincima da započnu svoj sopstveni biznis. Smatramo da ne treba posebno navesti, koliko buvlje pijace doprinose razvoju turizma i ugostiteljstva mestima u kojima se održavaju.

Navešćemo najčešće greške koje se prave prilikom kupovine na buvljim pijacama i izložbama antikviteta. Ljubitelji buvljaka na njih idu iz nekoliko razloga, neki kako bi kompletirali kolekciju, neki su tu da bi zaradili, a pojedini izložene stvari kupuju da bi uredili svoj dom.

Nemojte nikada propustiti priliku da posetu buvljoj pijaci pretvorite u iskustvo učenja!

Pronašli smo na internetu komentar jednog iskusnog antikvara, koga je majka od malena vodila na buvlje pijace i koja mu je često znala reći: Nije povoljno ako je jeftino napravljeno i ako će se sutra raspasti!

Često iskusni trgovci na buvljim pijacama kažu: Treba biti pametan kupac!

Oni koji ne poznaju kako funkcioniše trgovina na buvljacima, misle da su ponuđene cene prodavaca konačne i da ih prodavac neće menjati. Međutim mnogi su vremenom naučili da je na buvljim pijacama poželjno i naravno korisno cenkati se.

Kako se ove pijace uglavnom dešavaju na otvorenom, jedna od grešaka koju možete napraviti je da ne proverite vremensku prognozu. Jer ako će u vreme održavanja pijace biti previše vruće, hladno ili će padati kiša ili sneg, može se desiti da vam vreme pokvari posetu pa i željenu kupovinu na buvljoj pijaci, jer će i broj prodavaca tog dana verovatno biti manje, što znači da će i ponuda biti slabija. I to nije pravilo, jer moja supruga nekada ima bolji ulov na buvljoj pijaci čak i kada pada kiša i ima samo nekoliko prodavaca.

Na buvljim pijacama jedan od najlepših detalja trgovanja je to što prodavac odmah prilikom prodaje dobije keš. Zato neki od prodavaca često kažu, kako je na ovim pijacama Gotovina i dalje kralj. Prodavci na buvljim pijacama obožavaju gotovinu, zato što je dobijeni keš trenutno zadovoljstvo.

Mnogi prodavci smatraju kako je gotovina i dalje kralj na buvljim pijacama!

Pre kupovine nekih većih stvari na buvljoj pijaci i ako je to deo željenog enterijera ili čak nameštaj, pre odlaska na buvlju pijacu izmerite deo prostorije u kući ili stanu za koji planirate kupovinu, a obavezno izmerite i gabarite prtljažnika u automobilu da vam se ne bi desilo da nešto što ste već kupili ne može stati u vaš auto ili da kupljenu stvar ne možete staviti na željeno mesto u kući ili stanu.

Ako volite šetnju i kupovinu na buvljim pijacama, sigurno na njih odlazite posebno raspoloženi i za razgledanje izdvajate puno svog slobodnog vremena. Najveću grešku možete napraviti, ako sa sobom na pijacu povedete nekog ko buvlje pijace ne voli i ko za duge obilaske takvih pijaca nema strpljenja.

Već smo u jednom prethodnom tekstu napisali, kako na buvlje pijace treba otići rano od samog otvaranja pijace, jer će tada i vaš ulov lepih starih stvari biti uspešan, a ako na pijacu odete kasno može vam se desiti da budete uskraćeni za lepe pa i vredne eksponate. Opet ako želite na buvljoj pijaci kupiti neke stvari što jeftinije, onda na pijacu dođite negde pred sam kraj, kada prodavci spuštaju cene svoje robe koje prodaju.

Nikada na buvlju pijacu nemojte povesti nekog ko ih ne voli i ko nema strpljenja za duge obilaske istih!

Kada krenete na buvlju pijacu sigurno ne znate unapred koliko stvari ćete kupiti i zato preporučujemo da uvek ponesete ranac ili čak i kolica na točkove. Ako kupite više starih stvari biće nezgodno da ih nosite u malim kesama ili u rukama. Predlažemo vam da za svaki slučaj na buvljak ponesete i nešto starih novina, jer će one biti korisne za pakovanje, ako kupite nešto od keramike, kristala ili stakla.

Ako ste gledali neke tv emisije naročito stranih produkcija, neke od ovih emisija mogu približiti realnost istih. Neke od njih ipak ne predstavljaju funkcionisanje buvljih-antikvarnih pijaca na pravi realan način pa vam se može desiti kada dođete na buvlju pijacu na osnovu gledanja neke tv emisije da vam se čini kako ona ne funkcioniše baš onako kao u pomenutim emisijama. Zato vam predlažemo ako na buvlju pijacu idete prvi put da ipak odete bez ikakvih očekivanja i predrasuda, jer ćete realnost funkcionisanja buvljih pijaca saznati tek onda kada na njih dođete.

Pre odlaska na buvlju pijacu obavezno ponesite ranac, kolica na točkove i stare novine!

Ako planirate odlazak na buvlju pijacu sa preciznom idejom i spiskom šta planirate kupiti, verujte sigurno ćete se zaljubiti u neku stvar koja nije bila na spisku, a izvesno je da ćete posle nje kupiti još neku van tog spiska.

Već smo naveli kako prodajne cene na buvljim pijacama nisu fiksne i da je sve stvar trgovine i snalažljivosti prodavca, ali i kupca tokom čuvenog cenkanja. Pojedini kupci koji nemaju iskustva pri kupovini polovnih stvari na buvljim pijacama, pribegavaju uvredljivim pa i agresivnim taktikama pregovaranja i možemo slobodno navesti kako je to potpuno pogrešan način.

Čin cenkanja nije ništa nepristojno, već je to deo trgovine na ovim pijacama i tom činu treba prići sa punim poštovanjem. Prodavci polovnih stvari i antikviteta (antikvitet je polovna stvar stara više od 100 godina), pre odlaska na pijacu formiraju svoju cenu tako da im ostane dovoljno prostora da se sa potencijalnim kupcem cenkaju.

Evo i definicije cenkanja:
Cenkanje je dogovorena i obostrano zadovoljavajuća igra!!!

Najbolje je da prodavcu koji prodaje stvar koja vas zanima kažete: Koja je vaša poslednja cena. A kasnije ako ne dobijete željenu cenu prodavcu kažete: Da li bi bilo u redu da vam ja kažem moju ponudu. Prilikom tog razgovora i dogovaranja, budite ljubazni i poštujte odluku prodavca bilo kakva da bude što se tiče njegove konačne prodajne cene za stvar koju prodaje.

Ako prodavac tokom cenkanja pristane na cenu koja vama odgovara, nikako sebi u tom trenutku ne smete dozvoliti da mu kažete kako ipak morate još razmisliti, jer to ne bi bilo korektno sa vaše strane. Poštenije je ako vam cena ponuđene stvari ne odgovara i potpuno u redu da se prodavcu zahvalite na ponudi i iskreno mu kažete da vam ponuđena cena ne odgovara.

Odmah razmislite kako bi se vi osećali da pristanete na cenu stare stvari koju prodajete i koja odgovara kupcu, a da on iznenada ipak odustane od kupovine. Kao kupac treba poštovati prodavca na buvljim pijacama, jer je potpuno jasno kako je on uložio puno truda, energije i vremena da pripremi, spakuje, donese i izloži stare stvari za prodaju.

Kupac treba poštovati prodavce na buvljim pijacama!

Ako se govori o antikvitetima (polovna stvar starija od 100 godina) to su polovne stvari koje poseduju veliku vrednost, ali je izvesno da tako vredan eksponat koji je odlično sačuvan i nema nikakvo oštećenje, uglavnom nećete dobiti po nižoj ceni.

Obavezno treba navesti kako ne možete očekivati nižu cenu nekog antikviteta, samo zato što je možda negde malo oštećen. Ozbiljan antikvitet eventualno možete kupiti po niskoj ceni od osobe, koja verovatno nema saznanja kako vredan eksponat prodaje, a i to se dešava ponekad.

Pre odlaska na buvlju pijacu pripremite što sitnije novčanice!

Izuzetno važna informacija za one koji ne posećuju često buvlje pijace je da se stvari na ovim interesantnim pijacama čas posla prodaju. Zato ako vam se neka stara stvar svidi, cenkajte se pokušajte dobiti što bolju cenu i tu željenu stvar kupite odmah. Ako se pitate zašto, jer ako ste neodlučni i obiđete jedan krug pijacom kako bi još razmislili, najverovatnije će vam se desiti kada se ipak vratite kod prodavca kod kog ste već bili da je stvar koja vam se svidela, već prodata nekom drugom.

Ako ste kupili neku vrednu stvar a o njoj nemate dovoljno informacija, pitajte prodavca da li zna istoriju stvari koju prodaje. Ovakva informacija može vam pomoći da razumete realnu vrednost eksponata koji ste kupili. Kao i za svaku interakcija koju ostvarite sa prodavcima, nemojte zaboraviti da poštujete i vreme prodavaca na buvljim-antikvarnim pijacama.

Saznajte od prodavca više informacija o staroj stvari koju ste kupili jer vam ta informacija može pomoći da razumete njenu realnu vrednost!

I da se vratimo temi iz naslova, a to je mogućnost razvoja turizma koju omogućava održavanje buvljih-antikvarnih pijaca. Kada se na našim postorima kaže Buvlja pijaca to se po nekom automatizmu (na žalost) podrazumeva da se misli na običan vašar.

Ipak sve zavisi od organizatora i da li će ideja vodilja pijace biti poznate buvlje-antikvarne pijace u Evropi i svetu na kojima se ipak kupuju samo vredne polovne stvari ili će to ipak biti običan vašar, gde će se osim starih i antikvarnih stvari, prodavati kobasice, čokolade, papirna galanterija i druge pre svega nove stvari.

Jedna potpuno nova ideja pokrenuta je krajem 2021. godine u vidu Fb grupe Karlovački Buvljak iz nadaleko poznatih Sremskih Karlovaca u Srbiji. Pisac ovih redova je idejni tvorac ove zanimljive grupe, a celu priču sam kako se to kaže munjevito preneo 15. 01. 2023. u realan prostor pa su stare stvari pa i vredni antikviteti (antikvitet je stvar stara više od 100 godina) ugledali svetlo dana po prvi put u centru Sremskih Karlovaca u bašti najstarije i najpoznatije Gostione Kod 4 Lava.

Kako neki tvrde Karlovački Buvljak prva je održana buvlja (antikvarna) pijaca u istoriji ovog nadaleko poznatog mesta!

Kako smo već napomenuli, prva buvlja pijaca u Sremskim Karlovcima organizovana je za manje od nedelju dana, pre svega zahvaljujući podršci članova i simpatizera grupe. Ovaj događaj je propratio i izuzetno veliki broj medija i da zaključimo kako je po reakcijama učesnika i posetilaca, Sremskim Karlovcima ovakav događaj jednostavno nedostajao.

Po nekim procenama prvu buvlju pijacu u ovom prelepom mestu, posetilo je preko 1000 domaćih i stranih posetilaca. Nedavno je odmah organizovana i druga buvlja pijaca u pripremi je i treća, a kako sam saznao oba događaja do sada osim meštana Sremskih Karlovaca, okolnih gradova u Vojvodini pa čak i Srbije, posetila je porodica iz Seula grada u Koreji, jedan par iz dalekog Šangaja, a bilo je i posetilaca iz Rusije i još nekih zemalja.

Ovaj događaj je očigledno odlično prihvaćen, a to znači da postoje ozbiljne najave da će Karlovački Buvljak postati tradicionalna turistička manifestacija, koja će privlačiti sve veći broj turista u ovo mesto bogate istorije i prelepe arhitekture, a pre svega će ova buvlja i antikvarna pijaca zainteresovati ljubitelje lepih i vrednih starina.

Buvlje i antikvarne pijace sve više se profilišu kao potpuno novi poslovni model turizma!

Od ideje do realizacije manifestacija koje dovode brojne turiste potrebno je strpljenja, dobre volje, odlučnosti, podrške, potrebno je naravno i iskustva u organizaciji, a vremenom će se formirati i tradicija manifestacije, jer možemo se sigurno složiti kako je za sve ipak potrebno vreme.

Brojna iskustva ali i istraživanja buvljih-antikvarnih pijaca ukazuju na to da se kvalitetno osmišljenim marketingom organizatora pijaca starih stvari, ali i podrškom cele zajednice, dolazi do potpuno novog poslovnog modela turizma i to ne klasičnog, nego apsolutno novog atraktivnog turizma.

Različitost ponude vrednih starih stvari zapravo oplemenjuje buvlje i antikvarne pijace!

Evidentno je da broj prodavaca i posetilaca uvek govori o kvalitetu pa i snazi manifestacije na kojoj se nude i prodaju starine. Različitost starih stvari koje se nude na ovim pijacama zapravo ih oplemenjuje, a rezultat kvalitetne ponude je i odlična poseta velikog broja turista. I upravo ti turisti ostavljaju značajne sume novca na pijacama starih stvari u suvenirnicama, turističkim agencijama, prodavnicama, kafićima, restoranima, hotelima, benzinskim pumpama…

Osim što se na buvljim i antikvarnim pijacama promoviše naša istorija, kultura, kulturna baština u celini, upravo sa našom decom na pijacama starina možemo podeliti naš život iz prošlosti. Neophodan nam je potpuno novi pristup u promovisanju i prodaji turističkih proizvoda, ali i turističkih atrakcija i po mom mišljenju to su upravo buvlje i antikvarne pijace.

tekst: Gabor Večei
fotografije: Hedonist magazin

www.facebook.com/groups/karlovackibuvljak

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *