AstroNumero

Retrogradni Merkur-ograničenja ili mogućnosti

Merkur je planeta koja svaka tri meseca ide retrogradnim hodom i često je smatraju odgovornom za razne zavrzlame koje se tada dešavaju. Kao i sve u životu, postoje kako loše tako i dobre strane svakog dešavanja pa imamo stoga i dobro poznatu izreku: “Ko zna zašto je ovo dobro?“. Tako je i sa retro Merkurom. Pošto nam se bliži njegov retro uticaj 2022. godine u maju od 10.05. pa sve do 03.06. nije zgoreg znati šta sve on može da nam donese. Njegov uticaj se već oseća ovih par dana pre 10.05 kao i desetak dana posle 03.06  a upravo sam i ja imala sitaciju da mi je žena u pošti rekla da mi je istekla lična karta, a ona ističe sledeće godina. Ovo je jedan od tipičnih situacija u tom periodu kada vidimo ili čujemo jedno, a mislimo da smo videli ili čuli nešto sasvim drugačije.

Merkur u astrologiji označava način mišljenja, razumevanja, shvatanja, sve vidove komunikacije, pisanje, dokumente, kraća putovanja, ugovore i pregovore, sastanke,trgovinu, medije, bližu okolinu… tako da u ovom periodu obično dolazi do nekog zastoja u tim oblastima. Nije Merkur taj koji nam zagorčava život, već sada dobijamo šansu da sve ono što nismo ranije uradili i završili o čemu smo razmišljali, a nismo započeli da to dovršimo. U ovom periodu nije dobro započinjati neki važan posao ili bilo šta bitno u životu, ali je dobro da iskoristimo ovo vreme da razgovaramo o tome da se informišemo i kada ovaj period prođe, kada budemo imali jasnu sliku za i protiv da onda krenemo sa konkretnom realizacijom. Ne savetuje se da se potpisuju važni dokumenti osim ako to nije neophodno, jer je velika verovatnoća da će se nešto morati naknadno izmeniti.

Prilikom ugovaranja sastanaka, putovanja i uopšteno progovora, treba dobro sve precizirati jer se često dogodi nešto neočekivano što pomera dogovoreni termin. U ovom periodu možete zagubiti ključeve, dokumenta, telefon u stvari to su obično sitne male stvari, koje se kasnije pojave same od sebe kada Merkur krene direktno. Najbolje je da tražite da vam neko napiše šta zahteva od vas, jer se često desi da dođe do nerazumevanja koje može dovesti do razmirica. Pazite na dokumenta i sve proveravajte ne dva puta, već bar pet puta, kako biste izbegli nepotreban stres. Budite oprezni šta pišete na društvenim mrežama, isto tako možete dobiti neke poruke koje nisu za vas ili da vi pošaljete neki SMS pogrešnoj osobi. Ne treba se uzbuđivati što će dokumenta , pisma i pošiljke kasniti, sve će doći na svoje za par dana.

Takođe u ovom periodu nije preporučljivo kupovati manja prevozna sredstva, elektro-uređaje, tv uređaje, kompjutere, telefone pogotovo on-line. Ne samo da možete biti oštećeni zbog lošeg kvaliteta, već je i velika verovatnoća da će pošiljka kasniti ili se čak i negde zagubiti.

Međutim Merkur  u retro hodu ima i dobre uticaje. Sada je dobro vreme da pozovete stare poslovne partnere i popričate o saradnji, ako ste student da prijavite ispite koje niste uspeli ranije da položite da pospremite svoja dokumenta, ali nemojte odmah sve bacati. Složite ih u neku kutiju pa ih još jednom pregledajte kada Merkur krene direktno. Ako imate staru robu koju niste mogli ranije prodati, sada je ponudite. Ako tražite posao, raspitajte se tamo gde ste već konkurisali kakva je situacija, možda se otvori neka prilika za vas iznenada. Pre bilo kakvog puta dobro prekontrolišite prevozno sredstvo kako vas neki manji kvar ne bi osujetio. Takođe pazite na svoje reči i kome šta govorite, jer se može dogoditi da budete pogrešno shvaćeni. Ali sada je dobar period da se setite nekog starog prijetelja i da uspostaviti komunikaciju sa njim. Ovo je vreme kada srećemo ljude iz i prošlosti, koji nam mogu biti važni u daljem životu.

Merkur je sada u znaku Blizanaca, gde on vlada, tako da će ga najviše osetiti Blizanci, Strelci, Device i Ribe. Ali, ono što je najvažnije jeste da shvatite da su sve nedaće i problemi koje imate u ovom periodu lako ispravljivi, jer je Merkur simbol malog i sitnog pa su samim tim i ti problemi lako rešivi. Ako imate neki kvar on je sitan i ne košto mnogo. Svaki zastoj će trajati par dana, a svaki vid nesuglasice lako ćete rešiti. Isto tako u zavisnosti od vašeg ličnog horoskopa i rasporeda planeta u njemu, uticaj retro Merkura je uvek u jednoj od tri nedelje koliko je on obično u tom hodu. Njegov uticaj se oseća dan-dva pre nego što krene retrogradno, ali i nekoliko dana nakon što ponovo uspostavi svoj uobičajeni ritam.

Obzirom da svaka kuća i znak u njoj u ličnom horoskopu označava nekoliko sličnih oblasti života u zavisnosti gde vam je podznak, tako su i kuće poređane. Da biste okvirno znali koja oblast života i rada će biti pod uticajem ovog retro Merkura, napisaću šta bi to značilo za svaki podznak. Uz to kombinujte tumačenje sa vašim sunčevim znakom, a možete i sa pozicijom vašeg Meseca.

Podznak Ovan: Vama ovaj period pada u treću kuću komunikacije, kraćih putovanja, pisanja, bliske okoline tako da vaša poznata impulsivnost sada radi protiv vas. Ovo je prilika da vežbate strpljenje u ovim sferama života i da se ne trošite na situacije koje sada ne možete da razrešite.

Podznak Bik: Vas kači ovaj retro uticaj u kući novca, hrane, uživanja… tako da ne treba da dramite ako neki novac koji čekate bude kasnio. Pripazite na kvalitet hrane koju uzimate da ne biste imali nekih stomačnih problema i ne treba da kupujete ništa što je skupo u ovom periodu, pogotovo ako ne možete da proverite kvalitet.

Podznak Blizanci: Ovo je vaša prva kuća pa budite oprezni pri rukovanju alatima i mašinama, jer se možete povrediti. Isto tako, pazite se u saobraćaju da zbog brzopletosti kojoj ste skloni, ne napravite neki prekršaj, manju štetu ili povredu sebi i drugima.

Podznak Rak: ovaj uticaj vam pada u dvanaestu kuću, tako da možete imati neku manju neprijatnost sa ljudima od kojih to ne očekujete ili da vam se vrati neka neprijatna situacija za koju ste mislili da ste je već prevazišli. Bićete manje aktivni i što će vam više i prijati.

Podznak Lav: Lavovima ovaj period dosnosi vraćanje u život ljudi-prijatelja koje niste davno videli i mogućnost da sa njima uspostavite ponovni kontakt. Druženja sa prijateljima dobro precizirajte i budite spremni-fleksibilni na odlaganja, koja vi nikako ne volite.

Podznak Devica: Vama je ovaj period povezna za desetu kuću posla. Sve nove ideje i poslovne planove sada nemojte forsirati, već ovo vreme iskoristite za postavljanje temelja za dalje. Tekući poslovi idu otežano, zato se okrenite zaostalim obavezama koje sada možete završiti.

Podznak Vaga: Vama ovaj uticaj pada u devetu kuću putovanja, učenja i školovanja. Ako ste isplanirali dalji put, sve dobro isproveravajte više puta i ne dajte se iznervirati kada se pojave neka odlaganja ili pomeranja. Studenti sada imaju manju koncentraciju pa je mnogo bolje da obnove gradivo ispita koju nisu do sada položili, jer je sada dobar period da ga polože. 

Podznak Škorpija: Vama retro Merkur pada u osmu kuću, kuću novca drugih ljudi i nasledstva. Ako imate neke dugove koje čekate da vam se vrate, ovo je dobar period da to potražujete, ali isplate neće biti u celosti već obično iz dva manja dela. U ovom periodu nije dobro nekome pozajmljivati novac, jer ćete morati čekati mnogo duže da bude vraćen.

Podznak Strelac: Strelčevi u ovom periodu treba da budu generalno obazrivi kako komuniciraju sa drugim  ljudima, pogotovo sa partnerom i decom. Konfuzni ste i vaša impulsivnost može dovesti do razmirica. Pripazite na prepisku sa drugima i ne pretpostavljajte ništa, već budite jasni i precizni i to tražite od drugih.

Podznak Jarac: Vi treba da pripazite na svoje zdravlje. Mogu vam se vratiti neke stare, manje boljke, problemčiči sa kostima, a i prehlade.

Podznak Vodolija: Merkur utiče na način na koji komunicirate sa decom, ali i polje sporta i zabave će vam donositi nelagodnost. U ovom periodu nećete biti onoliko tolerantni kao pre pa će se to odraziti na odnose sa vašom okolinom. Okrenite se sitnim zadovoljstvima dok ovaj uticaj ne prođe.

Podznak Ribe: Ribama ovaj uticaj se odnosi na kuću-dom u kojem žive. Šta god da ste isplanirali, neće ići kako ste zamislili, pogotovo ako imate neke majstore u kući ili planirate neko porodično okupljanje. Nije strašno ako ne bude kada ste vi to zamislili, važno je da bude dobro.

Period retro Merkura nas sve stavlja u poziciju da vežbamo strpljenje i malo se napregnemo kako bismo shvatili da je nemoguće uvek dobiti ono što želimo. Treba da budemo zahvalni na onome što imamo i shvatimo da se sve uvek dešava na najbolji način i u najbolje vreme za nas. Naravno, sve ovo su neke uopštene napomene, ali da bi se videlo detaljno kakav uticaj ima retro Merkur u životu neke osobe, potrebno je uraditi profesionalnu analizu horoskopa i uzeti u obzir i druge uticaje u njemu. Astrologija pomaže da se sagledaju razni uticaji i pruže jasnu sliku šta je najbolje uraditi i to u kom periodu kako bismo ostvarili željene ciljeve.

Za AstroNumero:
Gordana Ninkov
AstroNumerolog
tel: +381 69/161-96-38
email: gordana.nin@gmail.com

fotografije: Pixabay ; Unsplash

Podelite s prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *